Deschidere și transparență în administrație

Extras din referat

Principiile administratiei legale 
Desi expresia si conceptul de lege a administratiei publice difera de la un sistem national la altul, este posibil sa dam o definitie comuna. Astfel, Legea administrativa reprezinta un set de principii si reguli care se refera la organizarea si managementul administratiei publice si la relatiile dintre administratii si cetateni .
Principiile Legii administrative fixeaza standardele serviciilor publice si inspira comportamentul functionarilor publici. 
Aceste principii nu sunt simple idei bazate pe bunavointa; ele sunt incluse in procedurile administrative de la toate nivelurile. Actorii sectorului public sunt obligati prin lege sa se conformeze acestor principii legale, care trebuie verificate de corpurile de control independente, de sistemele de justitie prin scrutine parlamentare si, in unele cazuri, de persoane individuale autorizate.
Daca incercam sa sistematizam cele mai importante principii ale administratiei publice comune vestului Europei putem distinge urmatoarele grupe: 
- increderea si previzibilitatea (certitudinea legala); 
- deschiderea si transparenta; 
- responsabilitatea; 
- eficienta si eficacitatea.
Deschiderea si transparenta
Deschiderea sugereaza faptul ca administratia este dispusa sa accepte un control sau o evaluare dinafara, in timp ce transparenta semnifica gradul de deschidere in cazul unui control, al unei verificari sau al unei evaluari.
Aceste doua caracteristici permit:
 pe de o parte, ca orice cetatean implicat intr-o procedura administrativa sa poata urmari derularea acesteia;
 pe de alta parte, administratia permite o evaluare venita din partea unor institutii autorizate. 
Cele doua principii sunt instrumente necesare pentru respectarea legii, pentru egalitatea in fata legii si pentru responsabilitate.
Ca regula generala, politica administratiei publice ar trebui sa fie una de deschidere si transparenta. Numai cazuri de natura exceptionala ar trebui tinute secret si clasate ca si confidentiale, cum ar fi cele legate de securitatea nationala sau alte aspecte similare. De asemenea, datele personale nu trebuie relevate unor terte parti.
In trecut, principiul de deschidere in democratiile vest-europene avea doua aplicatii:
 pe de o parte, era stipulat principiul conform caruia legile intrau in vigoare numai dupa publicarea lor intr-un buletin sau ziar oficial;
 pe de alta parte, deciziile administrative erau aplicabile numai dupa comunicarea si acceptarea lor de catre cei in cauza.
Deschiderea si transparenta in administratia publica servesc doua obiective precise: 
 in primul rand, respecta interesul public in masura in care limiteaza slaba administrare si coruptia;
 in al doilea rand, sunt esentiale pentru respectarea drepturilor individuale, in masura in care furnizeaza motivele necesare adoptarii deciziilor administrative si, in consecinta, ajuta partile interesate sa-si exercite dreptul de a solicita recursul.
Putem vorbi de cateva aplicatii practice ale acestor principii:
 actiunile administrative trebuie sa fie motivate si subscrise celei mai apropiate autoritati competente;
 registrele publicate trebuie sa fie accesibile publicului;


Fisiere in arhiva (1):

  • Deschidere si Transparenta in Administratie.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!