Diferentiere dintre Infractiunea de Vatamare Corporala si Tentativa de Omor

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere.2 
Capitolul I 
Conditii Prexistente.3
1.Obiectul. 3
2 Subiectii.3 
Capitolul II 
Continutul Constitutiv. 3
1 Latura Obiectiva. 3
2 Latura Subiectiva.4
Capitolul III 
Criterii de diferentiere intre infractiunea de vatamare corporala si tentativa la omor.4
Capitolul IV Jurisprudenta.7
Bibliografie .9


Extras din referat Cum descarc?

In doctrina penala infractiunile contra integritaii corporale au format obiect
de preocupare si se afla in atentia cercetarii stiintifice romanesti, dar retine atentia
si a autoritatilor legislative romanesti.
Este firesc ca infractiunile contra integritatii corporale sau sanatatii persoanei polarizeaza atentia deopotriva a legiuitorului, a cercetarii stiintifice deoarece materia analizata formeaza un capitol de o importanta deosebita. 
O problema foarte interesanta si dezbatuta, foarte des intalnita in practica, este delimitarea tentativei de omor de vatamare corporala prin care se pune in primejdie viata persoanei, acestea diferentiindu-se doar prin latura lor subiectiva. De aceea in ceea ce urmeaza am prezentat atat cele doua infractiuni si elementele acestora, cat si diferite opinii din doctrina si practica judiciara, care incearca sa stabilieasca diferentierea cat mai clara a celor doua infractiuni supuse analizei.
Astfel:
Vatamarea corporala este reglementata de Noul Cod penal la CAPITOLUL II in cadrul Infractiunilor contra integritatii corporale sau sanatatii, Art. 194:
(1) Fapta prevazuta in art. 193, care a cauzat vreuna dintre urmatoarele consecinte:
a) o infirmitate;
b) leziuni traumatice sau afectarea sanatatii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de ingrijiri medicale;
c) un prejudiciu estetic grav si permanent;
d) avortul;
e) punerea in primejdie a vietii persoanei,
se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Cand fapta a fost savarsita in scopul producerii uneia dintre consecintele prevazute in alin. (1) lit. a), lit. b) si lit. c), pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani.
(3) Tentativa la infractiunea prevazuta in alin. (2) se pedepseste.
Omorul este reglementat de Noul Cod penal la CAPITOLUL I Infractiuni contra vietii Art. 188:
(1) Uciderea unei persoane se pedepseste cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(2) Tentativa se pedepseste.
Tentativa fiind definita la randul sau la Art. 32 Noul Cod penal ca:
(1)Tentativa consta in punerea in executare a intentiei de a savarsi infractiunea, executare care a fost insa intrerupta sau nu si-a produs efectul.
(2) Nu exista tentativa atunci cand imposibilitatea de consumare a infractiunii este consecinta modului cum a fost conceputa executarea.
Pentru o mai buna intelegere a infractiunilor ante mentionate voi prezenta o analiza succinta a celor doua infractiuni, din punct de vedere al elementelor constitutive ale acestora.
I. Conditii preexistente:
1. Obiectul infractiunii:
a) Obiect juridic special, in cazul infractiunii de vatamare corporala il constituie ansamblul relatiilor sociale referitoare la ocrotirea integritatii corporale, sau sanatatii fiecarei persoane impotriva faptelor care aduc atingere acestora, iar in cazul infractiunii de omor este protejat cu prioritate dreptul la viata al oricarei persoane fizice.
b) Obiectul material, in cazul infractiunii de vatamare corporala este reprezentat de corpul persoanei, privit in integritatea sa psiho-fizica, pe cand in cazul infractiunii de omor obiectul material il constituie corpul in viata al victimei infractiunii.
2. Subiectii infractiunii:
a) Subiect activ, in cazul ambelor infractiuni supuse analizei, este orice persoana fizica care indeplineste conditiile de raspundere penala. In cazul raspunderii penale al persoanelor juridice, fapta antisociala in materialitatea sa este savarsita de fapt tot de catre persoana fizica care actioneaza in realizarea obiectului de activitate sau in interesul ori in numele persoanei juridice. Actionand in acest fel persoana fizica face posibila atragerea raspunderii penale a persoanei juridice, distincta de raspunderea penala a persoanei fizice. Aceasta raspundere a persoanei juridice este insa un subiect controversat, ramanand la latitudinea instantelor de judecata sa stabileasca pentru care dintre infractiuni si in ce calitate va raspunde persoana juridica. 
b) Subiectul pasiv in cazul ambelor infractiuni poate fi orice persoana fizica in viata asupra careia s-a exercitat activitatea infractionala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Diferentiere dintre Infractiunea de Vatamare Corporala si Tentativa de Omor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Drept penal. Partea speciala, Vasile Dobrinoiu, Norel Neagu Ed. Ujmag, Bucuresti 2011;
2. Noul Cod penal, Noul Cod de procedura penala, Editie ingrijta si adnotata de Tudorel Toader, Ed. Hamangiu. 2014;
3. Noul Cod penal Comentarii pe articole, Tudorel Toader, Maria-Ioana Michinici, Ruxandra Raducanu, Anda-Crisa Ciocanta, Sebastian Raduletu, Mihai Dunea, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2014;
4. Drept Penal. Parte Speciala, dr. Pantilimon Cioia, Volumul I, Ed. Cordial Lex, Cluj-Napoca, 2012.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!