Domeniul Public

Cuprins referat Cum descarc?

1. NOTIUNEA DE DOMENIU PUBLIC 1
2. CARACTERISTICILE DOMENIULUI PUBLIC 4
3. CLASIFICAREA BUNURILOR APARTINAND DOMENIULUI PUBLIC 5
4. REGIMUL JURIDIC AL BUNURILOR APARTINAND DOMENIULUI PUBLIC 6
5. CONCESIONAREA SI INCHIRIEREA BUNURILOR APARTINAND DOMENIULUI PUBLIC 12
6. EXPROPRIEREA PENTRU CAUZA DE UTILITATE PUBLICA 15
CONCLUZII 20
BIBLIOGRAFIE 23


Extras din referat Cum descarc?

1. NOTIUNEA DE DOMENIU PUBLIC
Notiunea de domeniu public isi are originea in cuvantul latin "dominium", care inseamna stapanire, proprietate. 
Desi termenul de "domeniu public" a aparut tarziu, in secolul al XIX-lea, creator fiind considerat francezul Victor Proudhon , inca din antichitate, dreptul roman stabilea o categorie de bunuri care nu puteau apartine unei persoane, deci bunuri care formeaza domeniul public. Astfel de bunuri erau tarmurile marii, porturile, fluviile, teatrele, parcurile, pietele publice, templele, mormintele.
Crearea acestui termen a fost rezultatul unei necesitati economice ivite in aceasta perioada (secolul al XIX-lea), anume ocrotirea cu mijloacele dreptului a unor bunuri apartinand statului si care trebuiau sa serveasca intregii colectivitati, distingandu-se, astfel, domeniul public de domeniul privat.
Codurile civile adoptate in acea vreme ca, de exemplu, Codul civil francez, belgian prevedeau ca anumite bunuri sunt dependinte ale domeniului public, neputand face obiect de proprietate privata, dar nu era data o definitie a domeniului public si nici nu erau enumerate bunurile care fac parte din acest domeniu.
Expresia de domeniu public, in sensul sau modern, a fost utilizata pentru prima data in Legea din 16 iunie 1851 cu privire la constituirea proprietatii in Algeria, care a inclus in acest domeniu apele necesare pentru irigatii si alimentatie.
In Romania, termenul de proprietate publica, in sens larg, este utilizat din cele mai vechi timpuri, dar primele acte juridice care se refera la acest termen, in sens modern, sunt Regulamentele Organice, care contin dispozitii cu privire la drumuri, rauri, balti, porturi, exploatarea bogatiilor subsolului. 
Ulterior, prin reglementarile adoptate in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza s-a impus notiunea de domeniu public. Astfel, prin Legea pentru organizarea consiliilor judetene, din 1864, sunt declarate dependinte ale domeniului public judetean caile de comunicatii si podetele de interes judetean, precum si cladirile apartinand judetului, iar prin Legea privind proprietatea rurala, sunt trecute in proprietatea comunei, ca bunuri ale domeniului public comunal bisericile, cimitirele, pietele, ulitele satului, scolile, pietele.
Legea de expropriatiune pentru cauza de utilitate publica din 20 octombrie 1864 dadea statului, judetului sau comunei posiblitatea de a extinde domeniul public prin expropriere. Exproprierea pentru cauza de utilitate publica se facea in schimbul unei drepte si prealabile despagubiri.
Denumirea de "domeniu public" a fost consacrata si in Codul civil din 1864, fiind ulterior utilizata si in literatura de specialitate .
Astfel, potrivit art. 476 din Codul civil, "Drumurile mari, drumurile mici si ulitele care sunt in sarcina statului, fluviile si raurile navigabile sau plutitoare, tarmurile, adaugirile catre mal si locurile de unde s-a retras apa marii, porturile naturale si artificiale, malurile unde trag vasele si, indeobste, toate partile din pamantul Romaniei, care nu sunt proprietate particulara, sunt considerate dependinte ale domeniului public".
Constitutia din 1866 mentiona ca proprietatea de orice natura si toate creantele asupra statului sunt sacre si inviolabile, precum si "libera si neimpiedicata intrebuintare a raurilor navigabile si flotabile, a soselelor si a altor cai de comunicare este de domeniul public".
Constitutia din 1923, in art. 20, prevedea ca apartin domeniului public caile de comunicatie, spatiul atmosferic si apele navigabile si flotabile.
De asemenea, erau socotite ca fiind bunuri publice apele ce pot produce forta motrice si cele ce pot fi folosite in interes obstesc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Domeniul Public.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!