Dobandirea Calitatii de Avocat

Extras din referat Cum descarc?

1. Consideratii introductive cu privire la profesia de avocat
Avocatii formeaza o profesie liberala organizata in barouri, fiecare barou fiind autonom si constituit pe langa o instanta judecatoareasca, de regula pe langa un tribunal.
Definitiile date de-a lungul timpului profesiei de avocat si reprezentantilor sai a evoluat concomitent cu evolutia profesiei.
Dcaa initial prin avocat se intelegea doar persoana care acorda un sprijin celui aflat in nevoie, in impas, in prezent notiunea de ,,avocat" are o sfera larga si o acceptiune deosebit de larga.
Preocuparea pentru definirea notiunii de ,,avocat" a existat inca din cele mai vechi timpuri, avocatul fiind considerat in principal persoana care isi asista clientul. Functia avocatului de a asista pe cineva aflat in nevoie este traditionala si istorica, concretizata de la simplul sfat, consiliu, in forma scrisa sau vorbita, pana la elaborarea si redactarea de acte, ajutorul dat in cursul unui proces, participarea la luarea unor masuri procedurale, sustinerea pledoariei propriu-zise.
Definirea notiunii de ,,avocat" insa si a finalitatii existentei sale nu poate excede functiei de reprezentare a profesiei de avocat, functie care, din ce in ce mai mult se confunda cu insasi notiunea in sine.
Functia de reprezentare a avocatului confera un plus de siguranta celui asistat care nu se mai afla singur in fata normei de drept incalcate si care ocrotit fiind de aura celui ii este alaturi pierde din dezarmarea celui complet lipsit de aparare.
Este foarte adevarat ca suportul juridic actual al functiei de asistare si reprezentare consta in contractul de mandat conferit avocatului, dar ceea ce este specific acestui mandat este imprejurarea ca avocatul, mandatarul partii, actioneaza ca si cum si-ar apara propriile sale interese, in limitele legii, ale constiintei sale si ale pregatirii profesionale care trebuie sa fie desavarsita indiferent de clientul sau interesul aparat.
Aceste functii ale profesiei reprezinta de fapt o forma de concretizare a nobletei profesiunii de avocat si ele se materializeaza fara restrcitie teritoriala, singurele reguli care se impun a fi respectate fiind cele legate de limita legii, de inaltimea constiintei profesionale, de calitatea omului avocat.
Ca terminologie, cuvantul care desemneaza aceasta profesie este in principal acela de ,,avocat", fiind folosita insa si in forma arhaica sub denumirea de ,,advocat" 
2. Conditiile de inscriere in avocatura
In acest sens, de-a lungul timpului, cerintele constante au fost: cetatenia romana, varsta de minimum 21 de ani, absolvirea unei facultati de drept din Romania sau din strainatate si inexistenta conditiilor de nedemnitate cum ar fi: insolvabilitatea, savarsirea de infractiuni contra proprietatii, demnitatii persoanei si moralei publice. Printre infractiunile mentionate se regaseau abuzul de incredere, atentatul la bunele moravuri, coruperea de minori, delapidarea, falsul, furtul, marturia mincinoasa, tainuirea, violul.
Largirea sferei infractiunilor ce atrag nedemnitatea reflecta preocuparea legiuitorului pentru prevenirea includerii in cadrul profesiei a unor persoane care ar compromite profesia. In acelasi timp, prevederea conform careia nedemnitatea era operanta numai cu privire la aceia care fusesera ,,condamnati ca autori, agenti provocatori sau complici la savarsirea uneia dintre infractiunile prezentate mai sus" oglindeste respectarea prezumtiei de nevinovatie.
Aceste aspecte, prevazute pentru prima data in Legea pentru constituirea corpului de avocati, adoptata in 1864, au fos reluate si dezvoltate in actele normative care au urmat.
Legea pentru organizarea corpului de avocati din 12 martie 1907 a instituit pentru prima data incompatibiltatile profesiei de avocat cu difeite alte profesii cum ar fi aceea de comerciant, functionar public, militar, functii ecleziastice sau administrative, profesor la scoala primara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dobandirea Calitatii de Avocat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!