Curtea Europeana de Justitie

Extras din referat Cum descarc?

Curtea Europeana de Justitie are ca sarcina principala sa asigure respectarea dreptului in interpretarea si aplicarea tratatelor, precum si actelor normative adoptate de institutiile Uniunii Europene.
Curtea de Justitie urmareste ca statele membre sa stabileasca pe cale normativa dreptul angajatilor de a se plinge instantelor judecatoresti in cazul incalcarii acestui principiu, iar egalitatea dintre sexe sa-si gaseasca concretizarea in contractele individuale de munca, cit si cele colective de munca.
Prin Actul Unic European s-a creat pe linga Curte un Tribunal, ce are imputernicirea sa se pronunte in cazul unor categorii bine definite de recursuri.
Curtea este formata astazi din 27 judecatori asistati de 8 avocati generali. Si unii si ceilalti sunt numiti de comun acord de catre guvernele statelor membre.
O prima trasatura specifica structurii Curtii este prezenta, alaturi de judecatori, a avocatilor generali care nu au corespondent in jurisdictiile nationale sau in alte jurisdictii internationale.
Avocatii generali "prezinta public, impartial si independent, concluzii motivate asupra chestiunilor supuse Curtii de Justitie pentru a o sprijini in vederea indeplinirii misiunii pe care o are". 
Judecatorii. Interesant este faptul ca nici o dispozitie a tratatelor nu prevede ca judecatorii sa aiba nationalitatea statelor membre. In practica insa, s-a urmarit ca, intotdeauna, Curtea sa cuprinda cel putin cate un judecator din fiecare din statele membre. Acest lucru a fost si este de dorit, deoarece atunci cand delibereaza in plen, Curtea sa poata avea un judecator familiarizat, indeosebi, cu sistemul juridic al fiecarui stat membru. 
Statutul judecatorilor si al avocatilor generali le permite sa-si indeplineasca rolul cu caracter de continuitate si in deplina independenta. Ei sunt numiti de comun acord de guvernele statelor membre dintre "personalitatile oferind toate garantiile de independenta si care intrunesc conditiile cerute pentru exercitarea in tarile lor a celor mai inalte functii jurisdictionale sau care sunt juristi avand competente notorii". 
Judecatorii sunt numiti pentru o perioada de 6 ani, fiind reinnoiti fara limitari. Practica arata ca ei raman in functie, in medie, timp de doua mandate. Pentru a se asigura o anumita permanenta si continuitate in structura Curtii, reinnoirile se fac in proportie de 50 % o data la 3 ani. Nu este prevazuta nici o limita de varsta pentru judecatori.
Durata scurta a mandatului judecatorilor a determinat, in perioada negocierilor, discutii critice in care se sustineau puncte de vedere din care rezulta ca magistratii Curtii, nefiind numiti pe viata, ar aduce atingere principiului inamovibilitatii, garantie fundamentala a independentei judecatorilor in acceptiunea doctrinei juridice occidentale. In opinia majoritatii specialistilor de drept comunitar, criticele aduse nu sunt concludente.
Guvernele statelor membre nu pot revoca un judecator al Curtii in timpul exercitarii mandatului sau. Curtea este singura abilitata sa asigure controlul asupra activitatii si disciplinei membrilor ei. Tot ea este cea care poate revoca un judecator, cu unanimitate, decizand in absenta lui si numai atunci cand acesta a incetat sa raspunda conditiilor cerute pentru exercitarea functiilor sale.
Independenta judecatorilor Curtii este garantata, mai ales, de caracterul strict secret al deliberarilor in camera de Consiliu. Procedura "opiniei separate", intalnita la Curtea Internationala de Justitie, nu este admisa. Hotararile
Curtii sunt decizii colective care angajeaza instanta in intregul ei. De asemenea, independenta judecatorilor mai este garantata si de statutul acestora, de drepturile si incompatibilitatile pe care le prevad Tratatele in acest scop.
Presedintele. Judecatorii desemneaza, dintre ei, prin vot secret, pe presedintele Curtii de Justitie, pentru un mandat de 3 ani, care poate fi reinnoit.
Presedintele conduce lucrarile Curtii, prezideaza audierile acesteia, precum si deliberarile in camera ale Consiliului. Competentele sale jurisdictionale proprii, pe care le si exercita prin ordonante, sunt limitate.
Avocatii generali sunt mentionati numai cu caracter incidental in Tratatul CECO, care lasa pe seama protocolului aditional precizarea rolului si a statutului lor. Acestora li se rezerva articole speciale in textul actual al Tratatelor celor trei Comunitati.
Sunt numiti cu acordul guvernelor statelor membre pentru o perioada de 6 ani, cu posibilitatea de a li se prelungi mandatul. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca sunt aceleasi ca si in cazul judecatorilor. O inlocuire partiala a avocatilor are loc la fiecare 3 ani.
In concordanta cu prevederile Tratatelor, avocatii generali "au sarcina de a prezenta public, cu toata impartialitatea si in deplina independenta, concluzii motivate asupra cauzelor supuse Curtii de Justitie spre a o sprijini in indeplinirea misiunii sale". In fiecare cauza contencioasa sunt ascultati, in principiu, avocatii generali afectati Camerei careia ii apartine si judecatorul raportor. Astfel, rolul esential al avocatilor generali se materializeaza in momentul punerii concluziilor.
Grefierul. Este numit de catre Curte, cu consultarea avocatilor, pentru 6 ani. Curtea este cea care ii stabileste statutul. Daca nu mai corespunde conditiilor cerute sau nu-si indeplineste obligatiile ce-i revin, poate fi revocat. Grefierul este asistat de un grefier adjunct care il poate inlocui la nevoie.
Ca si judecatorii si avocatii generali, grefierul este obligat se depuna juramantul in fata Curtii, in sensul ca isi va exercita atributiile cu toata impartialitatea si nu va divulga secretul dezbaterilor. 
El are un dublu rol, indeplinind, pe de o parte, atributii de ordin procedural, iar pe de alta parte, atributii administrative. Sub controlul presedintelui, grefierul are misiunea de a primi, transmite si conversa toate documentele si, de asemenea, sa realizeze eventualele notificari sau comunicari de acte, pe care le comporta regulamentul de procedura. Asista la sedintele de audiere ale Curtii si ale Camerelor. Are in grija sa arhivele si se ocupa de publicatiile Curtii. Ca atributii administrative, grefierul le are pe cele de gestiune si contabilizare a Curtii cu ajutorul unui administrator.


Fisiere in arhiva (1):

  • Curtea Europeana de Justitie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!