Declansarea, Desfasurarea si Incetarea Grevei. Raspunderea Juridica pentru Nerespectarea Prevederilor Legale privind Greva

Extras din referat Cum descarc?

Constitutia Romaniei prevede in articolul 40, pentru salariati, dreptul la greva, acesta fiind si un principiu fundamental al dreptului muncii.
Greva este definita de articolul 251 alin. 1 din Codul Muncii ca fiind ,,incetarea voluntara si colectiva a lucrului de catre salariati". Potrivit art. 40 din Legea nr.168/ 1999, greva constituie o incetare voluntara si colectiva a lucrului intr-o unitate si poate fi declarata pedurata desfasurarii conflictelor de interese, cu exceptiile prevazute de lege. Greva constituie, la scara colectiva o aplicare a exceptiei neexecutarii obligatiilor contractuale.
In Pactul International referitor la drepturile economice, sociale si culturale este proclamat, in art.8, dreptul sindical si dreptul la greva, cu precizarea ca acesta trebuie exercitat conform legilor din fiecare tara.
Carta sociala europeana, revizuita, considera dreptul la greva un mijloc de asigurare a negocierii colective si afirma dreptul muncitorilor si intreprinzatorilor la actiuni colective in caz de conflicte de interese, inclusiv dreptul la greva, sub rezerva obligatiilor ce pot rezulta din conventiile colective in vigoare.
Nicio conventie sau recomandare a Organizatiei Internationale a Muncii nu se refera exclusiv si nici expres la dreptul la greva. Dar, in mod justificat, se poate sustine ca negocierea colectiva reglementata prin Conventia O.I.M. nr. 87 (1948) incorporeaza intrinsec si logic dreptul la greva. In ultima instanta, greva constituie, la scara colectiva, o aplicare a exceptiei neexecutarii obligatiilor contractuale- exceptie tipica in contractele de drept privat.
Conform art. 251 alin.2 din Codul Muncii, participarea salariatilor la greva este libera.Potrivit legii, nimeni nu poate fi constrans sa participe la greva sau sa refuze sa participe.Participarea la greva sau la organizarea ei, cu respectarea conditiilor legale, nu reprezinta o incalcare a obligatiilor de serviciu ( art. 54 alin.1 din legea 168/1999).
Greva nu trebuie confundata cu conflictul de munca (ea reprezinta numai o modalitatede presiune utilizata in cursul unui conflict). Notiunea de greva poate fi analizata atat in sens juridic cat si in sens sociologic. Notiunea de greva in sens juridic, desemneaza incetarea totala sau partiala a muncii de catre salariati in scopul obtinerii unor revendicari economice si sociale legate de conditiile de munca si de plata a muncii, de securitate sociala. Notiunea sociologica de greva este mult mai larga decat cea juridica care se refera strict la persoanele aflate sub incidenta legislatiei muncii. In sens sociologic, greva reprezinta orice miscare revendicativa prin care un grup profesional determinat incearca prin incetarea lucrului, sa impuna anumite solutii sau sainceteze anumite decizii pe care grupul le contesta.
Conform art. 41 din legea nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca,greva poate fi declarata numai daca, in prealabil, au fost epuizate posibilitatile de solutionare aconflictului de interese prin procedurile prevazute de prezenta lege si daca momentul declansariia fost adus la cunostinta conducerii unitatii de catre organizatori cu 48 de ore inainte. Inainte dedeclansarea grevei medierea si arbitrajul conflictului de interese sunt obligatorii numai daca partile, de comun acord, au decis parcurgerea acestor etape. 
DECLANSAREA GREVEI
Hotararea de a declara greva se ia de catre organizatiile sindicale reprezentative participante la conflictul de interese, cu acordul a cel putin jumatate din numarul membrilor sindicatelor respective.
Pentru salariatii unitatilor in care nu sunt organizate sindicate reprezentative hotararea de declarare a grevei se ia prin vot secret, cu acordul a cel putin unei patrimi din numarulsalariatilor unitatii sau, dupa caz, ai subunitatii, compartimentului sau grupului de salariati incare s-a declansat conflictul de interese.
Grevele sunt organizate de sindicatele reprezentative sau, dupa caz, de reprezentantiisalariatilor, care vor stabili si durata acesteia. Sindicatele reprezentative sau, dupa caz,reprezentantii alesi ai salariatilor ii reprezinta pe grevisti, pe toata durata grevei, in relatiile cu unitatea, inclusiv in fata instantelor judecatoresti, in cazurile in care se solicita suspendarea sau incetarea grevei. Pe durata in care revendicarile formulate de salariati sunt supuse medierii ori arbitrajului acestia nu pot declara greva.
Greva poate fi declarata numai pentru apararea intereselor cu caracter profesional,economic si social ale salariatilor. Greva nu poate urmari realizarea unor scopuri politice.
Articolul 63 din legea nr.168/1999 stabileste ca nu pot declara greva: procurorii, judecatorii, personalul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si al unitatilor din subordinea acestor ministere, personalul Serviciului Roman de Informatie, al Serviciului de Informatii Externe, al Serviciului de Telecomunicatii Speciale, personalul militar incadrat in Ministerul de Justitie, precum si cel din subordinea acestuia. Fata de reglementarea anterioara, se remarca o optiune noua: au dreptul la greva si functionarii publici (din aparatul Parlamentului, Guvernului, ministerelor, prefecturilor, primarii). Conform acestei optiuni se explica si de ce anume, in cazul Ministerului Justitiei, greva este interzisa numai pentru personalul militar.
De asemenea, este interzisa greva pentru personalul din transporturile aeriene, navale,terestre de orice fel din momentul plecarii in misiune si pana la terminarea acesteia, pentru personalul imbarcat pe navele marinei comerciale sub pavilion romanesc, numai cu respectareanormelor stabilite prin conventii internationale ratificate de statul roman.
Pot declara greva numai cu conditia asigurarii serviciilor esentiale:
a)Salariatii din unitatile sanitare si de asistenta sociala, de telecomunicatii, ale radiouluisi televiziunii publice, din unitatile de transporturi pe cai ferate inclusiv pentru gardieniiferoviari, din unitatile care asigura transportul in comun si salubritatea localitatilor, precum siaprovizionarea populatiei cu gaze, energie electrica, apa si caldura. Pentru aceste categorii deunitati, greva este permisa numai daca organizatorii asigura serviciile esentiale, dar nu mai putinde 1/3 din activitatea normala, cu satisfacerea necesitatilor minime de viata ale comunitatilor locale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Declansarea, Desfasurarea si Incetarea Grevei. Raspunderea Juridica pentru Nerespectarea Prevederilor Legale privind Greva.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!