Curtea penală internaționala - Rolul și valoarea activităților acesteia

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE
CAPITOLUL I: Prezentarea generala a Curtii Penale Internationale
CAPITOLUL II: Organizarea, functionarea si componenta Curtii Penale Internationale
CAPITOLUL III: Competenta Curtii Penale Internationale
CONCLUZII
STUDIU DE CAZ: Cauza din Darfur-Sudan
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Curtea Penala Internationala este o institutie de o importanta deosebita in materia unor grave incalcari ale drepturilor omului dar si ale dreptului international.
Amintim ca in data de 14 martie 2012 Curtea Penala Internationala a decis prima sa hotarare intr-o cauza judecata de aceasta institutie.
Asadar, abordarea acestei teme constituie o importanta deosebita atat din punct de vedere teoretic dar si practic, mai ales in contextul international actual.
Astfel, aceasta tema este primordial de analizat intrucat infiintarea unei jurisdictii penale internationale este indispensabila pentru ca incriminarea acestor infractiuni sa nu ramana doar un simplu demers teoretic, iar sanctionarea celor ce incalca legea internationala sa nu depinda de institutiile unor state care patroneaza astfel de incalcari fie din interese politice, fie din motive ce tin de infaptuirea actului de justitie.
CAPITOLUL 1 PREZENTARE GENERALA 
In actuala etapa istorica apararea drepturilor omului si a libertatilor sale fundamentale constituie o preocupare constanta si de o importanta deosebita pentru toate statele civilizate la nivel mondial.
Intrucat exista o continua incalcare a dreptului la viata si implicit a drepturilor omului de catre persoane care ocupau anumite functii s-a considerat necesar crearea unui tribunal international penal cu scopul de a sanctiona crimele internationale.
Bazele privind organizarea unei jurisdictii criminale internationale au fost incepute inca din anul 1877 cand tribunalul avea ca atributie judecarea crimelor de razboi savarsite prin incalcarea dispozitiilor conventiei de la Geneva din anul 1864.
43 de ani mai tarziu, in anul 1920 Consiliul ligii Natiunilor a initiat un proiect de infiintare a unei Inalte Curti de Justitie Internationala care avea ca obiect judecarea crimelor impotriva dreptului gintilor . In 1934, Vespasian Pella a propus crearea unei Curti Penale Internationale, astfel in data de 17 iulie 1998 in cadrul Conferintei diplomatice a O.N.U care a avut loc la Roma s-a adoptat statutul Curtii Penale Internationale care are menirea de a garanta respectarea legalitatii internationale.
CAPITOLUL 2 ORGANIZARE, FUNCTIONARE SI COMPONENTA
Revin asupra afirmatiei conform careia institutia Curtii Penale Internationale a fost constituita pentru a-si exercita competenta fata de persoane care savarsesc fapte cu un grad de gravitate foarte ridicat, respectiv faptele care ameninta pacea, securitatea si bunastarea intregii lumi.
Conform principiului ratione temporis, Curtea are competenta de solutionare privind faptele savarsite dupa intrarea in vigoare a Statutului. Componenta curtii penale internationale este urmatoarea:
- Presedintia;
- Sectia a apelurilor, Sectia de prima instanta si Sectia preliminara;
- Biroul procurorului
- Grefa
Conform statutului, judecatorii pentru a fi alesi un functie trebuie sa dovedeasca o inalta consideratie morala, trebuie sa dea dovada de un inalt grad de impartialitate si integritate. Altfel spus, o persoana care candideaza pentru un post in cadrul Curtii Penale Internationale trebuie sa intruneasca urmatoarele conditii:
- sa detina competente recunoscute in domeniul dreptului penal precum si experienta privind procesul penal, in calitate de judecator, procuror, avocat sau o alta calitate in domeniu;
- sa detina o experienta semnificativa intr-o profesie juridica ce reprezinta importanta in activitatea juridica a Curtii si sa aiba competenta recunoscuta in domenii cheie precum dreptul international umanitar si dreptul omului;
- sa cunoasca si sa aiba o buna practica privind cel pusin o limba de lucru a Curtii;
Judecatorul este ales prin vot secret pentru un mandat de noua ani, iar Curtea nu poate cuprinde mai mult de un cetatean al aceluiasi stat.
Functia procurorului activeza independent, ca organ de sine statator in cadrul Curtii Penale Internationale. Procurorul are in atributie sa examineze crimele ce tin de competenta curtii, sa efectueze ancheta si sa sustina acuzarea in fata Curtii.
Membrii biroului procurorului nu pot solicita si nici accepta instructiuni sau directive de la nici o alta sursa din afara biroului. Procurorul este sprijinit in activitatea sa de unul sau mai multi procurori adjuncti care au atributii asemanatoare cu cele ale procurorului-sef.
Ca si in functia de judecator si in cazul functiei de procuror acesta trebuie sa dovedeasca o competenta solida in domeniu si o experienta practica semnificativa in domeniul proceselor penale dar si o cunoastere si o practica curenta a cel putin una dintre limbile utilizate de Curte.
Ulterior alegerii judecatorilor, Curtea se organizeaza in sectii, astfel Sectia apelurilor se compune din presedinte si patru judecatori iar Sectia de prima instanta si Sectia preliminara se compun din minimum sase judecatori.
Grefa este compusa dintr-un grefier care este principalul responsabil al administratiei curtii, un grefier adjunct si un grefier care trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii ca judecatorul si procurorul pentru a fi ales in functie prin vot secret.
Ca si particularitate, grefierul constituie o diviziune de ajutor a victimelor si martorilor care are ca scop ajutarea prin orice mijloace victimele si martorii care ajung in fata curtii, precum si alte categorii de persoane a caror protectie si securitate le sunt puse in pericol.


Fisiere in arhiva (1):

 • Curtea penala internationala - Rolul si valoarea activitatilor acesteia.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Articole juridice si alte documente
- Dictionar explicativ al limbii romane-ed. Univers Enciclopedic, editia 3 rev. si adaugita
- Curtea Penala Internationala-Un pas inainte pentru combaterea crimelor internationale- Sesiunea de Comunicari Stiintifice a Facultatii de Drept Universitatea Bucuresti- autor Mihail Andreas Mitoseriu
- Curtea Penala Internationala-Istorie si Realitate-ed. All Beck-Bucuresti 1999
- Statutul de la Roma al Curtii Penale Internationale, adoptat pe 17.07.1998
- Revista Transilvana de Stiinte Administrative-Daniel Buda 2002
- Revista Romana de Drept Umanitar-Asociatia Romana de Drept Umanitar.Bucuresti 1998
Decizii ale unor jurisdictii internationale
- ICC case 02/05-01/09,Prosecutor v Omar Al Bashir
Pagini de internet
http://www.icc-cpi.int/
http://www.rasfoiesc.com


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!