Curtea Europeana de Justitie - Instanta de Judecata Supranationala

Cuprins referat Cum descarc?

Cap. 1 Notiuni introductive asupra Curtii Europene de Justite 
3
1.1 Introducere 3
1.2 Scurt istoric 5
Cap. 2 Curtea Europena de Justite, ca instanta de judecata supranationala 
7
2.1 Structura, organizarea si functionarea Curtii 7
2.2 Competenta Curtii 9
2.2.1 Competenta "Ratione materiae" 10
2.2.2 Controlul legalitatii actelor institutiilor 10
2.2.3 Controlul respectarii de catre statele membre a obligatiilor ce le sunt impuse de tratate 
11
2.2.4 Interpretarea regulilor comunitare si aprecierea validitatii actelor institutiilor 
12
2.3 Competenta "ratione personae" 13
Bibliografie 14


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1
Notiuni generale asupra Curtii Europene de Justite, ca instanta de judecata supranationala
1.1 INTRODUCERE
Structura institutionala de baza a Comunitatilor europene s-a constituit tinand seama de conceptii si metode recunoscute pana in anul 1959 atat pe plan national, cat si in raporturile internationale traditionale.
Uniunea Europeana dispune de un cadru institutional unic care ii asigura coerenta si continuitatea actiunilor intreprinse in vederea atingerii obiectivelor sale, respectand si dezvoltand tot ceea ce s-a realizat pe plan comunitar.
Cadrul institutional fiind prin urmare cadrul comunitar ne vom raporta la sistemul institutional stabilit prin crearea comunitatilor si care continua, deci, sa fie instrumentul constructiei Europei. 
Sub aspectul structurii organice institutiile nu mai corespund exact conceptiilor fundamentale care le-au determinat constituirea si care le faceau componentele unei structuri "cvadripartite institutionale", ca fiind caracteristica sistemului comunitar. Tratatul de la Maastricht a modificat - in cadrul celor trei tratate comunitare - structura institutionala - cvadripartita, atribuind calitatea de institutie unui al cincilea organ si anume Curtii de Conturi, chiar daca aceasta nu reprezinta trasaturile distincte pentru a fi calificata astfel.
Si sub aspectul functional, adica al modului in care este organizata cooperarea dintre institutii si de care depind deciziile si coerenta lor, prin Tratatul de la Maastricht au fost introduse noi reguli, menite sa contribuie la eficienta si democratizarea procesului decizional. Institutiile care functioneaza la ora actuala in cadrul Uniunii Europene conform ultimelor definiri facute de Tratatul de la Maastricht si Tratatul de la Amsterdam si care realizeaza sarcinile incredintate Comunitatii sunt:
- un Consiliu - institutie cu atributii decizionare;
- o Comisie - organ executiv;
- un Parlament european - institutie cu atributii de control;
- o Curte de Justitie - institutie jurisdictionala;
- o Curte de Conturi.
Fiecare institutie actioneaza in limitele atributiilor ce ii sunt conferite prin tratat. Fiecare institutie (mai putin Curtea de Conturi) reprezinta fiecare un interes specific, in apararea caruia actioneaza in cadrul procesului decizional comunitar2, exprimand fiecare o legitimitate proprie. 
Astfel:
- Consiliul reprezinta interesele statelor membre;
- Comisia apara interesul Comunitatii in ansamblu ei;
- Parlamentul european reprezinta interesele popoarelor statelor membre ;
- Curtea de Justitie asigura respectarea dreptului comunitar si ordinii juridice comunitare.
Celelalte organe care functioneaza in cadrul Uniunii Europene pot fi considerate ca auxiliare sau subsidiare, si isi au originea fie in alte dispozitii din tratat, fie in deciziile reprezentantilor guvernelor statelor membre sau in acte institutionale.
Instituind cele trei Comunitati europene si Uniunea Europeana, statele membre au convenit ca obiectivele acestora sa fie realizate prin institutiile comunitare, in limitele competentelor atribuite, fara a fi exclusa propria lor contributie in mod individual Ca atare, a revenit Curtii de Justitie indatorirea de a garanta ca, in interpretarea si aplicarea Tratatului, este respectata legea. Aceasta functie esentiala Curtea este chemata sa o indeplineasca nu ca o jurisdictie internationala, ci in conditii identice celor ale jurisdictiilor statale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Curtea Europeana de Justitie - Instanta de Judecata Supranationala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!