Definitia si Trasaturile Administratiei Publice

Extras din referat Cum descarc?

Termenul de administratie provine din limba latina: ,,Administer" traducandu-se prin: agent, ajutator, servitor. Verbul ,,administro" inseamna a da o mana de ajutor, a conduce sau a dirija. 
Dictionarul limbii romane retine pentru verbul ,,a administra" explicatia: a conduce, a carmui, iar pentru ,,administratie" - totalitatea autoritatilor administrative existente intr-un stat, sectie sau serviciu, care se ocupa de problemele administrative ale unei institutii sau ale unui agent economic agent economic.
,,Dictionary of American Government and Politics", editat la ,,The Dorsey Press" in Chicago, Illinois, in 1988, sub ingrijirea profesorului Jay M.Shafritz de la University of Pittsburgh, retine pentru cuvantul ,,administration" mai multe sensuri, si anume:
1. Conducerea si indrumarea afacerilor guvernelor si institutiilor;
2. Termen colectiv pentru toti oficialii din aparatul guvernamental;
3. Executarea si implementarea politicii publice;
4. Timpul in care se alfla in functie un sef executiv precum presedinte, guvernator sau primar;
5. Supravegherea averii unei persoane decedate pentru a se plati taxele si a se repartiza bunurile si averea catre mostenitori.
Potrivit etimologiei, cuvantul " administratie " a evocat o activitate in supusenie, executata la comanda, activitatea in sine aparand atunci cand societatea s-a impartit in comandanti si comandati. Administratia publica este o dimensiune a executivului, fara a fi insa singurul element al acestuia. 
Notiunea de administratie publica ocupa pozitia centrala in studiul dreptului administrativ si reprezinta notiunea fundamentala pentru acesta.
Daca in doctrina, legislatia si jurisprudenta interbelica din tara noastra s-a utilizat in principal, notiunea de administratie publica, la care s-a revenit dupa 1990, in toata perioada postbelica a fost folosita exclusiv notiunea de administratie de stat, consacrata prin Constitutiile socialiste si legislatia epocii.
In limbajul curent termenul ,,administratie" este utilizat in mai multe sensuri. Astfel, prin administratie se poate intelege: continutul principal al activitatii puterii executive a statului; sistemul de autoritati publice care infaptuiesc puterea executiva; si nu in ultimul rand, Administratia, ca institutie, scrisa cu majuscula, cuprinde deopotriva structura si activitatea sa si are drept scop indeplinirea sarcinilor primite de la puterea politica, precum si satisfacerea intereselor generale, cu respectarea drepturilor si libertatilor cetatenilor,
Dictionary of American Government and Politics" retine pentru sintagma ,,public administration" urmatoarele explicatii:
1. Functia executiva in guvern, aplicarea politicii publice;
2. Orgaizarea si conducerea poporului si a altor resurse pentru atingerea obiectivelor guvernarii;
3. Arta si stiinta conducerii aplicata la sectorul public.
Administratia publica este o categorie atat de abstracta si variata, incat poate fi descrisa in termeni diferiti. Totusi, o definitie a administratiei publice este necesara. Pentru aceasta, se impune, in primul rand, sa se stabileasca care sunt granitele generale ale acesteia si sa fie exprimate principalele concepte ale disciplinei si practicile administratiei publice. Deasemenea, in al doilea rand, definirea administratiei publice ajuta la incadrarea acesui domeniu intr-un larg context politic, economic si social. In fine, in al treilea rand, luarea in considerare a definitiilor majore ale administratiei publice releva faptul ca exista trei abordari distincte ale acestui domeniu.
Conceptul de administratie publica, in orice situatie fie ea clasica, fie moderna, reprezinta in esenta un instrument al statului indispensabil in atingerea unor deziderate, a unor obiective majore determinate de el, in fapt, de realizarea a unor valori politice stabilite prin acte juridice, in scopul satisfacerii interesului general, prin actunea puterii publice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Definitia si Trasaturile Administratiei Publice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!