Declaratia Universala a Drepturilor Omului

Cuprins referat Cum descarc?

A.Ce este Curtea Europeana a Drepturilor Omului?
B. Protocolul nr 11 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului
1. Sistemul de organizare al Curtii 
2. Structura acesteia
3. Functionarea Curtii
4. Procedura in fata Curtii
1.4. Reguli generale
1.5. Procedura de examinare a admisibilitatii
1.6. Audierea
1.7. Procedura in fata Marii Camere
5. Hotararile Curtii
6. Avizele consultative
CONCLUZII


Extras din referat Cum descarc?

CURTEA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI
A. Ce este Curtea Europeana a drepturilor omului?
,, Tara fagaduintei, unde nu ajungi decat rar, dupa un maraton de procedura, se vor lamenta pledantii.
Singurul organ judiciar autentic, creat de Conventia pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale, vor preciza juristii.
Prima jurisdictie internationala de protectie a drepturilor fundamentale, vor aminti istoricii.
Ultimul bastion al democratiei pe batranul continent, vor afirma oamenii politici.
Nici inexacte, nici exclusive, aceste formule permit in mod sigur definirea Curtii de la Strasbourg, dar nu ne-ar putea face sa uitam faptul ca aceasta din urma ramane adesea ignorata de marele public. ...
Si totusi! Misiunea pe care I-au incredintat-o statele democratice ale Europei ii priveste pe toti aceia - nationali,straini, apatrizi - care tin de jurisdictia acestor state. In afara de acestia, ea ii intereseaza pe toti oamenii sociali preocupati de a se vedea incarnandu-se anumite valori universale" 
B. Protocolul nr 11 
la Conventia Europeana a Drepturilor Omului
Posibilitatea unei fuzionari a Comisiei si Curtii intr-un organ unic a fost pentru prima oara mentionata cu ocazia celei de-a 8-a reuniuni a Comitetului de experti pentru ameliorarea procedurii Conventiei Europene a Drepturilor Omulu, in cursul unui schimb de vederi cu reprezentantii Comisiei.
La 28 mai 1993, Comitetul Ministrilor a adoptat o hotarare prin care I se incredinta Comitetului director pentru drepturile omului (CDDH) pregatirea unui proiect de protocol de amendament la Conventie, cu efect de restructurare a mecanismului de supraveghere existent.
Proiectul de protocol pregatit de Comitetul de experti pentru ameliorarea procedurilor de drepturile omului (DH- PR), pus la punct ulterior de catre CDDH, a fost supus Comitetului de Ministrii, care a adoptat textul la reuniunea 511 bis a delegatilor Ministrilor, tinuta la 20 aprilie 1994. Textul a fot oferit spre semnare statelor membre ale Consiliului Europei, semnatare ale Conventiei europene de la 11 mai 1994.
Protocolul nr 11 este conceput ca un protocol de amendament, intrarea in vigoare fiind conditionata de obligatia tuturor statelor parti de a-si exprima consimtamantul de a fi legate prin acest Protocol. Din aceasta cauza Protocolul nr 11 a intrat in vigoare la 1 noiembrie 1998, la 4 ani dupa semnarea sa de catre statele membre.
Protocolul reglementeaza restructurarea mecanismului de control stabilit de conventie in sensul reimpartirii responsabilitatii controlului care anterior era detinut de Comisie, Curte si Comitetul Ministrilor Consiliului Europei. Scopul era conferirea pentru noul mecanism a unui caracter obligatoriu.
Principalele modificari aduse de acest Protocol sunt:
1. Comisia Europeana a Drepturilor Omului si vechea Curte Europeana a Drepturilor Omului isi inceteaza existenta, instituindu-se o noua Curte Europeana a Drepturilor Omului care va functiona permanent si va avea sediul la Strasbourg.
2. Sistemul va fi rationalizat si toti relamantii vor avea acces direct la noua Curte. Cauzele care nu au nici o sansa de reusita vor fi, dupa filtrare, retrase din sistem intr-un studiu incipient, prin decizia unanima a Curtii, care va hotara aceasta, in cadrul unui comitet format din trei judecatori (ele vor fi declarate inadmisibile). In marea majoritate a cazurilor, Curtea isi va desfasura activitatea in camera de 7 judecatori. Numai in cazuri exceptionale, functionand ca Mare Camera si compusa din 17 judecatori, se va pronunta asupra problemelor celor mai importante. Presedintele Curtii, presedintii camerelor vor fi abilitati s faca parte din Marea camera in scopul de a veghea la coerenta si uniformizarea jurisprudentei. Judecatorul ales din partea statului parte aflat in discutie va avea, de asemenea un loc in camera pentru a asigura a cat mai buna intelegere a sistemului juridic supus examinarii; 
3. Toate reclamatiile de incalcare a drepturilor omului vor fi supuse Curtii.
4. Comitetul de Ministrii nu va avea competenta de a se pronunta asupra fondului problemei, pastrandu-si insa rolul de a controla executarea.
5. S-a hotarat ca dreptul la recurs individual va fi obligatoriu si Curtea va avea competenta jurisdictionala asupra tuturor cauzelor juridice interstatale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Declaratia Universala a Drepturilor Omului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!