Delicte Contra Valorilor Culturale si Contra Proprietatii Intelectuale

Extras din referat Cum descarc?

Delicte contra patrimoniului cultural mobil si contra patrimoniului arhivistic national
Nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri
Art.415 - (1) Instrainarea, ascunderea sau orice alta fapta prin care se pricinuieste pierderea de catre patrimoniul cultural national mobil sau de catre fondul arhivistic national a unui bun care, potrivit legii, face parte din acel patrimoniu sau fond se pedepseste cu inchisoare stricta de la 2 la 7 ani.
(2) Daca pierderea bunului de catre patrimoniul sau de catre fondul prevazut in alin. (1) a fost pricinuita prin savarsirea unei fapte care constituie prin ea insasi o alta infractiune, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.
(3) Fapta prevazuta in alin. (1) nu se pedepseste daca, inainte ca hotararea sa fi ramas definitiva, faptuitorul inlatura rezultatul infractiunii, facand ca bunul sa reintre in acel patrimoniu sau fond.
Art.280 din reglementarea anterioara are continutul diferit de cel din noua legislatie, in privinta:
- regimului de sanctionare al faptei incriminate in alin.2, pentru care Codul penal anterior dispune ,,aplicarea pedepsei prevazuta de lege pentru infractiunea savarsita al carei maxim se majoreaza cu trei ani."
- in legatura cu dispozitiile alineatului 3, din noua reglementare, consideram ca astfel de dispozitii nu sunt de natura sa-i descurajeze pe cei predispusi la savarsirea unei asemenea fapte. S-a urmarit, desigur, sa se recupereze bunurile sustrase, dar consideram ca restituirea lor ar fi trebuit sa constituie o cauza de atenuare legala speciala a pedepsei si nu o cauza de exonerare de raspundere. In situatia creata de noua reglementare este posibil ca cei predispusi la savarsirea unor astfel de fapte sa fie incurajati sa treaca la actiune, pentru ca, oricum, nu vor suporta consecintele faptelor lor in situatia in care reusesc sa sustraga bunul si il restituie daca sunt prinsi.
Prin expresia ,,faptuitorul inlatura rezultatul infractiunii", din alin.3, se intelege restituirea tuturor bunurilor sustrase, in situatia in care au fost scoase (o data sau in mod treptat) mai multe bunuri din patrimoniul sau fondul national. Aceasta solutie se impune chiar daca in finalul acelorasi aliniate se face referire la ,,bunul" care reintra in acel patrimoniul. Credem ca aceasta a fost vointa legiuitorului, intrucat nu l-ar fi exonerat de raspundere pe autor daca nu a restituit toate bunurile ce au fost pierdute din vina sa. Pentru a nu se crea o alta practica judiciara de catre cei interesati, apreciem ca se impune ca legiuitorul sa reglementeze, intr-un alineat distinct, in sensul precizat de noi, situatia in care fapta sau faptele acelorasi persoane au avut in vedere o pluralitate de bunuri apartinand patrimoniului.
Scoaterea peste granita a documentelor de arhiva
Art.416 - scoaterea peste granita a documentelor care fac parte din Fondul Arhivistic National al Romaniei sau instrainarea acestora catre persoane fizice sau persoane juridice straine, fara autorizarea Arhivelor Nationale, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 7 ani, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.
In ideea refacerii, chiar si cu mare intarziere, a fondului cultural national al tarii noastre, dar si al altor tari, apreciem ca se impune a fi prevazuta o dispozitie legala privind reducerea pedepsei si pentru autorii sau ceilalti participanti la savarsirea faptelor prevazute in art.416, 418 si 419 din noul Cod penal, iar pentru faptele prevazute la art.417 sa fie restituite toate copiile, mulajele, tirajele postume sau facsimile realizate de pe bunurile culturale de orice fel.
Nerespectarea masurilor de protectie a patrimoniului cultural national mobil
Art.417 - (1) Executarea de copii, mulaje, tiraje postume sau facsimile de pe bunuri culturale mobile clasate, fara acordul scris al titularului dreptului de administrare al patrimoniului ori al proprietarului, se pedepseste cu inchisoare stricta de la un an la 3 ani sau cu zile - amenda.


Fisiere in arhiva (1):

  • Delicte Contra Valorilor Culturale si Contra Proprietatii Intelectuale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!