Declaratiile Martorilor si Valoarea Probatorie in Procesul Penal

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins 1
Bibliografie 2
1. Notiunea de proba in procesul penal 3
2. Notiunea si importanta mijloacelor de proba in procesul penal 4
3. Declaratiile martorilor 7
3.1. Notiunea si importanta declaratiilor martrorilor in procesul penal 7 
3.2. Obligatiile si drepturile martorilor 8
3.3. Persoanele care nu pot fi ascultate ca martor 9 
3.4. Persoanele care nu sunt obligate sa depuna ca martor 11
3.5. Procedura de ascultare a martorilor 12
3.6. Valoarea probatorie a declaratiilor martorilor 15


Extras din referat Cum descarc?

DECLARATIILE MARTORILOR SI VALOAREA PROBATORIE IN PROCESUL PENAL
1. NOTIUNEA DE PROBA IN PROCESUL PENAL
Pentru rezolvarea cauzelor penale, organele judiciare au nevoie de date sau informatii care sa conduca la concluzia existentei sau inexistentei infractiunii, vinovatiei sau nevinovatiei faptuitorului, etc., datele sau informatiile care ajuta la rezolvarea cauzei penale sunt furnizate prin intermediul probelor.
Avand in vedere functionalitatea lor in procesul penal, probele sunt definite ca fiind elemente de fapt cu relevanta informativa asupra tuturor laturilor cauzei penale In acest sens, in Codul de procedura penala se arata ca in vederea aflarii adevarului, organul de urmarire penala si instanta de judecata sunt obligate sa lamureasca sub toate aspectele cauza, pe baza de probe.
Complexitatea informatiilor pe care le aduc probele in procesul penal a condus la definirea lor ca fiind elemente de fapt care servesc la constatarea existentei sau inexistentei unei infractiuni, la identificarea persoanei care a savarsit-o si la cunoasterea imprejurarilor necesare pentru justa solutionare a cauzei.
2. NOTIUNEA SI IMPORTANTA MIJLOACELOR DE PROBA IN PROCESUL PENAL
Informatile pe care la furnizeaza o proba prin continutul sau nu pot fi administrate in procesul penal decat prin anumite mijloace prevazute anume in Codul de procedura penala, care sunt denumite mijloace de proba. 
Asa cum se poate observa, proba nu poate fi confundata cu mijlocul de proba, deoarece acesta din urma constituie o cale legala prin care proba este administrata in procesul penal 
Din continutul dispozitiilor Codului de procedura penala, rezulta ca mijloacele de proba sunt acele mijloace prin care se constata elementele de fapt care pot servi ca proba, iar in literatura de specialitate sunt definite ca mijloace legale prin care se administreaza probele , sau mijloacele legale utilizate pentru dovedirea unui fapt Toate aceste definitii corespund functionalitatii pe care aceasta institutie procesuala o are in cadrul aflarii adevarului in cauzele penale.
Mijloacele de proba admise in legislatia procesual penala romana in vigoare sunt prevazute limitativ in Codul de procedura penala, astfel cum a fost modificat, si anume: declaratiile invinuitului sau ale inculpatului, declaratiile partii vatamate, ale partii civile si ale partii responsabile civilmente, declaratiile martorilor, inscrisurile, inregistrarile audio sau video, fotografiile, mijloacele materiale de proba, constatarile tehnico-stiintifice, medico-legale, expertizele.
Actuala reglementare a mijloacelor de proba este superioara celei din Codul de procedura penala anterior , pe de o parte, prin faptul ca legea anterioara nu enumera limitative mijloacele de proba, autonome, a unor procedee de probatiune , iar pe de alta parte, prin faptul ca nu erau incluse in sistemul mijloacelor de proba declaratiile invinuitului sau inculpatului si nici declaratiile celorlalte parti din proces.


Fisiere in arhiva (1):

  • Declaratiile Martorilor si Valoarea Probatorie in Procesul Penal.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!