Dezvoltarea Sociala a Romaniei in Contextul Aderarii la Uniunea Europeana

Extras din referat Cum descarc?

Dezvoltarea sociala reprezinta un proces in care un sistem social isi amplifica potentele structurii sale, fara a antrena insa schimbari structurale propriu-zise: dezvoltarea economica a unei tari, dezvoltarea societatii capitaliste etc. 
Aceasta se refera la orientarea unei comunitatii sau institutii spre realizarea unei stari dezirabile, puse ca obiectiv de atins printr-un proces planificat in timp, rezultat al unui set de actiuni conjugate. Definita altfel, putem spune ca dezvoltarea sociala include doua componente structurale: o stare - obiectiv pusa de realizat de catre o comunitate (actor social) si un set de actiuni desfasurate in timp pentru realizarea respectivului obiectiv. 
Paradigma dezvoltarii sociale s-a cristalizat si la nivelul de baza al societatii: comunitatile. S-a avut in vedere modul cum pot fi sustinute comunitatile sociale sa dezvolte procese de autoorganizare pentru a rezolva problemele lor si, in mod special, de a iesi din starea de ,,inapoiere".
Dezvoltarea sociala planificata presupune, insa, un proces amplu de proiectare pe termen mediu si lung pentru solutionarea problemelor sociale si valorificarea oportunitatilor.
Romania a aderat la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, aderare care aducea o serie de beneficii printre care: un climat politic si economic stabil care ar stimula o dezvoltare durabila; o predictibilitate si o stabilitate crescute ale mediului economic; cresterea competitivitatii pe piata interna, ceea ce va conduce la motivarea si stimularea agentilor economici autohtoni in sensul sporirii productivitatii si a eficientei prin dezvoltarea de noi produse si servicii, introducerea tehnologiilor moderne si diminuarea costurilor de productie; dezvoltarea comertului, un stimul important pentru economia nationala si piata fortei de munca; accesul sporit la pietele de capital si investitii europene, la noile echipamente si sisteme informationale, la know-how-ul managerial si tehnicile organizationale din tarile dezvoltate; dobandirea de catre cetatenii romani a drepturilor decurgand din acordarea "cetateniei europene"; perspective de perfectionare profesionala si acces pe piata europeana a muncii pentru cetatenii romani.
Pentru Romania, calitatea de membru al Uniunii Europene va avea un impact major atat asupra vietii economice, cat si a celei politice si sociale.
Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (UE), cetatenii romani au posibilitatea sa lucreze intr-un stat membru UE. Pentru a stimula si facilita libera circulatie a lucratorilor, Uniunea Europeana a creat in toate statele membre serviciul EURES care sprijina gratuit cetatenii romani care doresc un loc de munca in UE. 
In contextul liberei circulatii a fortei de munca in spatiul comunitar, migratia este un fenomen curent, care este adesea insotit si de procese precum aculturatie si adaptare sociala. In contextul acestor doua procese, dezvoltarea sociala si inovatia sociala sunt, astfel, puternic determinate de instaurarea fluxurilor migratorii. Este bine cunoscut, in acest sens, rolul jucat de forta de munca ieftina a imigrantilor in cresterea economica, dar si impactul pozitiv al migratiei asupra Romaniei - pe baza remitentelor trimise in tara de emigranti si a scaderii presiunii asupra pietei locale a fortei de munca.
S-a dezvoltat un parteneriat transnational (EMPLO-NET) pentru promovarea schimbului de experiente si bune practici privind ocuparea fortei de munca, in vederea dezvoltarii unei piete inclusive a muncii. Obiectivul general al proiectului a fost stabilit in conformitate cu obiectivul general al POSDRU - de a contribui la dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii acestuia prin conectarea educatiei si invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii si cresterea participarii pe o piata a muncii moderna, flexibila si inclusiva. 
Tot un impact favorabil in dezvoltarea sociala il au si programele de burse in strainatate, cetatenii romani putand studia in strainatate cu bursa oferita de statul roman.Rolul central in procesul de dezvoltare sociala il are sistemul de institutii publice. Orientarea spre construirea viitorului consta in schimbarea profilului activitatii institutiilor: din rezolvarea de probleme punctuale, in activitati de dezvoltare proiectata si planificata. 
In conturarea politicii sociale romanesti se incearca sa se tina cont de directiile de actiune si recomandarile Uniunii Europene. Astfel, se recomanda un management mai bun al resurselor umane, investirea in sanatate si in educatie si functionarea eficienta a pietei fortei de munca. Aceste aspecte legate de resursele umane au o legatura directa cu cresterea economica. Un progres rapid in combaterea saraciei ar trebui facut prin utilizarea celei mai importante avutii a celor saraci, forta de munca, iar in al doilea rand prin asigurarea serviciilor sociale pentru patura nevoiasa-asistenta medicala de baza, planificare familiala, invatamant primar. Desi nivelul educational in Romania este bun, structura calificarilor este distorsionata. Importanta este terminarea scolii cu o calificare care sa fie si marketabila. Deficitul unei specializari relevante reduce eficacitatea reformelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea Sociala a Romaniei in Contextul Aderarii la Uniunea Europeana.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!