Desfacerea Casatoriei

Extras din referat Cum descarc?

Desfacerea casatoriei, divortul, este singura modalitate de disolutie a casatoriei valabil incheiate. In sistemul actual reglementat de Codul familiei, divortul este posibil numai pe cale judiciara, putand fi pronuntat la initiativa unuia din soti sau pe temeiul consimtamantului ambilor soti. Divortul stinge, la data ramanerii irevocabile a hotararii instantei, principalele efecte ale actului juridic al casatoriei in raporturile dintre soti, in special efectele de natura personala.
Codul familiei consacra institutiei desfacerii casatoriei in Capitolul IV al Titlului I, art. 37-44, dispozitiile dreptului materialmcompletandu-se cu cele ale Codului de procedura civila privitoare la divort, art. 607-619, prin care se instituie o procedura speciala, derogatorie de la dreptul comun, de urmat in toate pricinile avand ca obiect desfacerea casatoriei.
Dispozitiile relative la divort au fost substantial modificate prin Legea nr. 59/199387 si, comparand textele (avem in vedere textul de referinta, art. 38 C.fam, in reglementarea anterioara si ulterioara interventiei legiuitorului), remarcam abandonarea principiului caracterului exceptional al desfacerii casatoriei. Aceeasi modificare legislativa a reintrodus divortul prin consimtamant mutual, prevazandu-se ca, in anumite conditii, casatoria poate fi desfacuta si ,,numai pe baza acordului ambilor soti" art. 38 alin. (2) C.fam. 
In fine, spre deosebire de vechea reglementare, cand alienatia mintala cronica putea fi invocata in sustinerea cererii de divort numai de sotul lezat de consecintele maladiei, nu si de insusi sotul bolnav, sub imperiul reglementarilor astazi in vigoare ,,oricare dintre soti poate cere divortul atunci cand starea sanatatii sale face imposibila continuarea casatoriei" (art. 38 alin. (3) C.fam.).
Analiza dispozitiilor referitoare la desfacerea casatoriei indica preferinta legiuitorului pentru sistemul (conceptia) mixt asupra divortului, privit deopotriva ca remediu si ca sanctiune: ca remediu pentru ca, datorita unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate; ca sanctiune, fiindca imposibilitatea continuarii casatoriei implica vinovatia unuia sau a ambilor soti, afara de, subliniem inca de pe acum, culpa exclusiva a sotului reclamant. In cazul divortului prin acordul sotilor, consimtamantul mutual al acestora, exprimat staruitor, are semnificatia unei prezumtii peremptorii a motivelor temeinice de divort, din cauza carora continuarea casatoriei nu mai este posibila.
In contextul motivelor de divort, avem in vedere alienatia mintala survenita ulterior incheierii casatoriei.
De exemplu, s-a decis ca reclamantul, suferind de schizofrenie medical confirmata, nu poate pretinde ca relatiile de familie sunt deteriorate din cauza starii sale de sanatate si ca, pentru el, continuarea casatoriei este imposibila - Trib. jud. Constanta, decizia civila nr. 201/1987, R.R.D. nr. 7/1987, p. 69-70. 90 Curtea Constitutionala, sesizata cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 37 si art. 38 C.fam., in raport cu dispozitiile art. 26 alin. (1) din Constitutie, care proclama rolul autoritatilor publice in respectarea si ocrotirea vietii de familie, intrucat textele criticate ingaduie ,,posibilitatea de a divorta cu usurinta", subminand astfel ,,familia si societatea", s-a pronuntat in sensul respingerii exceptiei, apreciind, in esenta, ca ,,instantele de judecata dispun de instrumente legale pentru a nu permite desfacerea cu usurinta a casatoriei, pe care trebuie sa le aplice in litera si spiritul lor, actionand astfel in sensul indeplinirii obligatiei ce revine autoritatilor publice de a respecta si ocroti viata de familie. 
Este, astfel, imbinat rational principiul stabilitatii casatoriei cu admisibilitatea desfacerii ei, cand continuarea casatoriei nu mai este posibila." 
Noua reglementare a Codului civil modifica in mod radical conceptia clasica legata de desfacerea casatoriei, aducand in discutie posibilitatea realizarii divortului pe cale administrativa sau prin procedura notariala, introducand criterii mult mai relaxate din perspectiva cazurilor de divort edictate prin lege.
Cazurile de divort
Potrivit actualei reglementari a art. 37 alin. (2) C.fam. ,,casatoria se poate desface prin divort."
Desfacerea casatoriei presupune existenta unei casatorii valabil incheiate ale carei efecte se sting pentru viitor, divortul fiind urmare a manifestarii de vointa a unuia sau a ambilor soti care nu mai considera posibila continuarea relatiilor de casatorie.
Dupa cum rezulta din prevederile cuprinse in art. 38 C.fam., desfacerea casatoriei poate fi pronuntata fie la initiativa unuia dintre soti, fie pe temeiul consimtamantului ambilor soti.
Divortul prin acordul sotilor in actuala reglementare poate fi solicitat daca de la data incheierii casatoriei a trecut mai mult de un an si daca din casatorie nu au rezultat copii minori.


Fisiere in arhiva (1):

  • Desfacerea Casatoriei.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!