Datoria Vamala

Cuprins referat Cum descarc?

I. Nasterea datoriei vamale 3
II. Garantarea datoriei vamale 5
III. Plata si evidenta datoriei vamale 7
IV. Stingerea datoriei vamale 8
V. Rambursarea si remiterea datoriilor 9
Bibliografie: 13


Extras din referat Cum descarc?

I. Nasterea datoriei vamale
Potrivit Codului vamal, in cazul marfurilor importate pentru care legea prevede drepturi de import, precum si in cazul plasarii marfurilor intr-un regim de admitere temporara cu exonerarea partiala de drepturi de import, datoria vamala ia nastere in momentul inregistrarii declaratiei vamale. Debitorul datoriei vamale este considerat titularul declaratiei vamale acceptate si inregistrate.
Datoria vamala la import ia nastere prin: 
a) punerea in libera circulatie a marfurilor supuse drepturilor de import; 
b) plasarea unor astfel de marfuri sub regimul de admitere temporara cu exonerare partiala de drepturi de import. 
Datoria vamala se naste in momentul acceptarii declaratiei vamale in cauza. 
Debitorul este declarantul. In situatia unei reprezentari indirecte, persoana pe seama careia se face declaratia vamala este, de asemenea, debitor. Cand se intocmeste o declaratie vamala pentru unul din regimurile mentionate la literele a,b pe baza unor date care au ca efect faptul ca toate sau o parte a drepturilor legal datorate nu au fost incasate, persoanele care au furnizat informatiile necesare la intocmirea declaratiei si care stiau sau care ar fi trebuit sa stie ca aceste informatii erau false sunt, de asemenea, debitori. 
Datoria vamala mai ia nastere si in urmatoarele cazuri:
a) neexecutarea unor obligatii care rezulta din pastrarea marfurilor in depozit temporar necesar, pentru care se datoreaza drepturi de import;
b) neindeplinirea uneia dintre conditiile stabilite prin regimul vamal sub care au fost plasate;
c) utilizarea marfurilor in alte scopuri decat cele stabilite pentru a beneficia de scutiri, exceptari sau reduceri de taxe vamale.
Datoria vamala apare si in cazul cand se refera la marfurile prohibite sau cu restrictie, de orice natura, la import. Dispozitiile nu se aplica in cazul introducerii de monede sau bancnote false, precum si de stupefiante si substante psihotrope, care urmeaza a fi distruse.In cazul infractiunilor vamale, datoria vamala serveste la determinarea temeiului de pornire a urmaririi penale si a pedepselor penale.Dispozitiile se aplica in mod corespunzator si contraventiilor vamale.
Datoria vamala la import ia nastere si prin neindeplinirea uneia dintre obligatiile care rezulta, in privinta marfurilor supuse drepturilor de import, din depozitarea lor temporara sau din utilizarea regimului vamal sub care sunt plasate, ori prin nerespectarea unei conditii care reglementeaza plasarea marfurilor sub regimul respectiv sau acordarea unor drepturi de import reduse sau zero, in functie de destinatia lor finala. 
Datoria vamala la export ia nastere prin exportul marfurilor supuse drepturilor de export, in afara teritoriului vamal al Romaniei, si pentru care s-a intocmit o declaratie vamala, in momentul in care este acceptata declaratia vamala. Debitorul este declarantul, iar in cazul reprezentarii indirecte, persoana pe seama careia se face declaratia este, de asemenea, debitor.
Datoria vamala la export ia nastere si prin scoaterea marfurilor supuse drepturilor de export de pe teritoriul vamal al Romaniei fara declaratie vamala, in momentul in care marfurile parasesc efectiv teritoriul vamal. Debitorul este persoana care a scos marfurile, precum si orice persoana care a participat la aceasta operatiune si care cunostea sau ar fi trebuit sa cunoasca faptul ca nu s-a depus o declaratie vamala, desi aceasta ar fi trebuit sa fie depusa.
De asemenea, datoria vamala la export ia nastere si prin nerespectarea conditiilor in care era permisa iesirea marfurilor de pe teritoriul vamal al Romaniei cu exonerare totala sau partiala de drepturi de export.


Fisiere in arhiva (1):

  • Datoria Vamala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Acte normative 
Codul vamal, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2010
Cursuri, tratate, monografii
Bajan Doru, Reglementari vamale, Editura Tribuna Economica, Bucuresti, 2003
Vasiliu Raluca, Reglementari vamale, Editura Tribuna Economica, Bucuresti, 2007


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!