Devianta - Sociologie Juridica

Extras din referat Cum descarc?

Conformismsi nonconformism
Scopul procesului de socializare consta in formarea unor subiecti cu un comportament care sa respecte normelesi modelele propusesi impuse de catre comunitate ceea ce inseamna un comportament normal sau conformist.Comportamentul conformist se gaseste in acele tipuri care raspund asteptarilor grupului, institutiei, societatii din care face parte subiectul, respectand atat sistemele normativesi modelele dominante catsi obiceiuri, traditii care impreunasaconduca la obtinerea rezultatelorasteptate. In acelasi timp conformistul respecta conditiilesi factorii care functioneaza urmarind interrelationarea cu acestia fata de performantasi finalitatea proiectata.Considerand conformitatea ca finalitate a procesului de socializare prin care se urmareste o integrare cat mai deplina a individului in societate. 
Cu toate ca membrii unei comunitati traiesc in aceleasi conditii sociale, in aceleasi relatiisi coercitii normative nu toti manifesta acelasi comportament. Primele forme de abatere de la comportamentul conformist se vad in comportamentul nonconformist prin care individul nu respecta, eludeaza, incalca anumite norme, modelesi manifestandu-se altfelsi neasteptat fata si decat ceilalti.
Privind mai explorativ putem sa sustinem ca aceste doua tipuri de comportamente nu pot fi intelese in mod absolut, strict, conformist in multe situatii fiindsi exprimari mai putin conformiste chiar spre nonconformist casi nonconformistul care are de multe ori subordonarii fata de ceva normativ.La fel, acelasi tip se poate manifesta intr-un domeniu conformist iar altul nonconformist, in functie atat de convingerile sale catsi de grupul, institutiile in care este incadrat.
Devianta - definitiesi mod de intelegere
Daca incercam sa propunem o intelegere a comportamentului deviant putem sustine acel tip de comportament care se indeparteaza, se abatesi incalca nomele, principiile, modelele comportamentale casi valorile specifice societatii. Aprecierile fata de abateri sau transgresari casi fata de gradul de incalcare a normelor si desconsiderare a principiilor,modelelorsi valorilor sunt posibile in functie de standardelesi criteriile deevaluare specifice societatii casi etapei pe care o parcurge aceasta. Devianta nu se poate identifica sau /si confunda cu nonconformismul, devianta raportandu-se la sistemul de norme, traditii, valori, modele ce apartin intregii societati pe care le incalca, transgreseaza dar presupune in acelasi timp o recunoasteresi supunere fata de asteptarile unui grup sau comunitate.O incercare de definire generala, identificabila in cele mai multe din lucrarilesi analizele de sociologie a deviantei, include in sfera de cuprindere a acestui concept acele fapte, acte, conduite care incalca voluntar sau involuntar normele scrise sau nescrisesi care se opun comportamentului conventional prescris sau nu juridic afectand evolutia normala a ordinii sociale.
Propunandu-si o analiza tipologica S. Radulescu (1999) considera ca devianta cuprinde o diversitate de manifestari: actelesi conduitele sanctionate sau nu de catre legi; conduitele care nu sunt similare cu ale majoritatii; comportamentul novatorului care desconsidera formele traditionale recunoscute social; revoltatul casi revolutionarul care protestand impotriva ordinii sociale o afecteaza; conduita care provoaca schimbari de la medie - traditie adoptand comportamente peste aceasta medie (devianta pozitiva).Avand in vedere aceste tipuri posibile autorul propune urmatoarele criterii in functie de care putem opera cu clasificari ale comportamentelor deviante:
a)caracterul voluntar sau involuntar al deviantei;
b)motivarea sau nemotivarea deviantei;
c)caracterul deschis sau secret al deviantei;
d)caracterul primar sau transgresor;


Fisiere in arhiva (1):

  • Devianta - Sociologie Juridica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!