Delicventa si devianta

Extras din referat Cum descarc?

Societatea umana, in devenirea ei istorica, nu a evoluat haotic, la intamplare, chiar daca traiectoria ei evolutiva era necunoscuta. Inca din fazele initiale ale existentei fiintei umane s-au instituit, din necesitati practice, minime reguli de conduita care, cu timpul, s-au transformat in norme, devenind obligatorii pentru toti membrii unei comunitati. In acele minimale reglementari ale raporturilor interumane, iar apoi intergrupale, isi are originea dreptul care, treptat, intr-un proces complex si de lunga durata, se transforma in stiinta de sine statatoare si practica sociala. Stiinta dreptului, indiferent de dezbaterile care au loc pe plan teoretic, este una dintre cele mai importante discipline socio-umane. Incarcatura sociala a raporturilor juridice este, dincolo de orice discutie, motivul pentru care sociologia, ca stiinta a realitatii sociale in aceasta perspectiva, mai mult sau mai putin de acord cu reprezentantii dreptului, a format o disciplina de ramura - sociologia juridica.
Sociologia este o disciplina stiintifica sociala al carei obiect de cercetare, de studiu il reprezinta societatea umana privita in ansamblul componentelor sale si in multitudinea formelor sale de existenta si manifestare prin care se realizeaza si se exprima diversitatea concreta a societatii umane. Astfel, in obiectul sau de cercetare se cuprind: studierea sistematica a complexului social in geneza si evolutia sa; cercetarea si explicarea obiectiva a ansamblului relatiilor sociale tratate in unitatea si dinamica lor specifica; cercetarea si intelegerea mecanismelor reglatorii ale vietii grupurilor si colectivitatilor umane concrete existente intr-o anumita societate la un moment dat precum si evolutia lor istorica; cunoasterea, intelegerea si explicarea faptelor, evenimentelor, fenomenelor si proceselor sociale; cercetarea comportamentelor umane sociale, determinarea sociala a acestora (motivatia comportamentala).
Prin diferitele sale componente sociologia cerceteaza si: actiunea umana; grupurile si sociabilitatea; stratificarea sociala; mobilitatea sociala; puterea in societate; conflictele sociale; miscarile sociale; schimbarea sociala; organizarea sociala; devianta; religia; cultura; cunoasterea; comunicarea etc.
Treptat s-au constituit zeci de ramuri specializate de sociologie sau, altfel exprimat, sociologii de ramura care acopera totalitatea aspectelor vietii sociale"
Raportul care exista intre sociologia generala si sociologiile de ramura desprinse din aceasta trebuie inteles in urmatoarea maniera: sociologia generala nu este in masura sa cerceteze in profunzime totalitatea manifestarilor concrete ale subramurilor vietii sociale, iar sociologiile particulare nu pot clarifica, nu pot deslusi structura, functiile si dinamica societatii privita ca un intreg. Din unitatea lor rezulta, in final, cunoasterea sociologica a realitatii sociale.
SOCIOLOGIA JURIDICA - RAMURA A SOCIOLIGIEI
Sociologia juridica s-a constituit ca ramura speciala a stiintelor despre societate, la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX. Intr-un context economic si cultural favorabil gandirii creatoare, a incitat la gandire creatoare sociologi si juristi de renume mondial ca: Emile Durkheim, Levy-Bruhl, Eugen Ehrlich, Max Weber, Georges Gurvitch, Jean Carbonier, reprezentantii Scolii americane a jurisprudentei sociologice (E.A. Ross si R. Pound) si altii ce ,,au elaborat o diversitate de notiuni, teorii, paradigme si orientari teoretice in vederea investigarii complexe a faptelor, fenomenelor si institutiilor juridice" 
Unii sociologi considera ca sociologia juridica este un domeniu distinct al sociologiei generale. Alti specialisti sociologi si juristi sunt de parere ca aceasta disciplina este o stiinta de granita intre Drept si sociologie.
Sociologia juridica cerceteaza domenii si probleme sociale de natura juridica: geneza si diferentierea normelor juridice; persoanele juridice colective si individuale; studiul Dreptului referitor la diferite conduite individuale; efectivitatea Dreptului (Roger Pinto, 1969); domeniul crearii Dreptului; domeniul cunoasterii legilor si altor acte normative, al informarii juridice a organelor de stat si a populatiei; domeniul pozitiei cetatenilor fata de actele in vigoare (actele normative), fata de aplicarea lor de catre organele de stat cu atributii in acest domeniu; domeniul cauzelor concrete ale incalcarii Dreptului; limitele reglementarii juridice; raportul dintre sfera reglementarii juridice si morale; relatia dintre formele juridice si metajuridice ale determinarii conduitei cetatenesti (N. Popa, 1983); geneza Dreptului, dinamica Dreptului, functionalitatea Dreptului (I. Vladut, 1998). 
In obiectul de cercetare al sociologiei juridice urmeaza deci a fi cuprinse toate fenomenele subsumate Dreptului existent intr-o societate, nu doar normele, legile si institutiile specifice Dreptului de stat, adica ,,toate fenomenele carora Dreptul le poate fi cauza, efect sau ocazie"scrie Jean Carbonier.


Fisiere in arhiva (1):

  • Delicventa si devianta.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Emanuel P. Tavala - Prima lectie de sociologie juridica, Editura Astra Museum, Sibiu, 2013;
2. Dan Banciu - ,,Sociologie juridica", Editura Hyperion XXI, Bucuresti, 1995 ;
3. Petru Selagea - Curs de sociologie juridica pentru invatamantul la distanta, Editura Universitatii ,,Titu Maiorescu", Bucuresti, 2006;
4. Maria Voinea - Sociologie generala si juridica, Editura Sylvi, Bucuresti, 2000;
5. Valeriu M. Ciuca - Lectii de sociologia dreptului, Editura Polirom, Iasi, 1998.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!