Discurs politic - scurtă analiză

Extras din referat

In cadrul analizei discursului unui politician as dori sa fac o scurta analiza a discursului lui Traian Basescu in campania electorala , discurs care l-a propulsat in pozitia de castigator al confruntarii electorale, si in final la cea mai inalta functie in stat.
Modul in care intra in campania pentru prezidentiale ii creaza de la inceput un capital electoral insemnat .Scena plansului ( in momentul in care Stolojan paraseste cursa prezidentiala) , creaza autenticitate momentului si determina o migrare a simpatiei electoratului catre noul candidat al Aliantei . Alegatorii il percep ca pe un om sensibil, sincer , care nu isi ascunde sentimentele , si care, in loc sa se bucure de intrarea sa in cursa prezidentiala, sufera pentru Stolojan. Suferinta impartasita de multi cetateni care il simpatizau pe Theodor Stolojan si fapt care ii determina pe acestia sa vada in Basescu un continuator al coechipierului sau , idealizat in acest caz , datorita modului de retragere ( stare de sanatate deteriorata). Totul a creat ideea ca exista o garantie ca modelul de presedinte propus de Theodor Stolojan se va regasi in Basescu. Aceasta metoda fusese utilizata cu succes si in 1996 , cand Emil Constantinescu era vazut ca un succesor providential al lui Coposu , reper moral pentru poporul roman . Readucerea ideii in actualitate si imbracarea ei intr-o alta forma a adus succesul scontat.
Descoperirea ulterioara a manipularii opiniei publice a fost tarzie si imposibil de reparat.
Un lider providential este cel mai bine acceptat de masele dintr-o credinta religioasa mistica ( ortodoxia). Desi in campanie un incident legat de acest aspect ( al religiei ) are oarece influenta , destinul de candidat providential ramane.Iar atacul ( legat de homosexuali) este strecurat abil in partea candidatului advers , Adrian Nastase.
Dupa retragere lui Stolojan din motive de sanatate , si dupa captarea simpatiei electoratului , Basescu incepe din nou o manipulare a opiniei publice , urmarind acum discreditarea partii adverse , cand declara ca acesta nu s-a retras numai din motive de sanatate ci si datorita faptului ca ar fi fost santajat de catre PSD (Traian Basescu afirma: ,,Stolojan nu are nevoie de interventie chirurgicala, nu este in situatia de a fi operat; acum se afla intr-un loc linistit, in natura... El era santajat cu trimiterea in presa a unor facaturi"). Dorea in acest fel sa tranfere capitalul politic dobandit in ura fata de cei care au provocat abandonare cursei prezidentiale de catre Stolojan.
Lovitura de imagine este reusita. Peste cativa ani insa Tariceanu ( desigur inainte de animozitatile actuale) sustinea ca Stolojan nu este santajabil , afirmatie care pune in discutie cauza retragerii unui candidat si intrarea lui Basescu in cursa. A fost insa obtinut efectul scontat, iar in mintea alegatorului a ramas imaginea unui ,,sistem ticalosit" care doboara oameni integri. Optiunile electoratului s-au schimbat , chiar si cei indecisi anterior au devenit pro Basescu, fiind asfel captat un electorat mai numeros .Oricum , electoratul uita manipularea si este tentat sa-l evalueze pe cel care a determinat-o dupa actinile ulterioare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Discurs Politic - Scurta Analiza.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!