Curtea Europeana de Justitie

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS:
CAP.I : PREZENTARE GENERALA A SISTEMULUI JURISDICTIONAL AL U.E.
CAP.II: CURTEA EUROPEANA DE JUSTITIE SI CURTEA DE PRIMA INSTANTA
CAP.III : ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA CURTII EUROPENE DE JUSTITIE
CAP.I : Prezentare generala a sistemului jurisdictional al U.E.


Extras din referat Cum descarc?

Unicitatea constructiei europene se reflecta in primul rand in arhitectura institutionala. Statele accepta sa delege o parte din puterile lor suverane unor institutii comune create prin tratatele fondatoare, cu modificarile succesive, institutii al caror scop este sa asigure o participare democratica a Statelor Membre la luarea de decizii. 
Principalele institutii ale Uniunii Europene, cunoscute ca institutii centrale si implicate in procesul de decizie, sunt reprezentate de Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene si Comisia Europeana. Rol consultativ in procesul de decizie au Comitetul Economic si Social, Comitetul Regiunilor. Consiliul European are rol de stimulator al discutiilor si intiativelor comunitare. Alte institutii cu rol important in functionarea UE sunt: Curtea Europeana de
Justitie (impreuna cu Tribunalul Primei Instante), Curtea de Conturi si Ombudsmanul
European. Nu in ultimul rand, avem institutia financiara reprezentata de Banca Europeana de Investitii - care sprijina implementarea politicilor UE (alaturi de Fondurile Structurale si de programele comunitare) - si Banca Central Europeana - creata in scopul sprijinirii uniunii economice si monetare.
Aceste institutii, create pe parcursul a mai mult de 40 de ani, reflecta evolutia in timp a structurii unionale europene si trec acum printr-un proces de reforma generat de extinderea Uniunii cu zece state in 2004 : Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia si Ungaria, (cea mai mare extindere din istoria sa) si cu alte doua in 2007 : Bulgaria si Romania (deocamdata, procesul neoprindu-se aici).
Parlamentul European
Parlamentul European a fost infiintat prin Tratatul de la Roma (1957) pentru a reprezenta "popoarele statelor reunite in cadrul Uniunii Europene", fiind singura institutie a carei componenta este stabilita prin alegeri libere, la nivel european si ale carei sedinte si deliberari sunt publice. Initial, PE a fost organizat ca un ansamblu deliberativ, cu functie consultativa si constituit din membri ai parlamentelor nationale. Tratatele de la Maastricht si de la Amsterdam au adus schimbari majore ale rolului PE, acesta devenind un organ cu functii politice si cu puteri legislative si bugetare.
Primele alegeri parlamentare au avut loc in 1979, din acel moment desfasurandu-se sistematic odata la fiecare 5 ani. Membrii PE sunt alesi prin vot universal direct si prin sistemul reprezentarii proportionale, fiind grupati in functie de partidele politice pe care le reprezinta si nu de nationalitatile lor (exista insa si membri independenti). Alegerile parlamentare se desfasoara la nivel de state membre, pe baza de sisteme diferite, astfel:
- la nivel regional : Marea Britanie, Italia si Belgia;
- la nivel national: Franta, Spania, Danemarca;
- sistem mixt: Germania.
In Belgia, Grecia si Luxemburg, votul este obligatoriu. Numarul de locuri ce ii revine fiecarui stat membru in PE este stabilit in functie de populatia SM respectiv, pe baza unui sistem de proportionalitate ce permite reprezentarea convenabila a statelor cu o populatie mai mica. 
Din punct de vedere al organizarii, PE are urmatoarele structuri:
- Presedinte - reprezinta Parlamentul la evenimentele cu caracter oficial si in relatiile internationale, prezideaza sesiunile plenare ale Parlamentului si sedintele interne;
- Birou parlamentar - organul de reglementare responsabil cu bugetul Parlamentului, cu problemele administrative, organizatorice si de personal;
- Conferinta presedintilor - organ politic al Parlamentului, constituit din Presedintele Parlamentului si presedintii gruparilor politice, responsabil cu stabilirea ordinii de zi a sedintelor plenare, fixarea calendarului activitatilor desfasurate de organismele parlamentare si stabilirea competentei comisiilor si delegatiilor parlamentare, precum si a numarului membrilor acestora;
Astfel, un parlamentar luxemburghez reprezinta 72 000 de persoane, in timp ce unul german reprezinta 829 000 de persoane, unul italian - 662 000 persoane si unul suedez - 402 000 persoane.
- Comitete - organizeaza activitatea PE pe domenii de activitate si sunt impartite in comitete permanente, comitete temporare si comitete parlamentare mixte ce mentin relatiile cu parlamentele tarilor candidate;
- Secretariat - 3 500 de functionari ce lucreaza in serviciul PE.
Rolul Parlamentului in cadrul Uniunii Europene are in vedere:
- examinarea si adoptarea legislatiei comunitare, alaturi de Consiliul UE (Consiliul de Ministri), prin procedura de co-decizie;
- aprobarea (si monitorizarea) bugetului UE;
- exercitarea functiei de control asupra altor institutii UE, cu posibilitatea de a infiinta comisii de ancheta;
- aprobarea acordurilor internationale majore, cum ar fi acordurile privind aderarea de noi SM si acordurile comerciale sau de asociere intre UE si alte tari.
De asemenea, PE numeste Ombusdmanul European pe o perioada de cinci ani (echivalenta mandatului parlamentar), mentinand astfel legatura cu cetatenii UE.
Sediul Parlamentului European este la Strasbourg, unde se tin sedinte in fiecare luna, timp de o saptamana. Unele sedinte se tin la Bruxelles, iar Secretariatul General se afla la Luxemburg.


Fisiere in arhiva (1):

  • Curtea Europeana de Justitie .doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!