Definirea Valorilor si Intereselor Europene

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Vechea UE s-a nascut, in primul rand, din nevoia de a fi tinute sub control, in mod inteligent, tentatiile revansarde si expansioniste ale Germaniei. Abia ulterior ea si-a gasit vocatia de a fi o Europa a valorilor, apta a se opune expansionismului sovietic. Atunci, ademenit de Stalin cu oferta reunificarii in schimbul ramanerii in afara sistemului occidental, Konrad Adenauer a dat preferinta democratiei (valorilor) fata de refacerea Germaniei Mari. In acele conditii de confruntare a Estului cu Vestul, participarea Marii Britanii (precum si a oricarei alte tari democrate) la constructia UE a fost indispensabila sau, cel putin, extrem de utila. In prezent, realizarea Europei Unite nu mai este impusa nici de nevoia de a controla Germania, nici de cea de a indigui si descuraja URSS, ci de ratiunile edificarii unei ordini noi care sa uneasca globalizarea cu multipolarismul. Aceasta este esential atat pentru pacea, prosperitatea si securitatea lumii cat si pentru pacea, prosperitatea si securitatea Europei si europenilor
Europa a definit valorile dupa care se ghideaza in vederea formarii unui stat federativ european: libertatea, toleranta, egalitatea, solidaritatea si diversitatea culturala, valori care sunt respectate de statele membre si care se incearca a fi impuse statelor care aspira la integrarea in marea familie europeana. Prin urmare, din punctul de vedere al Europei, cei care se conduc dupa valorile europene sunt considerati buni, drepti, caci prin comportamentul lor respecta valorile pe care se bazeaza civilizatia europeana, se incadreaza in norme, pe cand cei care nu tin seama de acestea sunt rai, au un comportment gresit. Norma morala si comportamentala europeana rezida in conceptia ca drepturile omului se aplica fiecarei persone in parte, fara discriminari, de orice natura ar fi acestea. Principiul non discriminarii este o regula fundamentala a legii internationale, aceasta insemnand ca drepturile omului se aplica indiferent de rasa, culoare, sex, limba, religie, apartenenta politica, origine nationala sau sociala, proprietate etc. Toleranta, diversitatea culturala si drepturile omului sunt concepte centrale in societatile democratice. Este de la sine inteles ca va fi considerat gresit comportamentul oricarei persoane care incalca aceste principii.
Dezbaterea asupra viitorului Europei s-a facut cu ocazia aprofundarii modelului politic constitutional european, a avut mai multe teme printre care si ,,valorile si integrarea europeana". Niciodata pana la acel moment nu se pusese cu atata forta, problema valorilor. dezbaterile Conventiei au aratat ca valorile au capatat o importanta necunoscuta in trecut, ceea ce demonstra ca era vorba de un proces constitutional, deoarece punand accent pe valori se vorbea de un proiect politic.
Conceptul de valoare
Definirea conceptului de valoare a starnit mereu dificultati. Una dintre cauze o constituie sensurile diferite atribuite notiunii de valoare in alte discipline. In, estetica sau filozofie, conceptul are o conotatie normativa, valorile fiind criterii pe baza carora se face distinctia intre bine si rau, intre frumos si urat . Conotatia normativa se pastreaza si in cazul folosirii termenului ,,valoare" in limbajul cotidian. ,,Valoarea" trimite cu gandul la criterii care ajuta sa ne orientam, la linii de demarcatie intre ceea ce este permis sau dezirabil din punct de vedere social si ceea ce nu este.
Stiintele sociale, care se ocupa de studiul valorilor, nu au ajuns la stabilirea unui consens in ceea ce priveste definirea acestora. Asa cum arata van Deth si Scarbrough, psihologia vede valoarea ca pe ,,o modalitate de orientare selectiva legata de preferintele, motivele, nevoile si atitudinile individuale" , in timp ce sociologia ,,leaga valoarea de norme, obiceiuri, ideologii" .Dezbaterea, cu privire la caracterul individual sau social al valorilor, ramane in continuare deschisa intre cele doua stiinte.
Una dintre definitiile, care se bucura de o larga acceptare in sfera sociologiei, ii apartine lui Kluckhohn. Pentru acesta valoarea reprezinta ,,o conceptie, explicita sau implicita, distinctiva pentru un individ sau caracteristica pentru un grup, cu privire la ceea ce este dezirabil, care influenteaza selectia modurilor, mijloacelor si scopurilor disponibile ale actiunii" . . Adiacent notiunii de valoare, autorul citat defineste si notiunea de orientare valorica in termeni de ,,conceptie organizata si generalizata, influentand comportamentul, cu privire la natura, la locul omului in ea, la relatiile omului cu ceilalti si cu privire la dezirabil si indezirabil, asa cum pot fi acestea legate de mediu si de relatiile inter-umane" .
La randul lor, van Deth si Scarbrough (1995), pornind de la definitiile date de catre McLaughlin si Thomas si Znaniecki, conceptualizeaza notiunea de valoare prin trei propozitii de baza: ,,valorile nu pot fi direct observate; valorile implica consideratii morale; valorile sunt conceptii despre ceea ce este dezirabil" . Prima propozitie enunta un fapt care are consecinte foarte importante asupra studierii valorilor, si anume ca valorile nu pot fi observate de sine statatoare, deoarece sunt incluse in altceva - in comportament, decizii, atitudini. Astfel, autorii arata ca valorile pot fi conceptualizate separat, dar nu pot fi ,,vazute" separat. Din acest motiv, masurarea valorilor in cadrul cercetarii sociale ridica o serie de probleme. In plus, Deth si Scarbrough subliniaza faptul ca valorile nu constituie moduri de actiune, ci principii care stau la baza acestora, orientandu-le.
Milton Rokeach (1973) vorbeste despre sistem de valori, propunand o teorie cu privire la valori si la modul in care acestea se constituie intr-un sistem. Autorul defineste valoarea ca pe o ,,credinta de durata ca o anumita cale sau un scop al existentei sunt de preferat, din punct de vedere social sau personal, fata de o cale sau un scop opuse" . Valorile nu exista disparat, ci sunt inglobate in cadrul unui sistem de valori, care reprezinta o organizare de durata a credintelor cu privire la scopurile existentei si la modurile considerate dezirabile de atingere a acestora. In cadrul sistemului, fiecare valoare este orientata prioritar in functie de celelalte valori, astfel ca la un anumit moment dat o anumita valoare poate sa fie prioritara. Schimbarea valorilor presupune reordonarea prioritatilor in cadrul sistemului valoric individual. Astfel ca, sistemul de valori este ,,suficient de stabil ca sa reflecte personalitatea individului", insa si ,,suficient de instabil ca sa permita rearanjari ale prioritatilor valorice, ca rezultat al schimbarilor survenite in cultura, societate, experienta personala" .


Fisiere in arhiva (1):

  • Definirea Valorilor si Intereselor Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!