Desfacerea căsătoriei

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1. Introducere
1.1 Consideratii generale
1.2 Desfacerea casatoriei de-a lungul timpului
1.3 Natura juridica a desfacerii casatoriei
Capitolul 2. Formele divortului
2.1 Divortul judiciar pentru separarea in fapt a sotilor
2.2 Divortul judiciar din motive de sanatate
2.3 Divortul consensual pe cale administrativa sau notariala
Capitolul 3. Divortul prin acordul sotilor pe cale judiciara
Capitolul 4. Efectele juridice ale divortului intre fostii soti
4.1 Efectele juridice ale divortului in ceea ce priveste relatiile personale dintre soti (de exemplu numele de familie)
4.2 Efectele juridice ale divortului in ceea ce priveste impartirea bunurilor sotilor
4.3 Copiii minori ai sotilor
4.4 Obligatia de a plati pensie de intretinere celuilalt sot
Concluzii
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1. INTRODUCERE
1.1 Consideratii generale.
Codul civil defineste casatoria ca uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie, incheiata in conditiile legii, prin care se formeaza o familie, in sensul art. 258 C. civ. 
In principiu, casatoria se incheie pe viata, totusi, atunci cand aceasta isi pierde ratiunea de a continua, oricare dintre soti, ori amandoi sotii sunt indreptatiti sa ceara desfacerea ei. Principiul libertatii casatoriei, potrivit caruia incheierea casatoriei este expresia consimtamantului liber al sotilor, implica si principiul libertatii divortului, ceea ce inseamna ca vointa sotilor, manifestata in sensul desfacerii casatoriei, nu poate fi nici ea ignorata, casatoria privind in primul rand si in mod nemijlocit pe respectivii soti .
Casatoria inceteaza prin decesul sau prin declararea judecatoreasca a mortii unuia dintre soti, prin divort sau prin anulare. Institutia ,,separatiei de corp" reprezinta acea situatie juridica in care cei doi soti sunt exonerati de judecator de a mai convietui si in unele tari inlocuieste complet divortul, iar in altele actioneaza in paralel cu acesta. Desfacerea casatoriei este reglementata in noul Cod civil la art. 373-404, dispozitii aplicabile fara a deosebi intre casatoriile incheiate inainte sau dupa intrarea sa in vigoare, la data de 1 octombrie 2011 . Hotararea de a divorta este departe de a fi una usoara, iar motivele care conduc la o asemenea optiune pentru ruperea iremediabila a relatiilor dintre soti ating, de cele mai multe ori, cele mai intime resorturi ale psihicului uman. Totodata, chiar si in cele mai ,,liberale" spatii geografice si temporale, divortul unui cuplu produce valuri concentrice de consecinte, care nu se limiteaza la familie, cercul de prieteni si cunostinte, ci se resimt, intr-o masura mai mica sau mai mare, in comunitate si, la limita, in intreaga societate. 
Dreptul de a exercita actiunea de divort este un drept esentialmente ,,personal", asa incat divortul nu poate fi cerut nici de creditorii, nici de mostenitorii unuia dintre soti, nici de catre o alta persoana in locul absentului sau a celui disparut. Pe langa mentiunile pe care indeobste trebuie sa le cuprinda o cerere de chemare in judecata, cererea de divort va cuprinde : motivele de divort, numele copiilor minori ai celor doi soti ori adoptati de acestia; mentiunea, in celelalte cazuri, ca nu au copii minori sau adoptati; solutiile solicitate cu privire la cererile accesorii divortului; precizari cu privire la intelegerile intervenite in legatura cu desfacerea casatoriei si, dupa caz, cu privire la aspectele accesorii divortului .
La cererea de divort trebuie sa se anexeze copii dupa certificatul de casatorie si certificatele de nastere ale copiilor minori (daca din casatorie au rezultat) cu mentiunea pentru conformitate facuta de parte. Daca sotii au ajuns la o intelegere ca rezultat al medierii cu privire la desfacerea casatoriei sau la rezolvarea aspectelor accesorii divortului, procesul-verbal atestand intelegerea se depune la dosar.
1.2 Desfacerea casatoriei de-a lungul timpului
Datele cu privire la casatorii si divorturi la nivel national sunt bazate pe o colectare anuala de catre Eurostat , de catre organismul Comisiei Europene care se ocupa cu statistica, in colaborare cu Divizia de Statistica a Natiunilor Unite (UNSD) si date primite de la Institutele Nationale de Statistica ale fiecarei tari.
Casatoria reprezinta o legatura de familie, dar conceptul s-a schimbat de-a lungul timpului, iar alternativele acestora, cum ar fi parteneriatele inregistrate sau concubinajul, au devenit din ce in ce mai utilizate si de aceea legislatiile anumitor tari au trebuit sa fie modificate pentru a acorda cat mai multe drepturi cuplurilor, cum ar fi in Elvetia, unde parteneriatul este recunoscut in locul casatoriei intre persoanele de acelasi sex. In Romania nicio alta forma alternativa nu este recunoscuta, iar in cazul in care cetatenii romani incheie astfel de acte in strainatate, odata intorsi in tara, acestea sunt considerate nule.
Studiile, raportate la un numar de 1000 de locuitori arata ca in Uniunea Europeana numarul casatoriilor a scazut in ultimul deceniu, in timp ce numarul divorturilor si al copiilor nascuti in afara casatoriei a crescut. La fel de ingrijorator este si numarul copiilor nascuti in afara casatoriei, care in Romania era practic inexistent inainte de anii 2000,a crescut in ultimii ani, si foarte probabil va mai creste si datorita faptului ca noul Cod civil, in vigoare de la 1 octombrie 2011, recunoaste copiilor nascuti in afara casatoriei aceleasi drepturi ca si celor nascuti in timpul casatoriei, in art. 260.
Din punct de vedere istoric , dreptul canonic ortodox, spre deosebire de dreptul catolic, a recunoscut intotdeauna institutia divortului si a respins-o pe cea a separatiei de corp. Caracteristica dogmei ortodoxe este, de pilda, interdictia celei de a patra casatorii; regula a existat in dreptul tuturor tarilor ortodoxe si subzista inca in dreptul grec modern. De altfel, acesta din urma reprezinta sistemul juridic cel mai puternic influentat de teologia ortodoxa. In dreptul grec, de exemplu, casatoria se incheie numai in fata unui preot ortodox, fiind interzis oricarui grec ortodox sa se casatoreasca cu o persoana de alta religie. Insulele Filipine si Vaticanul nu au o lege scrisa in privinta divortului, numai anularea casatoriei fiind permisa. Pana in 2011, Malta era singura tara din Uniunea Europeana unde nu exista o cale legala de a pune capat unei casatorii prin divort. Cei care locuiau in strainatate sau cei care nu era casatoriti cu maltezi puteau obtine divortul in afara tarii, iar apoi acesta era recunoscut in Malta. In schimb, pentru restul populatiei existau doar doua cai de a termina o casatorie: separare legala -  prin care partenerii puteau obtine impartirea bunurilor, dar nu si dreptul de a se recasatori; si anularea casatoriei de catre un tribunal ecleziastic -  o procedura anevoioasa care putea dura pana la 7-8 ani, in care trebuia sa fie dovedit ca de la bun inceput casatoria nu a fost valida .


Fisiere in arhiva (1):

  • Desfacerea casatoriei.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. https://dreptmd.wordpress.com/cursuri-universitare/dreptul-familiei/incetarea-si-desfacerea-casatoriei/, accesat la data de 02 iunie 2020
2. http://www.euroavocatura.ro/dictionar/330/SEPARATIA_DE_CORP, accesat la data de 02 iunie 2020
3. Deleanu, I., Mitea, V., Deleanu, S., - Noul Cod de Procedura Civila din 15-feb-2013, Universul Juridic 
4. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics,explained/index.php/Marriage_and_divorce_statistics, accesat la data de 02 iunie 2020.
5. I. Moroianu-Zlatescu, A. Bulgaru, Mari sisteme de drept contemporan, suport de curs 2011-2012, Universitatea Ecologica Bucuresti, p. 20.
6. A. Gherghe, Drept civil. Familia, Ed. Contrast, 2014, p. 133.
7. Legea nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil.
8. Jud. Barlad, sent. civ. nr. 2870 din 17 noiembrie 2015.
9. http://bv.ucdc.ro/bv/2_AP_2_Dreptul_familiei_Macarovschi_Laura_pdf.pdf
10. https://www.viata-libera.ro/justitie/136346-breviar-juridic-divortul-judiciar-pentru-separarea-in-fapt-a-sotilor
11. https://www.codulcivil.ro/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!