Curtea Penală Internațională - rolul și valoarea activităților acesteia

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE
CAPITOLUL I: Prezentarea generală a Curții Penale Internaționale
CAPITOLUL II: Organizarea, funcționarea și componența Curții Penale Internaționale
CAPITOLUL III: Competența Curții Penale Internaționale
CONCLUZII
STUDIU DE CAZ: Cauza din Darfur-Sudan
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Curtea Penală Internațională este o instituție de o importanță deosebită în materia unor grave încălcări ale drepturilor omului dar și ale dreptului internațional.
Amintim că în data de 14 martie 2012 Curtea Penală Internațională a decis prima sa hotărâre într-o cauză judecată de această instituție.
Așadar, abordarea acestei teme constituie o importanță deosebită atât din punct de vedere teoretic dar și practic, mai ales în contextul internațional actual.
Astfel, această temă este primordial de analizat întrucât înființarea unei jurisdicții penale internaționale este indispensabilă pentru ca incriminarea acestor infracțiuni să nu rămână doar un simplu demers teoretic, iar sancționarea celor ce încalcă legea internațională să nu depindă de instituțiile unor state care patronează astfel de încălcări fie din interese politice, fie din motive ce țin de înfăptuirea actului de justiție.
CAPITOLUL 1 PREZENTARE GENERALĂ 
În actuala etapă istorică apărarea drepturilor omului și a libertăților sale fundamentale constituie o preocupare constantă și de o importanță deosebită pentru toate statele civilizate la nivel mondial.
Întrucât exista o continuă încălcare a dreptului la viață și implicit a drepturilor omului de către persoane care ocupau anumite funcții s-a considerat necesar crearea unui tribunal internațional penal cu scopul de a sancționa crimele internaționale.
Bazele privind organizarea unei jurisdicții criminale internaționale au fost începute încă din anul 1877 când tribunalul avea ca atribuție judecarea crimelor de război săvârșite prin încălcarea dispozițiilor convenției de la Geneva din anul 1864.
43 de ani mai târziu, în anul 1920 Consiliul ligii Națiunilor a inițiat un proiect de înființare a unei Înalte Curți de Justiție Internațională care avea ca obiect judecarea crimelor împotriva dreptului ginților . În 1934, Vespasian Pella a propus crearea unei Curți Penale Internaționale, astfel în data de 17 iulie 1998 în cadrul Conferinței diplomatice a O.N.U care a avut loc la Roma s-a adoptat statutul Curții Penale Internaționale care are menirea de a garanta respectarea legalității internaționale.
CAPITOLUL 2 ORGANIZARE, FUNCȚIONARE ȘI COMPONENȚĂ
Revin asupra afirmației conform căreia instituția Curții Penale Internaționale a fost constituită pentru a-și exercita competența față de persoane care săvârșesc fapte cu un grad de gravitate foarte ridicat, respectiv faptele care amenință pacea, securitatea și bunăstarea întregii lumi.
Conform principiului ratione temporis, Curtea are competență de soluționare privind faptele săvârșite după intrarea în vigoare a Statutului. Componența curții penale internaționale este următoarea:
- Președinția;
- Secția a apelurilor, Secția de prima instanță și Secția preliminară;
- Biroul procurorului
- Grefa
Conform statutului, judecătorii pentru a fi aleși un funcție trebuie să dovedească o înaltă considerație morală, trebuie să dea dovadă de un înalt grad de imparțialitate și integritate. Altfel spus, o persoană care candidează pentru un post în cadrul Curții Penale Internaționale trebuie să întrunească următoarele condiții:
- să dețină competențe recunoscute în domeniul dreptului penal precum și experiență privind procesul penal, în calitate de judecător, procuror, avocat sau o altă calitate în domeniu;
- să dețină o experiență semnificativă într-o profesie juridică ce reprezintă importanță în activitatea juridică a Curții și să aibă competență recunoscută în domenii cheie precum dreptul internațional umanitar și dreptul omului;
- să cunoască și să aibă o bună practică privind cel pușin o limbă de lucru a Curții;
Judecătorul este ales prin vot secret pentru un mandat de nouă ani, iar Curtea nu poate cuprinde mai mult de un cetățean al aceluiași stat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Curtea Penala Internationala - rolul si valoarea activitatilor acesteia.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Articole juridice și alte documente
- Dicționar explicativ al limbii române-ed. Univers Enciclopedic, ediția 3 rev. și adăugită
- Curtea Penală Internațională-Un pas înainte pentru combaterea crimelor internaționale- Sesiunea de Comunicări Științifice a Facultății de Drept Universitatea București- autor Mihail Andreas Mitoșeriu
- Curtea Penală Internațională-Istorie și Realitate-ed. All Beck-București 1999
- Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale, adoptat pe 17.07.1998
- Revista Transilvană de Științe Administrative-Daniel Buda 2002
- Revista Română de Drept Umanitar-Asociația Română de Drept Umanitar.București 1998
Decizii ale unor jurisdicții internaționale
- ICC case 02/05-01/09,Prosecutor v Omar Al Bashir
Pagini de internet
http://www.icc-cpi.int/
http://www.rasfoiesc.com


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!