Definitia si Caracterele Juridice ale Contractului Individual de Munca

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins
Capitolul I Definitia contractului individual de munca
Capitolul II Caracterele juridice ale contractului individual de munca
Spete 
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I
Definitia contractului individual de munca
In literatura de specialitate contractul individual de munca reprezinta instrumentul juridic cu ajutorul caruia partile stabilesc reguli fundamentale care reglementeaza raporturile de munca pe care le desfasoara. Importanta acestui contract este demonstrata prin frecventa cu care este utilizat in practica, cu efecte ample in toate domeniile: constituie mecanismul juridic al dezvoltarii vietii economice, modalitatea prin care cea mai mare parte a oamenilor isi ocupa timpul si sursa de existenta a oamenilor si a familiilor lor.
Astfel a devenit cert faptul ca, intr-un stat de drept democrat , indiferent ca vorbim de sectorul public sau de sectorul privat, contractul/conventia individuala de munca - tipic/a sau atipic/a - reprezinta doar mijlocul de legatura dintre salariat si anagajator, cu rezultatele activitatii sale (exprimate sub forma de profit, competente, performante, calificative, rezultate, efecte etc.). Dar subiectul central al acestui mijloc de legatura - adica salariatul - necesita o atentie sporita din partea angajatorului, in vederea ,,utilizarii" sale cat mai eficente, mergand pana la interventia statului pentru o protectie mai sigura.
Progresul vietii economice si necesitatea asigurarii unei protectii corespunzatoare a celor care prestau munca au determinat o atentie sporita din partea legiuitorului, in sensul stabilirii unei reglementari cat mai in detaliu a ceea ce reprezinta contractul individual de munca, ca izvor al raportului juridic de munca.
La inceput, dispozitiile care guvernau raporturile de munca au fost prevazute in Codul civil roman de la 1864, perioada in care munca era prestata in temeiul unui contract civil. Astfel prima reglementare distinca a contractului individual de munca (alaturi de contractul colectiv de munca si de contractul de ucenicie) se regaseste in Legea contractelor de munca din 1929, care in art. 37 defineste contractul ca fiind o conventiune prin care una din parti, denumita salariat, se obliga sa presteze munca sau serviciile sale pentru un timp determinat sau pentru o lucrare determinata, unei alte parti, denumita patron, care la randul sau se obliga sa renumereze pe cel dintai.
In prezent, contractul individual de munca este reglementat in Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, in Titlul II, art. 10-110.
Art. 10 din Codul muncii defineste contractul individual de munca ca fiind contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei renumeratii denumite salariu. 
Conceptia noii reglementari asupra contractului individual de munca evoca o viziune democrata asupra raporturilor juridice de munca, dominate de ideea negocierii drepturilor si obligatiilor partilor - ceea ce demonstreaza egalitatea dintre parti si de ideea asigurarii unei protectii corepunzatoare salariatilor - ce decurge , in principiu, din subordonarea salariatului fata de angajatorul sau, ambele in contextul satisfacerii intereselor proprii ale partilor contractante. 
In literatura juridica de specialitate s-a remarcat caracterul deficitar si unilateral al acestei definitii, indeosebi din cauza faptului ca nu se mentioneaza expres obligatia angajatorului de a plati salariatul (fiind insuficient de relevanta referirea la munca prestata in schimbul unei reumeratii denumite salariu).
Sunt surprinse in definitie elementele esentiale ale oricarui contract individual de munca, respectiv: prestarea muncii de catre salariat, subordonarea salariatului fata de angajator si plata salariatului de catre angajator in schimbul muncii prestate. Sintagma ,,prestarea muncii" trebuie privita in mod global, ca reprezentand cantitatea si calitatea muncii realizata de salariat, pentru si sub autoritatea unui angajator, in schimbul salariului si care se analizeaza prin raportare directa la modul in care asigurarea conditiilor (conditii de munca adecvate, protectia si securitatea salariatului, respectarea deminitatii si a constiiintei salariatului) este indeplinita.
Capitolul II
Caracterele juridice ale contractului individual de munca
Contractul individual de munca reprezinta actul juridic ce ia nastere in temeiul principiului libertatii de vointa a partilor. Sub rezerva si in limitele impuse de art. 38 din Cod, partile negociaza si stabilesc clauzele lui cu respectarea normelor imperative ale legii, a clauzelor contractelor colective de munca, a ordinii publice si a bunurilor moravuri. Art. 11 din Codul muncii stabileste expres ,,clauzele contractului individual de munca nu pot contine prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin acte normative sau prin contracte colective de munca."
Contractele individuale de munca prezinta anumite trasaturi caracteristice care sunt comune cu cele ale contractelor civile. 
- Este un contract numit deoarece este reglementat expres prin norme de drept si anume prin in Titlul II, din Codul Muncii.
- Are un caracter sinalagmatic intrucat da nastere la drepturi si obligatii reciproce intre parti, cauza obligatiei uneia dintre ele constituind-o executarea obligatiei celeilalte, prestarea muncii urmareste in principiu obtinerea salariului si invers plata salariului este determinata de prestarea muncii. Desigur angajatorul are si alte numeroase obligatii avand natura juridica a unei obligatii de a face (de exemplu trebuie sa asigure conditii de munca pentru salariati, sa respecte concediu de odihna anual al acestora s.a)
- Este un contract cu titlu oneros, deoarece partile obtin reciproc o contraprestatie in schimbul celei pe care s-au obligat sa o efectueze.
- Are caracter consensual, incheindu-se prin simplul acord de vointa al partilor, forma scrisa fiind pretinsa de lege numai pentru inregistrarea si proba contractului si nu pentru insasi existenta lui. Astfel art. 16 din Legea 53/2011 arata ca acest act se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Definitia si Caracterele Juridice ale Contractului Individual de Munca.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!