Curtea Europeana de Justitie

Extras din referat Cum descarc?

Asigura siguranta judiciara necesara pentru a se asigura ca legea este suverana in interpretarea si aplicarea tratatelor si, in general in toate activitatile Uniunii. Practic, ea are menirea de a garanta aplicarea, interpretarea si respectarea dreptului comunitar pe intreg teritoriul Uniunii Europene.
Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene a functionat ca instanta unica pana la 1 septembrie 1989, cand Consiliul European a decis infiintarea Curtii de Prima Instanta urmarind astfel sa se asigure perfectionarea protectiei prin justitie a intereselor individuale, iar pe de alta parte sa i se permita Curtii de Justitie sa se concentreze asupra activitatilor sale de baza in special a interpretarii uniforme a legii comunitare. 
Curtea Europeana de Justitie are sediul in Luxemburg si este compusa in momentul de fata din 25 judecatori, cate unul pentru fiecare stat, si 9 avocati generali. Incepand cu anul 2007, conform Tratatului de la Nisa, Curtea va avea 27 de judecatori iar numarul avocatilor generali se va reduce la 8. Cu toate acestea, Curtea, la propunerea Consiliului de Ministri, poate creste numarul acestora in baza unui vot cu unanimitate. Ei sunt numiti de catre statele membre ale Uniunii Europene, cate unul din partea fiecarui stat, pe termen de sase ani, mandatele putand fi prelungite, jumatate din numarul de judecatori putand fi schimbati din 3 in 3 ani, tocmai pentru a se putea asigura o anumita continuitate in activitatea Curtii. 
Interesant este faptul ca nici o dispozitie a tratatelor nu prevede o limita de varsta pentru ocuparea acestei functii si nici ca judecatorii sa aiba nationalitatea statelor membre, insa practica a aratat ca intotdeauna s-a urmarit ca aceasta Curte Europeana de Justitie sa cuprinda cel putin cate un judecator din partea fiecarui stat membru. Calitatea de judecator poate inceta in urmatoarele situatii: inlocuirea sa pe cale legala, demisie, pensionare si deces. In cazul in care un judecator demisioneaza, scrisoarea sa de demisie va fi adresata presedintelui Curtii care o va transmite apoi presedintelui Consiliului. Atat judecatorii cat si avocatii generali, pot fi demisi cu votul unanim al celorlalti colegi, cand se ajunge la concluzia ca nu mai sunt calificati in exercitarea atributiilor lor, cu toate acestea, neexistand pana acum un caz de demitere a vreunui judecator sau avocat general.
Uniunea Europeana, ca si Comunitatile Europene a caror succesoare este, este guvernata de respectul legii. Insasi existenta Uniunii depinde de recunoasterea de catre statele membre, de catre institutii si de catre cetateni a naturii imperative a regulilor stabilite de ea si deci a obligativitatii acestor reguli. Succesul cu care legislatia comunitara s-a implementat in activitatea legislativa a statelor membre este datorat perceptiei pozitive a cetatenilor, corectitudinii interpretarii si aplicarii sale de catre autoritatile administrative si de catre justitia tuturor tarilor. 
Dreptul comunitar este constituit azi dintr-un corp de legi uniform si armonios, pe care indivizii pot sa se bazeze in cadrul instantelor judiciare nationale. Hotararile pronuntate de catre diversele instante au facut ca legislatia comunitara sa devina o realitate pentru cetatenii Uniunii, avand, de multe ori, consecinte constitutionale si economice importante. Toate litigiile au natura administrativa sau civila, Curtea de Justitie neavand competente de instanta penala.
Curtea Europeana de Justitie poate fi solicitata sa decida in cazuri aduse inaintea sa fie de catre statele membre ale Uniunii, fie de catre institutiile europene, fie chiar de catre indivizi sau companii. Ea asigura interpretarea uniforma a legislatiei Uniunii Europene in toate statele membre, in baza unei stranse cooperari si conlucrari cu instantele puterii judecatoresti nationale in cadrul procedurilor judiciare preliminare. 
Independenta celor 25 judecatori si 9 avocati generali ai Curtii Europene de Justitie, care sunt numiti prin acordul statelor membre, trebuie sa fie dincolo de orice indoiala sau banuiala. Ei trebuie, in afara criteriului moral si etic, sa fie la nivelul celei mai inalte competente profesionale, la nivelul celor mai inalte standarde juridice in tarile lor. Chiar art. 27 din statutul CEJ mentioneaza expres acest lucru: ,,Judecatorii sunt desemnati de Consiliul UE, la propunerea statelor membre, dintre persoanele a caror independenta este mai presus de orice indoiala si care au pregatirea necesara numirii in cele mai inalte functii judecatoresti in tarile lor, ori sunt universitari de competenta recunoscuta". Judecatorii aleg Presedintele Curtii din randul lor, pentru un mandat de trei ani. La fiecare trei ani, patru dintre avocatii generali vor fi inlocuiti, prin rotatie. Cele cinci state ,,mari" ale Uniunii Europene si anume Germania, Franta, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Spania si Italia au cate un avocat general permanent.


Fisiere in arhiva (1):

  • Curtea Europeana de Justitie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!