Curtea Europeana de Justitie

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS
1.Sistemul institutional al Uniunii Europene2
1.1. Prezentare generala.2
2.Curtea Europeana de Justitie3 
2.1.Istoricul Curtii Europene de Justitie4
2.2.Componenta Curtii Europene de Justitie.6
2.3.Functionarea Curtii Europene de Justitie.6
2.4.Functiile Curtii de Justitie.8
3. Tribunalul de Prima Instanta.9
4. Categorii de actiuni si exceptii ce pot fi exercitate, respectiv 
ridicate in fata Curtii de Justitie si a Tribunalului de Prima Instanta10
4.1.Actiunea in anulare 10
4.2. Actiunea relativa la abtinerea(omisiunea)institutiilor
comunitare de a actiona(actiunea in creanta).11 
4.3.Exceptia de ilegalitate.12
4.4.Recursul in interpretare(decizia in chestiuni prealabile).12
4.5.Actiunea in daune contra institutiilor comunitare.12.
4.6.Recursul contra actelor statelor membre.13
5. Concluzii13
Bibliografie15


Extras din referat Cum descarc?

CURTEA EUROPEANA DE JUSTITIE
1.Sistemul institutional al Uniunii Europene
1.1. Prezentare generala
Uniunea Europeana a fost si ramane una dintre cele mai de succes creatii din istoria relatiilor internationale si a dreptului international: armonizarea politicilor publice ale multor state europene in ultima jumatate de secol XX a facut ca un razboi in Vestul Europei sa devina imposibil si a crescut standardul de viata a milioane de oameni. 
Uniunea Europeana ofera un raspuns provocarii date de fenomenul globalizarii, un raspuns exprimat in valorile europene, dar, mai presus de orice, ofera cea mai buna asigurare politica pentru un viitor liber si pasnic.
In acelasi timp, Uniunea Europeana este o realitate greu de descris si de inteles , atat datorita complexitatii raporturilor juridice stabilite intre statele membre si institutiile comunitare, cat si datorita ,, ambiguitatii constructive,, pe care o implica aceasta sintagma. 
Termenul de,,Uniune Europeana,, este utilizat incepand cu 1992, atunci cand Tratatul de la Maastricht a denumit astfel ansamblul hibrid format din Comunitatile europene si formele de cooperare interguvernamentala intre statele membre ale Comunitatilor europene.
Spre deosebire de Comunitatile europene, Uniunea Europeana nu dispune, deocamdata, de personalitate juridica. Ea este mai degraba un concept politic decat unul juridic, deoarece nu substituie Comunitatile europene , ci le inglobeaza intr-un ansamblu mai larg. 
Statele membre ale Uniunii Europene isi pot transfera competentele , la aderare , doar unei persone juridice aflate la un nivel superior, prin urmare doar Comunitatilor Europene sau unui organ comunitar, cum este Banca Centrala Europeana, nu si Uniunii Europene. 
Din acest motiv, este acceptata explicatia conform careia, pentru a-si realiza obiectivele, Uniunea Europeana utilizeaza Comunitatile Europene, completate cu formele de cooperare interguvernamentala prevazute in tratate.
De asemenea, tot in randul mijloacelor de realizare a obiectivelor Uniunii Europene se inscrie si sistemul institutional unic. 
Institutiile Uniunii Europene au fost create pentru a da expresie unei apropieri din ce in ce mai reale a natiunilor europene in cadrul unei cooperari mai stranse ca niciodata. Pe masura ce responsabilitatile Uniunii s-au largit, Institutiile Uniunii Europene s-au dezvoltat, devenind mai numeroase. In primii douazeci de ani de viata ai Uniunii Europene, procesul decizional a fost mai simplu: Comisia Europeana propunea, Parlamentul dadea avizul, Consiliul de Ministri decidea, iar Curtea Europeana de Justitie dadea interpretarea legala necesara.
Nu poate exista, asadar, o Europa unita fara respectarea partilor componente ale intregului. Profesorul Jacques Le Rider are dreptate sa afirme: ,,Definitiile exclusive ale Europei sunt in realitate definitii antieuropene, caci daca Europa tine de universal, ea nu are frontiere care sa fie definitive si de netrecut. A transforma granitele Europei in linii de demorcatie, tinand la o parte Asia ruseasca sau Sudul islamic si chiar, potrivit anumitor puncte de vedere, America, vazuta ca un fel de nou Leviathan al culturii mondiale , toate aceste viziuni mi se par extrem de neplacute si false pe deasupra. 
Sistemul institutional al Uniunii Europene este construit in jurul a cinci institutii fundamentale:
- Comisia europeana ., care initiaza politici si le pune in aplicare;
- Consiliul U.E.  organul legislativ, de decizie comunitara, care actioneaza pe baza propunerilor Comisiei;
- Parlamentul European, cu rol consultativ, insa in ultimul timp tot mai important in procesul de luare a deciziilor comunitare;
- Curtea Europeana de Justitie, care are sarcina de a interpreta actele comunitare si tratatele institutive,in caz de conflict juridic;
- Curtea de Conturi, institutie cu rol de control financiar, al administrarii bugetului comunitar.
De asemenea, sistemul institutional comunitar este completat cu alte organe comunitare, cum ar fi Comitetul Regiunilor, Comitetul Economic si Social organisme consultative, Banca Central Europeana, etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Curtea Europeana de Justitie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!