Definitia si Obiectul Identificarii Criminalistice

Extras din referat Cum descarc?

OBIECTULSI PRINCIPIILE IDENTIFICARII CRIMINALISTICE:
Notiunea.
Identificarea unor persoane sau obiecte, privita in sensul ei cel mai larg, reprezinta elementul definitoriu al investigatiilor criminalistice. Prin rezonanta sa practica, acest proces detine un loc bine conturat, de maxima importanta in ansamblul cercetarilor criminalistice. Pe buna dreptate se spune despre identificare ca reprezinta ,,problema centrala a investigatiilor criminmalistice" .
Raportandu-se la necesitatile practice, in literatura de specialitate se invedereaza ca acest gen de activitate este ,,indisolubil legat de actul de justitie" .
Identificarea criminalistica nu trebuie inteleasa ca reducandu-se numai la activitatea de laborator, dupa cum nici criminalistica nu se confunda cu componenta sa tehnica.
Identificarea unei persoane este posibila nu numai prin intermediul unor metode tehnice, ci si pe baza declaratiilor unor martori sau ale victimei, in cadrul unor activitati procedurale, cum ar fi recunoasterea din grup efectuata in conformitate cu reguli tactice criminalistice. Toate acestea au ca finalitate determinarea a ceea ce numim sintetic ,,fapte si imprejurari ale unor fapte penale".
Potrivit teoriei generale a identificarii criminalistice, acest proces este posibil datorita perceperii realitatii obiective si sesizarii proprietatilor, a trasaturilor caracteristice unei persoane sau unui obiect, ce se individualizeaza in raport cu alte fiinte sau lucruri asemanatoare. Ne aflam in prezenta recunoasterii de persoane ori obiecte, rezultata dintr-un proces de gandire prin care s-au comparat caracteristicile mai multor obiecte, in vederea stabilirii identitatii sau neidentitatii lor .
Spre deosebire de alte domenii, identificarea criminalistica impune recunoasterea unui obiect concret, ce poate avea elemente sau insusiri de natura sa-l apropie de obiecte asemanatoare, de acelas gen sau specie, dar care se deosebeste de toate acestea prin trasaturi ce-l fac sa fie identic numai cu sine insusi.
Prin identitate se intelege insusirea unei persoane, a unui obiect sau fenomen de a-si manifesta individuaitatea in timp si spatiu, prin caracteristicile fundamentale, neschimbatoare, ce le deosebesc de toate celelalte si le determina sa ramana ele insele pe intreaga durata a existentei lor .
Conditiile pe care caracteristicile fundamentale de individualizare a persoanei sau obietului trebuie sa le indeplineasca, sunt:
a). Pentru stabilirea identitatii nu este absolut necesar sa se apeleze la toate trasaturile obiectului identificarii, fiind suficiente caracteristicile esentiale prin care acestea se individualizeaza si se distanteaza de celelalte obiecte;
b). Desi identitatea presupune durata de timp a trasaturilor particulare, dubata de relativa lor stabilitate, in practica criminalistica exista cazuri de identificare pe baza unor caracteristici temporare. De pilda, intr-o infractiune de omor autorul a fost identificat datorita unui fragment de urma de cizma de cauciuc, descoperit langa cadavru.


Fisiere in arhiva (1):

  • Definitia si Obiectul Identificarii Criminalistice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!