Definitia Familiei din Punct de Vedere Sociologic si Juridic

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Insotind omul in intraga lui existenta, familia s-a dovedit una dintre cele mai vechi si mai stabile forme de comunitate umana, cea care asigura perpetuarea speciei, evolutia si continuitatea vietii sociale. Multe abordari inteleg familia drept o forma de comunitate umana intemeiata prin casatorie care uneste sotii si descendentii acestora prin relatii stranse de ordin biologic, economic, psihologic, moral, afectiv si spiritual. Aceste orientari descifreaza continutul sociologic al conceptului de familie, abordand familia in stransa dependenta cu functionalitatea ei, cu totalitatea relatiilor manifestate intre membrii ei.
Putem defini familia drept forma istorica de comunitate umana intre membrii careia exista relatii intemeiate pe consanguinitate si inrudire, acestea fiind sanctionate prin norme.
Privita sub aspect sociologic, familia poate fi definita ca o forma specifica de comunitate umana, formata dintr-un grup de persoane unite prin casatorie, filiatie sau rudenie, care se caracterizeaza prin comunitate de viata, interese si intrajutorare. 
Privita sub aspect juridic, familia desemneaza grupul de persoane intre care exista drepturi si obligatii ce izvorasc din casatorie, rudenie (inclusiv adoptie), precum si din alte raporturi asimilate relatiilor de familie.
Privita sub aspect moral-crestin, familia este o institutie de origine divina stabilita de la Creatie. Ea a fost constituita prin casatorie, ale carei principale caracteristici au fost unitatea si indisolubilitatea. Fiind instituita de Dumnezeu, familia are caracter sacru, acest caracter de sacralitate fiind pus in evidenta prin caracteristicile: iubirea desavarsita, comuniunea, unitatea si egalitatea membrilor acesteia.
Lucrarea este segmentata pe doua capitole. In primul capitol am dezvoltat pe larg notiunea de familie din punct de vedere sociologic.
Al doilea capitol cuprinde notiuni privitoare la sensul juridic al notiunii de familie. 
Concluziile vor cuprinde note finale din capitolele care au fost relatate pe larg in lucrare, iar notele bibliografice constituie o enumerare sub o forma bine precizata a lucrarilor folosite pentru elaborarea acestei lucrari. 
CAPITOLUL I
Definitia sociologica a familiei
1. Notiunea de familie
Familia este un grup de persoane legate intre ele prin casatorie sau rudenie. Ea este formata din soti si copiii lor, parintii sotilor, precum si din alte persoane cu care se afla in relatii de rudenie .
Devenita cea mai importanta ,,forma de organizare a vietii in comun a oamenilor legati prin casatorie sau rudenie" , stabilirea exacta a notiunii de familie comporta discutii indelungate, determinate de structura acordata acesteia prin diverse acte normative, precum si de faptul ca ea a constituit obiect de reglementare pentru alte discipli!ne. Cu atat mai greu de stabilit este notiunea de familie, cu cat legi!u!itorul nu da o definitie generala acestei notiuni. 
2. Definitia sociologica a familiei
In mod firesc, definitiile sociologice ale notiunii de familie s-au concentrat asupra relatiilor dintre membrii lor, precum si asupra resorturilor acestor relatii, remarcand evolutia acestora odata cu evolutia societatii, in ansamblul sau.
Studiile de sociologie a familiei au evidentiat schimbarile petrecute in structura si functiile familiei contemporane, in comparatie cu familia traditionala. Sunt, astfel, puse in evidenta tendintele actuale ale fenomenului familial, precum: 
- o scadere generala si semnificativa a ratei nuptialitatii si a ratei natalitatii paralel cu o crestere a numarului persoanelor celibatare si a persoanelor care traiesc in concubinaj (uniuni libere), precum si a cuplurilor fara descendenti; 
- cresterea numarului divorturilor si a copiilor nascuti in afara casatoriei; 
- la acestea se adauga presiunea exercitata de cuplurile formate din persoane de acelasi sex (forme moderne de parteneriat sau asa-numitele ,,experimente neofamiliale") si implicatiile tehnicilor de procreare asistata medical.


Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!