Curtea Europeana de Justitie

Extras din referat Cum descarc?

Dreptatea fara putere este neputincioasa, puterea fara dreptate este tiranica. 
( Pascal)
Consideratii preliminare
Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, termenul de JUSTITIE desemneaza in primul rand totalitatea organelor de jurisdictie dintr-un stat; ansamblul legilor si al instantelor judecatoresti; sistemul de functionare a acestor instante; in acelasi timp, justitia reprezinta una dintre formele fundamentale ale activitatii statului, care consta in judecarea pricinilor civile sau penale si in aplicarea pedepselor prevazute de lege.
Conceptul de justitie este legat in mod inseparabil de cel de dreptate, unul dintre cele mai controversate subiecte ale dezbaterilor filosofice. Intr-o prima "definitie", dreptatea, din punctul de vedere al lui Cephalos (definitie ce reiese din cartea lui Platon, Republica), inseamna "a da inapoi ceea ce ai primit de la cineva, fie ca uneori se cuvine, alteori nu". Dreptatea mai poate fi inteleasa si ca respectarea legilor si regulilor dintr-un stat. 
Ideea unei Europe unite a fost sustinuta de-a lungul secolelor de imparati si intelectuali deopotriva, dar numai dupa cel de-al doilea razboi mondial statele europene si cele de peste ocean au institutionalizat forme de cooperare internationala, cu competente in domenii specifice, cum ar fi: Organizatia pentru Cooperare Economica Europeana (OCEE), Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Uniunea Europei Occidentale (UEO). Aceste organizatii au pus bazele unei solidaritati mai stranse intre statele europene, dar inca manifestau trasaturile clasice ale unei uniuni a statelor si ale cooperarii interguvernamentale.
Uniunea Europeana este o organizatie a tarilor europene dedicata cresterii integrarii economice si intaririi cooperarii intre state . Mai mult decat o confederatie de state, mai putin decat un stat federal, Uniunea Europeana este o constructie noua care nu intra in nici o categorie juridica traditionala, fondata pe un sistem politic original, in continua evolutie de peste cincizeci de ani . 
Uniunea Europeana a fost infiintata oficial la 1 noiembrie 1993. Aceasta este cea mai recenta organizatie de cooperare europeana care a inceput cu Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului din 1951 ( Belgia, Germania, Franta, Italia, Olanada si Luxembourg), devenind Comunitatea Europeana in 1967. Membrii acestei organizatii au fost: Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxembourg, Olanda, Portugalia si Spania. In 1991 guvernele celor 12 state membre au semnat Tratatul Uniunii Europene (care a mai fost numit si Tratatul Maastricht). Acesta a transformat Comunitatea Europeana in Uniunea Europeana. In 1994 Austria, Suedia si Finlanda au intrat si ele, astfel numarul total de membrii a ajuns la 15 iar in 2004, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia si Ungaria li s-au alaturat. La 1 ianuarie 2007, Romania si Bulgaria au devenit tari membre cu drepturi depline. Alte trei tari, Croatia, Macedonia si Turcia sunt oficial candidate la aderarea la Uniunea Europeana. 
Principalele institutii ale Uniunii Europene, cunoscute ca institutii centrale si implicate in procesul de decizie, sunt reprezentate de Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene si Comisia Europeana. Rol consultativ in procesul de decizie au Comitetul Economic si Social, Comitetul Regiunilor. Consiliul European are rol de stimulator al discutiilor si intiativelor comunitare. Alte institutii cu rol important in functionarea UE sunt: Curtea Europeana de Justitie (impreuna cu Tribunalul Primei Instante), Curtea de Conturi si Ombudsmanul European. Nu in ultimul rand, avem institutia financiara reprezentata de Banca Europeana de Investitii - care sprijina implementarea politicilor UE (alaturi de Fondurile Structurale si de programele comunitare) - si Banca Central Europeana - creata in scopul sprijinirii uniunii economice si monetare.
1. Rolul Curtii Europene de Justitie
In opinia lui Dacian Cosmin Dragos , Curtea Europeana de Justitie, cu sediul la Luxembourg, ,,are menirea de a garanta aplicarea, interpretarea si respectarea dreptului comunitar pe intreg teritoriul Uniunii Europene ." Judecatorii europeni nu pot fi influentati in deciziile lor de apartenenta la un stat membru, ci trebuie sa urmareasca interesul comunitar. Litigiile aduse in fata Curtii sunt fie intre institutiile comunitare, fie intre Comisia Europeana (in numele Uniunii Europene) si celelalte state membre, fie intre statele membre, fie, in fine, intre persoane fizice sau juridice si Uniunea Europeana. Aceste litigii sunt de natura administrativa sau civila, Curtea neavand competente de instanta penala , desi poate controla si modifica amenzile aplicate de Comisie sau poate interveni pentru a interpreta deciziile luate de Consiliul Europei referitoare la cooperarea polieteneasca si judiciara penala a statelor membre.


Fisiere in arhiva (2):

  • Curtea de Justitie a Uniunii+prezentare.doc
  • Curtea Europeana de Justitie+ref.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!