Discriminarea in Domeniul Ocuparii Fortei de Munca si Exercitarii Profesiei

Extras din referat Cum descarc?

Discriminarea in domeniul ocuparii fortei de munca si exercitarii profesiei
Conform Dictionarului explicativ al limbii romane prin discriminare se intelege acea deosebire, distingere efectuata intre mai multe elemente sau acea politica prin care un stat sau o categorie de cetateni ai unui stat sunt lipsiti de anumite drepturi pe baza unor considerente neintemeiate.
Dreptul oricarei persoane la egalitate in fata legii si la protectie contra discriminarii este recunoscut de art 2 pct.1 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului,de conventiile Organizatiei Natiunilor Unite privitoare la eliminarea oricaror forme de discriminare,de conventii ale Organizatiei Internationale a Muncii si de actele Consiliului Europei,de directivele Uniunii Europene in materia apararii drepturilor omului si a libertatilor sale fundamentale 
In cadrul OIM printre obiectivele fundamentale se afla si combaterea discriminarii(intemeiata pe orice criterii)si asigurarea egalitatii de sanse si tratament pentru toti salariatii.
Pentru asigurarea egalitatii si nediscriminarii in materia de remunerare,initial OIM a elaborat Conventia nr.100 di 1951 privitoare la remunerare.ulterior Conventia OIM nr 111din 1958 cu privire la discriminare a conturat cadrul general in lupta impotriva acestui flagel.
Conferinta generala a OIM,convocata la Geneva a adoptat la 25 iunie 1958 aceasta conventie,care a fost ratificata de Romanaia prin D.nr.284/1973,publicat in B.Of.NR.81 din 6iunie 1973.
La elaborarea Conventiei nr 111 din 1958 cu privire la discriminare s-a luat in considerare Declaratia de la Philadelphia care afirma ca toti oamenii,indiferent de rasa ,credinta sau seXul lor au dreptul sa urmareasca realizarea progresului lor material si dezvoltarea lor in spiritualitate si demnitate,in conditii de securitate economica si cu posibilitati egale;precum si prevederile enuntate in Declaratia Universala a Drepturilor Omului.
Conventia OIM 111 din 1958 cu privire la discriminare defineste in art 1 termenul de discriminare ,aratand ca prin acesta se intelege orice diferentiere, excludere sau preferinta intemeiata pe rasa, culoare, sex,religie,convingeri politice, ascendenta, nationala sau origine sociala, care are ca efect sa suprimeasca sau sa stirbeasca egalitatea de posibilitati sau de tratament in materie de ocupare a fortei de munca si de exercitare a profesiee;precum si orice alta diferentiere, excludere sau preferinta avand ca efect suprimarea sau stirbirea egalitatii de posibilitati sau de tratament in materie de ocupare a fortei de munca si exercitare a profesiei, care ar putea fi specificata de catre statul membru interesat dupa consultarea organizatiilor reprezentative ale celor care angajeaza si a organizatiilor lucratorilor, daca acestea exista, precum si a altor organisme competente.
In art 2 al Conventiei se instituie in sarcina statelor care au ratificat-o, obligatia de a initia si aplica o politica nationala privitoare la aplicarea egalitatii de sanse si tratament in materie de formare profesionala si de angajare in munca.
Ea ar trebui sa vizeze urmatoarele obiective:
- Colaborarea organizatiilor angajatorilor si ale salariatilor precum si a altor organisme in aplicarea masurilor de combatere a discriminarii.
- Elaborarea de acte normative care sa creeze un cadru favorabil aplicarii principiului egalitatii de sanse si tratament. 
- Abrogarea dispozitiilor actelor normative sau ale practicilor administrative care sunt incompatibile cu principiul nediscriminarii in materia raporturilor de munca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Discriminarea in Domeniul Ocuparii Fortei de Munca si Exercitarii Profesiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!