Delegarea si Detasarea

Extras din referat Cum descarc?

Potrivit Constitutiei : dreptul la munca nu poate fi ingradit iar alegerea profesiei , a meseriei sau a ocupatiei , precum si a locului de munca este libera . Constitutia interzice orice discriminare la nasterea si executarea raporturilor juridice de munca prin reglementarea principiului : " la munca egala , femeile au salariu egal cu barbatii " .
Modificarea contractului individual de munca
Modificarea contractului individual de munca sub aspectul elementelor esentiale se poate realiza numai cu acordul partilor si cu respectarea dispozitiilor legale . Ea poate viza : 
- durata contractului individual de munca ;
- salariul ;
- durata timpului de munca si a timpului de odihna ;
- locul muncii ; 
- felul muncii .
Sub aspectul locului muncii , contractul individual de munca poate fi modificat printr-un act unilateral de vointa al angajatorului conform art.42 din Codul Muncii doar prin delegare sau detasare . Pe durata delegarii sau detasarii salariatul isi pastreaza toate drepturile precum si functia pe care acesta o avea inaintea modificarii contractului individual de munca .
Angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii , fara consimtamantul salariatului , si in cazul unor situatii de forta majora , cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de Codul muncii .
Delegarea
Delegarea si detasarea sunt masuri care se dispun unilateral de angajator , nu necesita consimtamantul salariatului si presupun o modificare temporara a locului in care salariatul presteaza munca .
Conform art. 43 din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii :
"Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca"
Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zilecale calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice , numai cu acordul salariatului .
Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia . Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare,precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil . 
Delegarea este obligatorie pentru salariat iar refuzul nejustificat de a executa o delegatie este calificat drept abatere grava de la disciplina muncii si poate constitui temeiul pentru desfacerea pentru indisciplina a contractului individual de munca (in conformitate cu art.61 lit. a din Codul muncii).


Fisiere in arhiva (1):

  • Delegarea si Detasarea.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!