Discriminarea pe bază de avere

Extras din referat

Definitie! 
Fiecare dintre noi se naste intr-o familie, intr-un moment si intr-o tara pe care el nu le-a ales. Unii se nasc in familii sau localitati instarite, alti se nasc in familii cu greutati.Nu are nimeni merite si nu este nimeni vinovat de acest fapt. In asemenea conditii, se pune problema egalitatii sanselor. De ex, daca unii copii se nasc in familii care locuiesc in zone izolate, ei trebuie sa aiba acces la invatatura la fel ca toti copiii. Daca unii copii se nasc in familii cu probleme, lor trebuie sa li se asigure posibilitatea de a merge la scola la fel ca tuturor copiilor. Egalitatea sanselor este posibilitatea oferita tuturor persoanelor de a avea acces la toate rolurile publice, la educatie, la munca, etc.
Averea poate fi definita ca fiind ,,totalitatea bunurilor care se afla in posesiunea unei colectivitati sau a unui individ; avut, avutie. Suma foarte mare de bani.
Prin, conceptul de Drepturi ale Omului se intelege un sistem de drepturi si libertati, indatoriri de care se poate bucura fiecare om fara nici un fel de deosebire (de rasa, culoare, sex, limba, religie, opinie politica, origine nationala sau sociala, avere, nastere etc.), indiferent de tara in care traieste, in virtutea faptului ca este om.
Atat in documente oficiale la nivel national si international, cat si in literatura de specialitate existenta, printre cele mai importante drepturi ale omului sunt consemnate: dreptul la viata, la libertate, la securitatea persoanei, la recunoasterea personalitatii juridice, la egalitate in fata legii, la libertati politice (de gandire, de constiinta, de intrunire etc.), la munca, la odihna, la invatatura etc.
In majoritatea tarilor democratice exista legi impotriva discriminarii iar egalitatea de tratament este in general garantata de Constitutie. Legea nu trebuie sa favorizeze pe cineva anume pe considerende care tin de avere, venit, influienta, etc. Fiecare individ dintr-o societate are drepturi ca ceilalti pana la cea mai mare libertate posibila. Cu toate acestea, fenomenele de discriminare exista chiar si in absenta unor legi pro-discriminare, si impotriva eforturilor legislative de combatere a fenomenului.
Printre cele mai frecvente fenomene de discriminare se afla: discriminarea pe baza de varsta, de avere, de convingeri politice, de nationalitate, de rasa, de sex, de religie, de convingeri sexuale, etc.
In lucrarea de fata vom prezenta pe scurt modul in care s-ar putea combate problema discriminarii salariale pe criterii de avere precum si oportunitatile de a ne dezvolta in viata si de a ne afirma ca persoane autonome. Diferentele de salarizare intre femei si barbati au cauze multiple si necesita solutii multiple. Pentru a le combate este necesara o actiune la toate nivelurile si un angajament din partea tuturor partilor implicate-de la anjagatori,sindicate si autoritatile nationale pana la fiecare dintre cetateni.Astfel ,cetatenii vor intelege mai bine motivele pentru care in Europa femeile continuta sa castige mult mai putin decat barbatii si vor putea avea in vedere si modalitatile de a solutiona aceasta problema. In contextul economic actual, egalitatea dintre femei si barbati este mai importanta ca niciodata. Aceste vremuri de criza ofera o ocazie unica de a efectua schimbari,avand in vedere faptul ca egalitatea de sanse intre femei si barbati este o conditie preliminara pentru cresterea durabila,ocuparea fortei de munca,competivitate si coeziune sociala. Responsabilii politici au ocazia de a pune in aplicare politici menite sa asigure,pe viitor conditii mai bune privind egalitatea de sanse intre femei si barbati pe piata fortei de munca salariale in societate.
Discriminarea este capacitatea sau abilitatea cognitiva si senzoriala de a vedea distinctii fine si de a percepe diferentele dintre obiecte, subiecte, concepte si modele, sau de a poseda o dezvoltare exceptionala a simturilor. Folosit in acest mod pentru a arata un discernamant exceptional, inca din secolul al 17-lea, termenul a inceput sa fie folosit ca o expresie a diferentelor rasiale negative ale trasaturilor lui "Jim Crow" de Thomas D Rice in 1830.
Sentimentul national este strain ideii de sovinism.. Dimpotriva, el presupune ocrotirea minoritatilor, inlaturarea oricaror discriminari, afirmarea si garantarea egalitatii in drepturi a tuturor cetatenilor, coeziunea si solidaritatea celor care alcatuiesc poporul roman. Asemenea idei sunt explicit consacracte prin art. 4 al Constitutiei: "Statul are ca fundament unitatea poporului roman si solidaritatea cetatenilor sai. Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai, fara deosebire de rasa, de nationalitate, de origine etnica, de limba, de avere, de religie, de sex, de opinie, de apartenenta politica,etc.
Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) este o agentie a Guvernului Romaniei, formata in 2001 prin HG 1194/2001. Rolul consiliului este combaterea si sanctionarea discriminarii de toate formele din Romania, inclusiv pe baza de etnie, nationalitate, varsta, religie, sex, orientare sexuala, avere, statut HIV, statut social, etc. CNCD-ul interpreteaza si aplica legea anti-discriminare din Romania, si Consiliul a primit puteri sporite ca parte din amendamentul din 2006 la legea impotriva discriminarii. 
2. Definirea criteriului in constitutie
Constitutia Romaniei din 1929 (art.8) prevede ca:
,, Nu se admite in Stat nici o deosebire de nastere sau de clase sociale. Toti romanii, fara deosebire de origine etnica, de limba, sau de religie sunt egali inaintea legii si datori a contribui fara deosebire la darile si sarcinile publice.''
Toate persoanele sunt egale in fata legii si acest lucru ar trebui sa impiedice orice tip de discriminare a acestora in functie de starea materiala.
Constitutia Romaniei din 1991, revizuita in anul 2003, garanteaza unitatea poporului si egalitatea intre cetateni, indiferent de rasa, origine etnica, nationalitate, limba, religie, sex, avere, opinie, etc.
Astfel art. 4 din Constitutia Romaniei prevede ca ,,Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai indiferent de rasa, nationalitate, de origine etnica, de limba, de religie, de sex, de opinie, de apartenenta politica, de avere sau de origine sociala.''
Dorinta unui om de a trai din fructele muncii altora este pacatul originar al omenirii. Mizeria clasei muncitoare nu se datoreaza pur si simplu rautatii capitalistului, ci modului de functionare a sistemului capitalist. Nu se pune deci problema de capitalist ,,bun" sau ,,rau". Legile economice ale capitalismului dicteaza esenta acestui sistem. In perioada dictaturii comuniste de 42 de ani, dupa mai mult de trei luni de vid constitutional (30 decembrie-13 aprilie1948), s-au succedat fara intrerupere trei constitutii : Constitutia din 13 aprilie 1948,Constitutia din 27 septembrie 1952 si Constitutia din 21 august 1965. 
Procesul restrangerii si lichidarii treptate a regimului parlamentar -constitutional in Romania, inceput prin desfiintarea partidelor istorice,abolirea monarhiei si proclamarea republicii populare ( devenita ,ulterior, ,,socialista,,) se intensifica o data cu adoptarea Constitutiei din 13 aprilie 1948.


Fisiere in arhiva (1):

  • Discriminarea pe Baza de Avere.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!