Diferendul Referitor la Delimitarea Maritima in Marea Neagra intre Romania si Ucraina

Extras din referat Cum descarc?

Platoul continental din jurul Insulei Serpilor a fost subiectul unei dispute intre Romania si Ucraina, litigiu care s-a judecat la Curtea Internationala de Justitie de la Haga. Procesul a inceput acum aproape 4 ani. Miza procesului a fost clar una economica: in regiunea de 12.000 de kilometri patrati in disputa se afla petrol si gaze care ar putea asigura independenta energetica a Romaniei timp de 18 ani, la nivelul de consum din 2007. Pentru Ucraina, resursele ce ar urma sa fie exploatate - 100 de miliarde de metri cubi de gaze si 10 milioane de tone de titei - ar ajunge doar pentru cinci ani. 
In 1997, in urma unui proces complex de negocieri, Romania si Ucraina au incheiat doua instrumente juridice: Tratatul privind relatiile de cooperare si bunavecinatate dintre Romania si Ucraina, semnat la Constanta, la 2 iunie 1997 si un acord conex, incheiat prin schimb de scrisori ale ministrilor afacerilor externe ai celor doua State. Prin aceste acorduri, cele doua State si-au asumat obligatia de a incheia un tratat privind regimul frontierei de stat intre Romania si Ucraina, precum si un acord pentru delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive ale celor doua State in Marea Neagra. In acelasi timp, Acordul conex a stabilit principiile care urmau sa fie aplicate pentru delimitarea spatiilor maritime mai sus mentionate si a prevazut angajamentul celor doua tari de a supune disputa spre solutionare Curtii Internationale de Justitie, in cazul in care vor fi indeplinite anumite conditii.
Au avut loc negocieri in vederea stabilirii liniei de delimitare maritima. Cu toate acestea, nu s-a obtinut vreun rezultat si nu s-a ajuns la o solutie acceptabila de delimitare a spatiilor maritime din Marea Neagra. Pentru a se evita prelungirea nejustificata a unor discutii care, in opinia partii romane, in mod evident nu pot duce la nici un rezultat, Romania a sesizat Curtea cu diferendul dintre cele doua parti privind delimitarea maritima in Marea Neagra si a solicitat Curtii sa delimiteze platoul continental si zonele economice exclusive ale celor doua State in Marea Neagra si sa stabileasca o linie de delimitare maritima unica in acest scop.
Temeiurile juridice
Dreptul international al delimitarilor maritime, astfel cum este inteles si aplicat astazi, este in cvasitotalitate un produs al jurisprudentei instantelor implicate in solutionarea unor dispute de acest tip - Curtea Internationala de Justitie in primul rand, dar si tribunalele arbitrale constituite in mod special pentru solutionarea unor cazuri de delimitare.
Fata de inexistenta unor dispozitii conventionale care sa stabileasca principiile si metodele delimitarilor maritime, ca si in lipsa unor cutume in acest sens - si in contextul in care disputele bilaterale privind delimitarea acestor spatii au devenit din ce in ce mai frecvente si au fost din ce in ce mai frecvent supuse spre solutionarea instantelor internationale - a revenit acestora din urma rolul de ,,crea" ceea ce se intelege in prezent prin dreptul delimitarilor maritime. Necesitatea evitarii arbitrariului si asigurari unei stabilitati juridice a dus la aparitia dreptului delimitarilor maritime; in absenta acestuia, ne-am afla doar in fata unor sir incoerent de decizii ale CIJ sau unor tribunale arbitrale.
Delimitarea spatiilor maritime ale statelor avand coaste adiacente sau opuse este reglementata de Conventia Natiunilor Unite privind dreptul marii. Art. 15 al acestei conventii se refera la delimitarea marii teritoriale intre state avand coaste adiacente sau opuse, precizeaza ca niciunul dintre state nu e indreptatit in absenta unui acord, sa-si extinda marea teritoriala dincolo de linia mediana/de echidistanta dintre tarmurile celor doua state, cu exceptia situatiei in care titluri istorice sau circumstante speciale nu justifica o alta abordare. Mai generale sunt dispozitiile referitoare la delimitarea zonelor economice exclusive sau platoului continental - care reglementeaza doar necesitatea ca delimitare spatiilor maritime sa duca ,,la un rezultat echitabil". Prezinta relevanta si prevederile generale referitoare la definitia si modul de calcul a latimii acestor spatii maritime, precum si art. 121 privind ,,regimul insulelor" (care stabileste ca insulele sunt indrituite la spatii maritime in aceeasi masura ca si spatiile continentale, cu exceptia ,,stancilor improprii locuirii umane si unei vieti economice proprii", care nu au drept la platou continental si zona economica exclusiva - fara a se preciza insa expres o definitie a acestor formatiuni maritime). 
Dreptul aplicabil pentru rezolvarea acestui diferend este reprezentat si de prevederile relevante ale Acordului conex incheiat in 1997 si ale Conventiei Natiunilor Unite asupra dreptului marii din 1982 (,,UNCLOS"), la care atat Romania cat si Ucraina sunt parti, precum si ale altor instrumente relevante avand forta obligatorie pentru Romania si Ucraina.
In special Acordul conex din 1997 stipuleaza, in Articolul 4, ca cele doua State vor aplica in procesul de delimitare urmatoarele:
,, a) Principiul incorporat in art. 121 al Conventiei ONU cu privire la Dreptul Marii, din 10 decembrie 1982, asa cum acesta este aplicat in practica statelor si in jurisprudenta internationala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Diferendul Referitor la Delimitarea Maritima in Marea Neagra intre Romania si Ucraina.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!