Delicte contra proprietății intelectuale

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 6182
Mărime: 27.96KB (arhivat)
Publicat de: Eugen Tudose
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. I. Consideratii generale
  2. II. Contrafacerea obiectului unei investitii si insusirea, fara drept, a calitatii de inventator
  3. 1. Continutul legal
  4. 2. Obiectul. Subiectii
  5. 3. Continutul juridic
  6. 4. Regimul sanctionar
  7. III. Punerea in circulatie a produselor contrafacute
  8. 1. Continutul legal
  9. 2. Obiect. Subiecti
  10. 3. Continutul juridic
  11. 4. Forme. Regim sanctionar
  12. IV. Nerespectarea masurilor de protectie a desenelor si modelelor industriale
  13. 1. Continutul legal
  14. 2. Obiect. Subiecti
  15. 3. Continutul juridic
  16. 4. Forme. Modalitati. Regim sanctionar. Aspecte procesuale
  17. V. Divulgarea datelor cuprinse in cererea de inregistrare a desenelor si modelelor industriale
  18. 1. Continutul legal
  19. 2. Obiect. Subiecti. Timpul savarsirii infractiunii
  20. 3. Continutul juridic
  21. 4. Forme. Regim sanctionar
  22. VI. Nerespectarea masurilor de protectie a topogafiei circuitelor integrate
  23. 1. Continutul legal
  24. 2. Obiect. Subiecti
  25. 3. Continutul juridic
  26. 4. Forme. Regim sanctionar. Aspecte procesuale
  27. VII. Nerespectarea masurilor de protectie a marcilor si indicatiilor geografice
  28. 1. Continutul legal
  29. 2. Obiect. Subiecti
  30. 3. Continutul juridic
  31. 4. Forme. Modalitati. Regim sanctionar. Aspecte procesuale
  32. VIII. Utilizarea neloiala a marcilor sau indicatiior geografice
  33. 1. Continutul legal
  34. 2. Obiect. Subiecti
  35. 3. Continutul juridic
  36. 4. Forme. Regim sanctionar. Aspecte procesuale
  37. IX. Nerespectarea normelor privind protectia drepturilor patrimoniale de autor si conexe
  38. 1. Continutul legal
  39. 2. Obiect. Subiecti
  40. 3. Continutul constitutiv
  41. 4. Forme. Modalitati. Regim sanctionar. Aspecte procesuale
  42. X. Nerespectarea normelor privind protectia drepturilor nepatrimoniale de autor
  43. 1. Continutul legal
  44. 2. Obiect. Subiecti
  45. 3. Continutul juridic
  46. 4. Forme. Regim sanctionar. Aspecte procesuale

Extras din referat

I. Consideratii generale

Rezultat al folosirii creatoare a intelectului, creatia mintii, creatia intelecuala este deopotriva masura dimensiunilor umane si forta care a asigurat si asigura continua dezvoltare a omului, existenta si dezvoltarea societatii.

Dreptul de proprietate intelectuala este de origine moderna.

Extinderea si dezvoltarea acestei ramuri a dreptului civil, in special, de la inceputul secolului trecut a fost considerabila.

Transformarile din ultima vreme, au fost unele dintre cele mai profunde avandu-si punctul de plecare, in principal intr-o tendinta de industrializare a creatiei intelectuale.

Este vorba, asa cum s-a subliniat in doctrina juridica de noile tehnici de comunicare si difuzare, precum si de transformare treptata a activitatilor culturale intelectuale in adevarate industrii culturale, care determina cresterea pretului investitiilor necesare crearii si difuzarii operelor, prezenta unor intermediari producator, distribuitor, exploatator si o anumita deplasare, din punctul de vedere al legiuitorului national a “centrului de gravitate” de la autorul creator spre intermediarul investitor.

Aceste coordonate au creat si apoi au sporit vulnerabilitatea dreptului de proprietate intelectuala in raport cu faptele care primejduiesc existenta si dezvoltarea acesteia impunand interventia protectoare a legii penale.

II. Contrafacerea obiectului unei inventii

si insusirea, fara drept, a calitatii de inventator

1. Continutul legal

Progresul tehnic, perfectionarea continua a proceselor de productie, conditioneaza esential echilibrul si mai ales dezvoltarea economiei in toate sectoarele acesteia.

La randul sau progresul tehnic este inseparabil legat de inventii.

Respectarea inventiei, a solutiei oferita de ea, folosirea corespun-zatoare a acesteia sunt de natura sa asigure in primul rand interesul major pentru progres al economiei nationale.

Contrafacerea sau folosirea fara drept a obiectului unei inventii prezinta un evident pericol social care a determinat si justifica incriminarea acestora.

Astfel, art. 45 (1) prevede: “contrafacerea sau folosirea fara drept a obiectului unei inventii, precum si insusirea, fara drept, in orice mod a calitatii de inventator, se pedepsesc cu inchisoare stricta de la un an la trei ani sau cu zile-amenda”.

2. Obiect. Subiecti

Obiectul infractiunii:

a. Obiectul juridic special: infractiunea are ca obiect juridic special relatiile sociale referitoare la asigurarea progresului tehnic in economie prin normala si nestanjenita folosire a inventiilor de catre cei in drept.

b. Obiectul material: in cazul savarsirii faptei prin contrafacere, obiectul contrafacut al inventiei constituie produsul si nu obiectul material al infractiunii. In cazul folosirii fara drept a obiectului unei inventii, intrucat actiunea incriminata se refera chiar la obiectul unei inventiei, acesta constituie nu numai mijlocul, ci totodata si obiectul material al infractiunii.

Obiectul unei inventii poate consta fie in crearea unui produs nou, fie in realizarea unui procedeu nou prin care se obtine un acelasi rezultat sau in aplicarea noua a unui procedeu cunoscut prin care se obtine un rezultat diferit. De aici rezulta ca infractiunea poate avea ca obiect material fie produsul nou creat, fie bunul in care si-a gasit concretizarea un nou procedeu sau aplicarea noua a unui procedeu cunoscut.

Subiectii infractiunii:

a. Subiectul activ nemijlocit (autor): al infractiunii poate fi orice persoana care are capacitatea de a raspunde penal, legea neimpunand ca acesta sa aiba o anumita calitate.

Infractiunea poate fi savarsita de catre o singura persoana sau de catre mai multe persoane in participatie ocazionala sub forma coautorului, instigarii sau complicitatii.

In limitele si conditiile prevazute in art. 45 Cp, persoana juridica poate fi subiect activ mediat (mijlocit) al infractiunii, raspunderea ei penala in cazul acesteia fiind stabilita prin dispozitiile art. 439 Cp.

b. Subiectul pasiv: este inventatorul, titularul brevetului de inventie deoarece prin contrafacerea sau folosirea fara drept a acestuia ori prin insusirea calitatii de inventator sunt lezate drepturile si interesele legitime ale acestuia.

3. Continutul juridic:

In oricare dintre modalitatile elementului material al laturii obiective, existenta si savarsirea infractiunii sunt conditionate de preexistenta unei inventii ca realitate de fapt si nu juridica.

a. Latura obiectiva: sub aspectul elementului material, infractiunea se realizeaza fie prin contrafacere, fie prin folosirea, fara drept a obiectului unei inventii. Prin urmare, art. 425 Cp., prevede doua modalitati alternative de realizare a infractiunii- contrafacerea sa folosirea obiectului unei inventii- conditionand infractiunea in a doua modalitate de savarsire a faptei fara drept.

Contrafacerea obiectului unei inventii consta in fabricarea, confectionarea unui obiect care imita obiectul unei inventii. Nu este necesar ca aceasta imitare sa fie perfecta. Este suficient ca faptuitorul sa realizeze un obiect care, prin insusirile sale esentiale, seamana cu cel care formeaza obiectul unei inventii. In fiecare caz, contrafacerea se stabileste prin compararea obiectului reprodus de faptuitor cu cel brevetat, tinandu-se seama de asemanarile esentiale care exista intre cele doua obiecte.

Folosirea obiectului unei inventii consta in utilizarea, intrebuintarea obiectului unei investitii, in vederea realizarii unui profit. De aici rezulta ca folosirea unui asemenea obiect pentru uz personal nu constituie infractiune.

Nu intereseaza daca actiunea de folosire se refera la obiectul unei inventii contrafacute de o alta persoana sau chiar de catre faptuitor.

Este insa necesar ca actiunea de folosire sa fie efectuata fara drept, adica fara o justificare legala. Cerinta legii este indeplinita daca actiunea de folosire se refera la obiectul contrafacut al unei inventii.

De asemenea, actiunea de folosire este efectuata fara drept atunci cand faptuitorul nu obtine de la titularul brevetului dreptul de a folosi respectiva inventie.

Daca drepturile care rezulta din acordarea brevetului de inventie au fost transmise faptuitorului de catre autorul inventiei, actiunea de folosire avand o justificare legala, nu constituie infractiune.

b. Latura subiectiva: Infractiunea de contrafacere a obiectului unei inventii se savarseste cu intentie directa sau indirecta. Faptuitorul isi da seama ca realizeaza o imitatie a obiectului unei inventii sau ca foloseste fara drept obiectul unei inventii, vrea sa savarseasca fapta, prevazand urmarile periculoase ale acesteia, pe care le doreste sau le accepta.

Textul nu contine cerinta vreunui motiv sau scop.

Preview document

Delicte contra proprietății intelectuale - Pagina 1
Delicte contra proprietății intelectuale - Pagina 2
Delicte contra proprietății intelectuale - Pagina 3
Delicte contra proprietății intelectuale - Pagina 4
Delicte contra proprietății intelectuale - Pagina 5
Delicte contra proprietății intelectuale - Pagina 6
Delicte contra proprietății intelectuale - Pagina 7
Delicte contra proprietății intelectuale - Pagina 8
Delicte contra proprietății intelectuale - Pagina 9
Delicte contra proprietății intelectuale - Pagina 10
Delicte contra proprietății intelectuale - Pagina 11
Delicte contra proprietății intelectuale - Pagina 12
Delicte contra proprietății intelectuale - Pagina 13
Delicte contra proprietății intelectuale - Pagina 14
Delicte contra proprietății intelectuale - Pagina 15
Delicte contra proprietății intelectuale - Pagina 16
Delicte contra proprietății intelectuale - Pagina 17
Delicte contra proprietății intelectuale - Pagina 18
Delicte contra proprietății intelectuale - Pagina 19
Delicte contra proprietății intelectuale - Pagina 20
Delicte contra proprietății intelectuale - Pagina 21
Delicte contra proprietății intelectuale - Pagina 22
Delicte contra proprietății intelectuale - Pagina 23
Delicte contra proprietății intelectuale - Pagina 24
Delicte contra proprietății intelectuale - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Delicte contra Proprietatii Intelectuale.doc

Alții au mai descărcat și

Protecția inventatorilor, invențiilor și a titularilor de brevete de invenție

1. Originea şi evoluţia dreptului asupra invenţiilor 1.1. Introducere în disciplina „Dreptul proprietăţii intelectuale” Disciplina intitulată...

Dreptul de Autor

Introducere Prezenta lucrare este intitulată „Obiectul dreptului de autor”. Am ales această temă pentru a analiza în detaliu obiectul acestei...

Statutul magistratului procuror

I. Noțiuni generale Procurorii numiţi de Preşedintele României se bucură de stabilitate şi sunt independenţi, în condiţiile legii. Procurorii care...

Transplantul de țesuturi și organe

In Romania , prelevarea si transplantul de organe, tesuturi si celule de origine umana se fac in scop terapeutic , in conformitate cu prevederile...

Dreptul Penal al Afacerilor

ASPECTE GENERALE Nici un alt domeniu de activitate nu presupune o motivaţie mai profundă şi o finalitate mai complexă, o investiţie mai mare de...

Dreptul proprietății intelectuale - durată protecției dreptului de autor

Durata protecţiei dreptului de autor Secțiunea I Considerații generale. Căderea unei opere in domeniul public Problema duratei protecţiei...

Mărfurile contrafăcute

Cuvânt înainte Pirateria este un fenomen din ce in ce mai prezent. El vizează, într-un fel sau altul, fiecare cetăţean, este prezent în toate...

Statutul Magistratului Judecător

I. ASPECTE GENERALE Magistratura este activitatea judiciară desfășurată de către judecători în scopul înfăptuirii justiției și de procurori în...

Te-ar putea interesa și

Etiologia Delictelor de Viol și Tipologia Criminalului Violator

Introducere Specialistii romani in domeniu apreciaza ca: ”cifrele oficiale care semnaleaza anual circa 1200-1500 de agresiuni sexuale raportate,...

Producerea Importul Comercializarea sau Punerea Ilegală la Dispoziție a Mijloacelor Tehnice sau Produselor Program

Introducere Etapa actuală de dezvoltare a Republicii Moldova, ca stat suveran, independent, democrat şi de drept, se caracterizează prin...

Obiectul infracțiunii

INTRODUCERE Precum bine meţiona reputatul jurist moldovean Sergiu Brînză, fiinţarea şi dezvoltarea societăţii ar fi de neconceput în lipsa...

Cauze Care Înlătură Caracterul Penal al Faptei

In sistemul dreptului penal institutiile in jurul carora graviteaza toate reglementarile legale sunt: infractiunea , raspunderea penala si...

Concurența neloială

I.Notiune: Potrivit art.2 din Legea nr. 11/1991 concurenta neloiala consta in orice act sau fapt contrar uzantelor cinstite in activitatea...

Delicte Contra Valorilor Culturale și Contra Proprietății Intelectuale

Delicte contra patrimoniului cultural mobil si contra patrimoniului arhivistic national Nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri Art.415...

Concurența neloială

Concurenţa este considerată neloială atunci când activitatea comerciantului se realizează prin folosirea de procedee nelegale, contrare uzanţelor...

Înșelăciunea Privind Asigurările

I. ASPECTE INTRODUCTIVE 1. APARIȚIA ȘI EVOLUȚIA ASIGURĂRILOR ÎN LUME Apariţia primelor forme de asigurări a avut loc în stransă legatură cu...

Ai nevoie de altceva?