Detentia si Consecintele Psihologice ale Privarii de Libertate

Cuprins referat Cum descarc?

Detentia si consecintele psihologice ale privarii de libertate 3
Aspecte psihologice 4
Aspecte psihosociale 8
Recuperarea sociala a infractorului 11
Bibliografie 13


Extras din referat Cum descarc?

DETENTIA SI CONSECINTELE PSIHOLOGICE
ALE PRIVARII DE LIBERTATE
Libertatea, conditia fundamentala a oricarei societati democratice, pentru Seneca, reprezinta lucrul cel mai de pret de pe lume. Libertatea este cea care pune ordine in haosul existentei noastre si se identifica cu autonomia. Autonomia presupune o viata planificata, o scara de valori prin care anumite idealuri sunt puse mai presus de altele (M. Greene, 1988). Nu putem vorbi de libertate fara a tine cont de notiunea care ii arata dimensiunea reala si anume, autoritatea. Asa cum pentru Protagoras din Abdera ,,omul este masura lucrurilor, a celor ce sunt, ca sunt, a celor ce nu sunt, ca nu sunt" , pentru libertate masura este autoritatea. Libertatea si autoritatea sunt doua dimensiuni fundamentale ale experientei umane, iar opunerea lor este doar aparenta Libertatea presupune autoritate, la nivelul existentei sociale ele nu pot fi intelese complet decat prin prisma corelatiei. Autoritatea intervine in situatia in care un individ are de facut o alegere. Raportul de autoritate este un raport de dependenta intre un agent superior si un agent subordonat, raport care, implica o relatie de supunere rationala si limitata, neidentificabila cu umilirea. 
Libertatea individului depinde de capacitatea lui de a face distinctie intre autoritate si pseudo-autoritate. Detentia este o limitare a libertatii persoanei. Atunci cand limitarea de libertate reverbereaza la nivelul interioritatii umane, in psihicul individului se naste nevoia de a actiona pentru redobandirea libertatii pierdute, actiune ce J. Brehm a denumit-o ,,reactanta psihologica". Dar, limitarea de libertate reprezinta, de fapt, consecinta aparitiei unor forme de devianta si delincventa la un individ sau grup social. Devianta, in sens restrans, consta in ,,multitudinea comportamentelor ale caror caracteristici apar mai mult sau mai putin ofensatoare, reprobabile, condamnabile si care genereaza sau pot genera, dezaprobare ostilitate si diferite sanctiuni fata de autorii acestora" Notiunea de devianta poate capata intelesuri diferite in functie de interpretare. Astfel, din punct de vedere sociologic, devianta se refera la orice incalcare sau abatere de la normele scrise sau nescrise ale unei colectivitati care ameninta echilibrul sistemului si da nastere unei sanctiuni, din punct de vedere juridic, devianta se refera la incalcarea normelor juridice, iar din punct de vedere psohologic devianta este o abatere variabila a comportamentului de la normalitatea psihica. De oriunde am privi devianta este o anormalitate care indiferent ce aspect imbraca va fi intotdeauna sanctionata.
ASPECTE PSIHOLOGICE
Nu putem vorbi despre detentie fara a tine cont de notiunea de sanctiune. Asa cum am amintit orice comportament deviant este intotdeuna sanctionat; de societate, de grup, de lege, de morala. Comportamentul deviant duce la producerea unui dezechilibru atat la nivelul psihicului individului dar, mai ales, la nivelul sistemului social din care face parte individul. Sanctiunile de drept penal sunt consecintele pe care legea penala le impune in cazul incalcarii preceptelor sale, masurile de constrangere pe care le atrage comiterea faptelor prevazute de legea penala si, totodata, instrumente de realizare si restabilire a ordinii de drept Sanctiunile penale sunt necesare pentru a exprima gravitatea abstracta a faptei interzise si intensitatea avertismentului pe care legea panala il adreseaza destinatarilor sai. Dintre sanctiunile penale pedepsele privative de libertate sunt cele mai energice. 
Pentru a evalua consecintele psihologice ale pedepsei privative de libertate trebuie sa avem in vedere un factor determinant, si anume, factorul ,,timp". Timpul este un criteriu esential pentru sistematizarea vietii omenesti Atitudinea fata de timp este diferita la fiecare dintre participantii la actul de justitie. Astfel, pentru legiuitor, timpul nu reprezinta decat un grad al pericolului social abstract al faptei prevazute de legea penala; pentru judecator timpul reprezinta reflectarea pericolului social concret al faptei comise de individ iar, pentru detinut, timpul este perceput intr-un mod cu totul diferit fata de ceilalti participanti la actul de justitie. Persoana aflata in detentie are constiinta faptului ca intra in inchisoare impotriva vointei sale, cu un statut de subordonare pe termen lung si resimte pierderea libertatii cu atat mai dureros cu cat libertatea era mai bogata in perspective si alternative iar conditiile concrete din penitenciar sunt mai grele 
Din punct de vedere psihologic, detentia determina modificarea caracteristicilor fiecarui element al personalitatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Detentia si Consecintele Psihologice ale Privarii de Libertate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!