Dactiloscopia Judiciara

Extras din referat Cum descarc?

1. Notiunea si obiectul dactiloscopiei judiciare
Pe suprafata palmelor si a talpilor picioarelor se pot observa niste liniute care au diferite forme si care sunt despartite unele de altele prin niste santulete. Aceste liniute se revarsa sub forma unor fascicule paralele in diferite directii, dand nastere unor desene, care la prima vedere nu au nicio ordine si sunt destul de incurcate.
Liniile ce apar pe suprafata palmelor si a talpilor picioarelor au fost denumite creste papilare, iar desenele pe care le formeaza sunt denumite desene papilare.
Partea tehnicii criminalistice care se ocupa cu studiul desenelor papilare aflate pe suprafata palmelor si a talpilor picioarelor poarta denumirea de dactiloscopie.
Termenul provine din cuvintele grecesti "dactilo" = deget si "scopeo" = a privi, a examina.
Dactiloscopia judiciara este acea ramura a tehnicii criminalistice care se ocupa cu studiul desenelor papilare ce se intalnesc in regiunea digitala, palmara si plantara, precum si a urmelor lasate de aceste regiuni in campul infractiunii in scopul identificarii persoanelor si cadavrelor.
Identificarea dactiloscopica este realizata printr-un examen dactiloscopic comparativ intre urmele papilare in litigiu si impresiunile papilare model de comparatie, prin care se inteleg cele aflate in cartotecile dactiloscopice, cele provenite de la persoane din cercul de suspecti, de la persoanele care urmeaza sa li se stabileasca identitatea, de la cadavrele cu identitate necunoscuta sau urmele papilare ridicate de pe diverse obiecte ce apartin persoanei disparute.
Sarcina principala a dactiloscopiei in cazul impresiunilor papilare este asadar, de a constata daca o urma papilara incriminata si o impresiune papilara model de comparatie sunt create de acelasi deget, palma sau planta a piciorului si pe aceasta baza, de a stabili identitatea fizica a unei persoane. 
Aspectul morfologic care este acelasi demonstreaza identitatea de origine a urmei cu impresiunea si in acelasi timp, le deosebeste de urmele si impresiunile provenite de la alte persoane.
Cum este si firesc prin contactul direct al palmei, degetului sau plantei piciorului cu o suprafata a unui obiect oarecare se formeaza urmele papilare care reproduc desenul papilar al persoanei care le-a creat. 
Intre fapta penala si modificarea produsa trebuie sa existe un raport de cauzalitate caracterizat prin aceleasi criterii ca raportul cauzal prezent in structura laturii obiective a infractiunii.
Odata descoperite in campul infractiunii, urmele papilare sunt fixate, relevate si ridicate cu ocazia cercetarii la fata locului faptei, devenind probe in procesul penal conform articolului 63 din Codul de procedura penala, servind astfel la constatarea existentei sau inexistentei unei infractiuni, la identificarea persoanei care a savarsit-o si la cunoasterea imprejurarilor necesare justei solutionari a cauzei.
Obiectul dactiloscopiei judiciare il constituie urmatoarele probleme:
- elaborarea procedeelor si mijloacelor de descoperire, relevare, fixare, ridicare si interpretare a urmelor, desenelor papilare lasate de o persoana in diverse locuri
- elaborarea regulilor de codificare a desenelor papilare in vederea organizarii evidentelor dactiloscopice a infractorilor, pentru constatarea recidivei, a numelor false si pentru identificarea infractorilor pe baza urmelor lasate la locul faptei
- elaborarea metodelor de tinere in evidenta a urmelor papilare ramase la infractiunile cu A.N.
- elaborarea procedeelor si tehnicilor de amprentare a persoanelor si cadavrelor
- elaborarea metodologiei de identificare prin expertiza dactiloscopica a infractorilor dupa urmele papilare create de acesta in campul infractiunii
- identificarea cadavrelor necunoscute pe baza impresiunilor prelevate de la acestea - exista 2 posibilitati:
o cand persoana careia ii apartine cadavrul a fost dactiloscopiata in timpul vietii
o cand familia, rudele sau prietenii unei persoane disparute in conditii necunoscute pot prezenta obiecte pe care ar fi putut ramane urmele digitale ale acelei persoane
2. Constructia si proprietatile desenelor papilare
Pielea este invelisul protector care imbraca intreaga suprafata a corpului uman. Este formata din 3 straturi: epiderma, derma si hipoderma.
Epiderma este stratul protector al pielii format din celule epiteliate, care formeaza un invelis protector al pielii.
Derma este un tesut fibros, conjunctiv si elastic care contine vase capilare, arteriale si venoase, precum si terminatiile a numerosi nervi senzitivi. Derma este formata din mai multe tesuturi, stratul superior fiind numit strat papilar (format din o serie de proeminente conice, numite papile). In varful papilelor care sunt strabatute de un canal se afla porii prin care se elimina transpiratia si toxinele din corp. Papilele situate in derma se continua si la nivelul epidermei sub forma acelor proeminente conice, care sunt dispuse liniar unele langa altele formand crestele papilare. Cand papilele sunt distruse, pe suprafata pielii se formeaza un tesut conjunctiv fara creste papilare. Cu cat aceste papile sunt mai dense sau in numar mai mare cu atat simtul tactil este mai dezvoltat. Desenele papilare specifice pielii aflate pe suprafata degetelor, pe talpa picioarelor, poarta denumirea de DERMATOGLIFE. Ele sunt formate de liniile paralele ale crestelor, separate intre ele de santurile papilare.
Hipoderma este stratul cel mai profund al pielii care face legatura dintre piele si organele interne.
In afara crestelor si a santurilor papilare la examinarea celor 3 suprafete se studiaza si santurile de flexiune, care despart diverse regiuni ale palmei degetelor si talpii picioarelor.
Desenele papilare imprimate pe suprafata unor obiecte sunt cunoscute in criminalistica sub denumirea de dactilograme, care sunt de 2 categorii:
- dactilograme care reprezinta desenele papilare imprimate voluntar, denumite in limbajul de specialitate, amprente papilate, impresiuni papilare sau amprente de comparat
- dactilograme care reprezinta desene papilare imprimate involuntar pe un obiect oarecare, denumite urme papilare sau amprente in litigiu
Proprietatile desenelor papilare:
a) Unicitatea sau individualitatea - acea proprietate care face ca fiecare desen papilar sa fie identic cu el insusi (in lume nu exista doua persoane cu desene papilare identice, pot fi asemanatoare, dar identice NU)
b) Fixitatea sau stabilitatea - este proprietatea ce consta in mentinerea probei si a detaliilor caracteristice ale acestor desene pe toata durata vietii persoanei. Desenul papilar apare in luna a 3-a a vietii uterine si primeste forma definitiva in luna a 6-a, mentinandu-se in aceeasi forma pe toata durata vietii persoanei.
c) Inalterabilitatea sau indestructibilitatea - se explica prin faptul ca acele desene sunt indestructibile indiferent de actiunea unor factori externi, atata timp cat tesutul dermic nu a fost afectat in profunzime, desenul papilar se regenereaza in aceeasi forma avuta initial.
d) Plasamentul avantajos
e) Usurinta cu care raman la locul faptei - datorita glandelor sudoripare asezate la baza porilor prin care se elimina sudoarea din por si grasimea de pe maini in momentul atigerii diverselor obiecte, se imprima pe suprafata acestora
f) Usurinta cu care pot fi studiate si aptitudinea de a fi comparate


Fisiere in arhiva (1):

  • Dactiloscopia Judiciara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!