Desfacerea Contractului Individual de Munca pentru Motive Imputabile Salariatului

Extras din referat Cum descarc?

Cap.I :INTRODUCERE
1.1. Notiuni generale
Munca este o trasatura esentiala a activitatii umane, omul fiind singura fiinta care depune efort in mod constient in vederea obtinerii unor foloase. In acelasi timp, munca reprezinta o conditie a traiului, deoarece fara a presta munca nu se pot obtine bunurile necesare vietii. De cele mai multe ori, munca depusa reprezinta si o masura a bunastarii indivizilor. Munca constitue pentru economisti factor de productie, o activitate prin care oamenii utilizeaza aptitudinile lor, fizice si intelectuale, in scopul obtinerii de bunuri si beneficii.
Odata cu dezvoltarea societatilor s-a constatat necesitatea implementarii unor norme juridice care sa reglementeze relatiile de munca, norme cuprinse intr-o singura disciplina juridica nou aparuta-dreptul muncii. Cu privire la intelesul notiunii de dreptul muncii, in doctrina s-au formulat mai multe definitii. De exemplu, dreptul muncii este acea ramura a sistemului de drept din tara noastra alcatuit din ansamblul normelor juridice care reglementeaza relatiile individuale si colective de munca dintre patroni si salariati. 
Intr-o alta opinie, dreptul muncii reprezinta totalitatea regulilor aplicabile relatiilor individuale si colective care se nasc intre angajatori si salariati care muncesc sub autoritatea lor, cu ocazia prestarii muncii in baza unui contract individual de munca, precum si acele reglementari care se suprapun sau conditioneaza relatiile de munca. 
Normele de dreptul muncii sunt prevazute in special de catre Codul Muncii(Legea nr. 53/2003), insa exista si o serie de legi care trebuie consultate in domeniu acesta, cum ar fi: Legea nr. 319/2006 privind protectia si securitatea muncii, Legea nr. 168/1999 pentru solutionarea conflictelor de munca, Legea pensiilor nr. 19/2000, Legea nr. 371/2005 privind aprobarea OUG 55/2006, OUG nr. 65 din 29 iunie 2005 privind modificarea si completarea Legii nr. 53/2003, OUG 55/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 s.a.m.d. Constitutia Romaniei face de asemenea referire la relatiile de munca prin prevederile art.41-43. 
1.2. Situatia actuala in Romania: Cum afecteaza criza financiara piata muncii?
Exista diverse opinii care formuleaza raspunsuri cu privire la aceasta intrebare tot mai des intalnita. Sursa de informare cea mai accesibila ramane mass-media.
Iata cateva titluri ale unor articole din ziare:
"Targu-Jiu: Gorjenii au ramas fara slujbe si cu rate in banci"
"Targu-Mures: Doar 46 de locuri de munca pentru 17.156 de someri"
"Alba Iulia: Primaria concediaza 30 la suta din personal"
Asadar, se pare ca piata muncii sufera numeroase schimbari nefavorabile datorita crizei financiare. De altfel, se poate spune ca unul dintre efectele principale ale crizei este cresterea numarului somerilor. Pana si cele mai mari si de succes intreprinderi au fost constranse de climatul economic sa renunte la angajati. In sistemul bugetar situatia este asemanatoare; tot mai multe institutii publice sunt nevoite sa restranga numarul salariatilor datorita bugetelor alocate pentru plata obligatiilor salariale.
Exista insa persoane de parere ca aceasta asa-zisa "criza economica" ar fi doar o nascocire a televiziunilor, o "manipulare in masa", de pe urma careia anumiti indivizi ar putea trage foloase. De asemenea, exista opinii care sustin ca efectele crizei ar fi de proportii relativ mici ce nu pot fi generalizate la nivelul unei crize nationale sau mondiale.
Care din variante poate fi considerata reala- Cert este faptul ca, desi ar putea fi considerata o exagerare a mijloacelor de informare a populatiei, criza financiara apare ca motiv invocat tot mai des de angajatori in momentul concedierii angajatilor. In principiu, aceasta masura drastica adoptata de angajatori este relativ usor de inteles, date fiind conditiile pietei actuale


Fisiere in arhiva (1):

  • Desfacerea Contractului Individual de Munca pentru Motive Imputabile Salariatului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!