Curtea Europeana de Justitie si Actiuni Introduse in Fata Ei

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS:
INTRODUCERE 1
Cap. I. CURTEA EUROPEANA DE JUSTITIE 2
1.1 Componenta Curtii 3
1.2 Organizarea Curtii 4
1.3 Competenta Curtii 6
1.4. Tribunalul de Prima Instanta 7
Cap. II Actiuni introduse in fata Curtii Europene de Justitie 8
2.1 Procedura in fata Curtii 8
2.2 Cazul Van Gend en Loos vs. Nederlandse Administratie der Belastingen, nr.26/26, 1963 12
2.3 Cazul: Costa (Flaminio) vs. Enel, nr.6/64, 1964 13
BIBLIOGRAFIE 14


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Europa nu este decat o vointa comuna a celor care traiesc in ea, printr-o vocatie comuna&Unitatea europeana sta in spiritul european.
Bernard Voyenne
In ani de zbuciumata istorie si perpetua cautare a stabilitatii si echilibrelor de putere,
pe continentul european s-a conturat treptat si a supravietuit in timp tuturor miscarilor
orgolioase ale entitatilor nationale ideea de Europa.
Europa nu va fi realizata dintr-o data sau in conformitate cu un singur plan general. Ea va fi construita prin realizari concrete, care vor crea mai intai o solidaritate de facto. Prin aceste cuvinte, declaratia lui Schuman a prevazut cu precizie felul in care Comunitatea a devenit Uniunea de astazi. Institutiile si puterile au fost dezvoltate pas cu pas, mergand pe increderea dobandita prin succesul pasilor precedenti abordand chestiuni care s-au dovedit a fi cel mai bine gestionate prin actiuni comune. 
Instituind cele trei Comunitati Europene si Uniunea Europeana, statele membre au convenit ca obiectivele acestora sa fie realizate prin institutiile comunitare, in limita competentelor atribuite, fara a fi exclusa propria lor contributie in mod individual. Comunitatile si Uniunea nu sunt entitati sui-generis, ele nu au fost create ca un scop in sine, ci, prin hotararile care se iau , se implica propria lor responsabilitate fata de statele membre si fata de cetatenii acestora, ale caror interese trebuie promovate si protejate, in asa fel incat sa se garanteze respectarea cerintelor tratelor comunitare si exercitarea numai a acelor competente care izvorasc din aceste tratate.
Sub prevederile articolului 7 al Tratatului de instituire a Comunitatii Europene, revizuit ulterior prin tratatele integrarii europene, principalele institutii ale Uniunii Europene sunt: Parlamentul European, care reprezinta cetatenii Uniunii Europene, si care este ales prin vot direct de catre acestia; Consiliul Uniunii Europene (Consiliul de Ministri), care reprezinta fiecare stat membru; Comisia Europeana, care reprezinta interesele generale ale UE; Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene, care se ingrijeste de respectarea legilor europene; Curtea Europeana de Conturi, care verifica finantarea activitatilor UE 
Ca atare, revine Curtii Europene de Justitie si Tribunalului de Prima Instanta, indatorirea de a asigura, fiecare in cadrul competentei sale, ca, in interpretarea si aplicarea Tratatului dreptul este respectat (art.220). 
Cap. I. CURTEA EUROPEANA DE JUSTITIE
Inalte parti contractante ale Tratatului instituind Comunitatea Europeana, Dorind sa stabileasca statutul Curtii prevazut in articolul 245 din acest tratat, au desemnat in acest scop, ca plenipotetiari ai lor, care, avand depline puteri, recunoscute ca valabile si date in firma cuvenita, au convenit asupra urmatoarelor dispozitii, care constituie anexe la Tratatul instituind Comunitatea Europeana: art.1.  Curtea instituita prin articolul 7 din Tratat se constituie si isi exercita functiile conform dispoztiilor Tratatului si ale prezentului statut. 
Curtea Europeana de Justitie (C.E.J) a fost creata prin Tratatul de la Paris din 1951 privind constituirea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, ca organ judiciar al acestei comunitati. A fost inlocuita in 1957 in urma Tratatului de la Roma privind crearea Comunitatii Economice Europene de o Curte unica a celor trei Comunitati europene: C.E.C.O., C.E.E., si C.E.E.A. 
Curtea Europeana de Justitie este responsabila cu respectarea dreptului comunitar. Printre competentele sale se numara aplanarea conflictelor intre statele membre, intre Uniune si statele membre, intre organismele si institutiile din Uniunea Europeana, precum si intre persoane fizice si Uniune. Mai mult, judecatorii de la curtile de justitie din cadrul statelor nationale se pot adresa Curtii Europene de Justitie in cazul in care problema in cauza are tangente cu dreptul comunitar.
Curtea Europeana de Justitie verifica aplicarea si interpretarea uniforma a legislatiei Europene. Aceasta institutie, cu sediul la Luxembourg are jurisdictie asupra disputelor care implica statele membre, institutiile europene, mediile de afaceri si cetatenii individuali. 
1.1 Componenta Curtii
In prezent Curtea este compusa din 27 judecatori si 8 avocati generali, alesi dintre persoanele a caror calificare le recomanda pentru numire in cele mai inalte functii juridice in tarile lor avand o competenta juridica recunoscuta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Curtea Europeana de Justitie si Actiuni Introduse in Fata Ei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!