Distincția între Proprietatea Publică și Privată a Statului

Extras din referat Cum descarc?

,,publicum ius est quod ad statum rei romanae spectat, privatum quod ad singulorum utilitate pertinent" care in traducere aproximativa ar fi ca: ,,dreptul public este atunci cand el este in slujba imperiului roman, privat atunci cand serveste interesele individului in parte"
Pornind de la acest moto se cere de cuviinta o delimitare conceptuala a urmatorilor termeni: ,,proprietate", ,,proprietate publica", ,,proprietate privata", ,,patrimoniu", ,,domeniu".
Din punct de vedere economic, proprietatea reprezinta apropiatiune, iar din punct de vedere juridic, un drept de proprietate, cu atributele sale (posesia, folosinta si dispozitia materiala sau juridica).
Regimul proprietatii apare diversificat si nuantat nu numai in functie de natura bunurilor ca obiect al apropierii, ci si de scopul si modul utilizarii bunurilor, precum si de calitatea titularilor sai.
Astfel spus tratamentul juridic al proprietatii este conceput in conformitate cu realitatea social-economica si juridica. Proprietatea apare ca una dintre cele mai mobile institutii ale dreptului si in acelasi timp ca institutie fundamentala. Uneori vom gasii institutia in cadrul dreptului civil, alteori in ceea a dreptului administrativ sau la granita dintre cele doua, dar intotdeauna va fi privita ca o institutie constitutionala.
In Constitutia Romaniei din anul 1991 textele cu privire la proprietate se regasesc la art. 41 si respectiv, art. 135; Primul text este cuprins in Titlul II, consacrat drepturilor, libertatilor si indatoririlor fundamentale, iar cel de-al doilea in Titlul IV referitor la economie si finante publice. Astfel, plecand de la locul central acordat omului in 
sistemul constitutional romanesc, a drepturilor sale, s-a reglementat, mai intai, dreptul la proprietate - sistemul proprietatii. 
Dreptul de proprietate, ca drept real principal, poate imbraca, in functie de titularul sau, doua forme: proprietatea publica si proprietatea privata. Distinctia dintre cele doua forme de proprietate isi gaseste temeiul legal in art. 135 din Constitutia Romaniei. Potrivit textului constitutional:
1. Proprietatea este publica sau privata.
2. Proprietatea publica este garantata si ocrotita prin lege si apartine statului sau unitatilor administrativ-teritoriale.
3. Bogatiile de interes public ale subsolului, spatiul aerian, apele cu potential energetic valorificabil, de interes national, plajele, marea teritoriala, resursele naturale ale zonei economice si ale platoului continental, precum si alte bunuri stabilite prin legea organica, fac obiectul exclusiv al proprietatii publice.
4. Bunurile proprietate publica sunt inalienabile. In conditiile legii organice pot fi date in administrare regiilor autonome ori institutiilor publice sau pot fi concesionate sau inchiriate; de asemenea ele pot fi date in folosinta gratuita institutiilor de utilitate publica.
5. Proprietatea privata este, in conditiile legii, inviolabila.
Potrivit acestor texte constitutionale, ca orice proprietate, in sens general, este ocrotita de stat; de asemenea sunt precizate si formele de proprietate
o Publica
o Privata
Astfel, constatam ca proprietatea publica este o proprietate administrativa, cu un regim de drept public, pe cand proprietatea privata este o proprietate cu un regim de drept civil.


Fisiere in arhiva (1):

  • Distinctia intre Proprietatea Publica si Privata a Statului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!