Diferențe între Infracțiunile de Viol și Act Sexual cu un Minor

Cuprins referat

Evolutia istorica a reglementarilor raspunderii penale pentru infractiunile privitoare la viata sexuala in Romania 3
Infractiunile de viol si act sexual cu un minor potrivit Codului penal in vigoare 7 
Analiza comparativa intre infractiunea de viol si infractiunea de act sexual cu un minor 10
Bibliografie 16


Extras din referat

1. Evolutia istorica a reglementarilor raspunderii penale pentru infractiunile privitoare la viata sexuala in Romania
Inca de timpuriu, omul a constientizat necesitatea reglementarii raporturilor juridice cu semenii si astfel a creat un drept nescris, cutumiar, pentru ca mai tarziu sa introduca, un drept scris cu caracter de ,,lege".
Primele reglementari scrise privind infractiunile la viata sexuala, in tara noastra, sunt cunoscute inca din secolul al XVII-lea, cand, in Moldova a fost adoptata cea mai importanta pravila, respectiv ,,Pravila lui Vasile Lupu" sau ,,Carte Romaneasca de Invatatura", prima codificare legislativa cu caracter laic din istoria dreptului nostru. Ea a fost intocmita de catre logofatul Eustache din ordinele lui Vasile Lupu si tiparita in anul 1646 la tipografia Manastirii Trei Sfetite din Iasi.
Dispozitiile penale regasite in pravila sunt formulate pe baza unor principii moderne, preluate din lucrarea lui Prosper Farnaccius. Infractiunile erau numite vini sau greseli si erau clasificate in vini mari si vini mici.
In codificarea lor se avea in vedere aspectul intentional, locul si timpul, coautorii lor, caracterul flagrant (vina de fata) sau neflagrant. Se opereaza cu notiuni evoluate: tentativa, concurs de infractiuni.
Violul era reglementat ca infractiune sub denumirea de ,,sila fecioarelor". Subiect activ al infractiunii de viol putand fi atat barbatul cat si femeia. Victima putea fi minorul, fata fecioara (copila) dar si femeia maritata sau vaduva.
Ca de obicei, reglementarea infractiunii incepea in text cu definirea elementelor notiunii. Sila fecioarelor avea loc atunci cand se strica fecioria.
Pedeapsa se aplica in functie de conditia sociala a infractorului: bogatul cu pierderea unei sume de bani din averea sa, pe cand cel sarac cu bataia si scoaterea din comunitate; dupa increderea ce a avut-o infractorul: tutorele cu confiscarea averii si pierderea calitatii de tutore, pe cand sluga cu arderea de viu; in functie de conditiile in care s-a comis, cu pedeapsa capitala, in mod neorganizat, dupa voia si aprecierea judecatorului; in functie de locul ales: daca se savarsea in casa sa, pedeapsa cu moartea; daca avea loc in casa fetei, dupa aprecierea judecatorului.
Judecarea cazurilor de viol, intrau in competenta instantelor statului cat si in competenta bisericii.
Instanta bisericeasca aplica ,,canon" cu afurisirea (sanctiune prevazuta de canonul 67 apostolic) pe cand instanta de stat aplica pedeapsa capitala sau dupa aprecierea judecatorului. Pe langa sanctiunea penala, infractorul era sanctionat si civil cu o despagubire materiala cu obligatia de a inzestra fata cand se va marita. Copiii nascuti din acte de viol era considerati nelegitimi.
Cand violul era urmat de casatoria legala a partilor nu se considera infractiune. Cand infractiunea se savarsea si victima era femeie vaduva, pedeapsa era amenda, daca infractiunea s-a savarsit cu voia partilor, sau moartea daca s-a savarsit cu forta.
Din categoria infractiunilor privitoare la viata sexuala mai erau reglementate in pravila lui Vasile Lupu si perversiunea sexuala si incestul.
Perversiunea sexuala (sodomia) era reglementata ca infractiune sub denumirea de ,,prespre fire".
Se considera sodomie ,,cand se impreuna nestine cu fiece obraz parte barbateasca", indeosebi cu copiii, sau chiar cu femeie ,,prespre fire".
Pedeapsa pentru astfel de infractiuni era ,,taierea capului", arderea trupului si confiscarea averii. Pe langa acestea instanta bisericeasca mai aplica si afurisirea.
Cand relatiile sexuale au loc cu animalele pedeapsa era capitala prin taierea capului, arderea trupului impreuna cu acela al animalului.
Incestul sau intretinerea de relatii sexuale intre grade apropiate era definit astfel: ,,se cheama sange amestecat, cand se va impreuna nestine cu muiere ca aceea cu care nu se vor putea impreuna cu nunta" si se considera ,,un pacat si o greseala mai rea si mai cumplita decat preacurvia".
In vremea lui Alexandru Ioan Cuza, din dispozitia sa au fost elaborate Codul civil, Codul penal, Codul de procedura civila si Codul de procedura penala care au plasat Romania in randul tarilor cu cea mai evoluata legislatie.
Codul penal a fost publicat in 1865 si a ramas in vigoare pana in anul 1937, principalele sale izvoare fiind Codul penal prusian din 1851 si in mai mica masura Codul penal francez.
In Codul penal din 1864, infractiunile contra vietii sexuale erau cuprinse in Titlul IV intitulat ,,Crime si delicte in contra particularilor", sectiunea V denumita ,,Atentate contra bunelor moravuri".
Infractiunile contra vietii sexuale erau cuprinse de la art. 263-268, iar infractiunea de viol era denumita ,,atentat contra pudorii cu violenta", incluzand in cuprinsul sau atat acte sexuale normale savarsite cu violenta, cat si acte de homosexualitate, precum si acte de perversiune sexuala savarsite cu violenta.
Sectiunea V incepe cu atentatul in contra pudorii (art. 262-art. 266) si se continua cu atentat la bunele moravuri (art. 267-art. 271).
Actul incrimina ca imprejurari agravante urmatoarele situatii: 
- varsta victimei era sub 15 ani impliniti (aliniatul 2 al art. 264);
- existau anumite raporturi intre faptuitori si victima si anume: faptuitorii erau parintii victimei; persoane cu autoritate asupra ei; institutori; stapani; functionari ai unui cult; preoti; calugari (art. 265);
- violul era savarsit de mai multe persoane (art. 265);
- victima avea varsta mai mica de 15 ani si se savarsea de persoane intre care existau anumite raporturile de autoritate mai sus mentionate;
- violul era urmat de moartea victimei, caz in care pedeapsa era inchisoare pe viata (art. 266).


Fisiere in arhiva (1):

  • Diferente intre Infractiunile de Viol si Act Sexual cu un Minor.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!