Curtea Europeana de Conturi

Extras din referat Cum descarc?

1. Infiintare
Curtea de conturi a fost creata de Parlamentul European prin Tratatul de revizuire a dispozitiilor bugetare de la Bruxelles din 22 iulie 1975, inlocuind astfel Comisia de control infiintata prin Tratatul CEE si EURATOM si Comisarii (delegatii) pentru conturi prevazuti in Tratatul CECA. Este o institutie care prin activitatea pe care o desfasoara urmareste scopuri financiare realizand controlul financiar.
Acest organ denumit si "constiinta financiara a UE", a fost infiintat abia in 1977 (Hot. Cons. Nr. 656/1977 din 18.10.1977), dupa ce comunitatile europene au dobandit surse bugetare proprii si a fost nevoie de un organ de control financiar extern pentru organele comunitare, avand in vedere ca cel intern se executa de fiecare organ in parte. 
Prin Tratatul de la Maastrict, din anul 1993, Curtea de Conturi a fost ridicata la rangul de institutie comunitara alaturi de Parlament, Consiliu, Comisie si Curtea de Justitie si Tribunalul de prima instanta.
2. Misiune
Curtea de Conturi Europeana este institutia Uniunii Europene instituita prin tratat cu scopul de a efectua auditul fondurilor UE. In calitate de auditor extern al Uniunii Europene, aceasta contribuie la imbunatatirea gestiunii financiare a UE si joaca rolul de gardian independent al intereselor financiare ale cetatenilor Uniunii. 
Curtea furnizeaza servicii de audit prin intermediul carora evalueaza colectarea si utilizarea fondurilor UE. Curtea examineaza daca operatiunile financiare au fost corect inregistrate si prezentate, daca au fost executate cu respectarea legilor si a reglementarilor si daca au fost gestionate cu respectarea principiilor de economicitate, eficienta si eficacitate. Curtea isi face cunoscute rezultatele auditurilor in rapoarte clare, relevante si obiective. De asemenea, Curtea emite avize cu privire la diverse aspecte de gestiune financiara. 
Curtea incurajeaza asumarea responsabilitatii si transparenta si sprijina Parlamentul European si Consiliul in exercitarea competentelor acestora de control al executiei bugetului comunitar, in special in timpul procedurii de descarcare de gestiune. Curtea se angajeaza sa fie o organizatie eficienta
3. Organizare si functionare
Curtea de conturi este reglementata prin dispozitiile art. 188(256) A-C Tratatul CE, art. 45 A-C Tratatul CECO si art. 160 A-C Tratatul CEEA.
Curtea de Conturi isi are sediul la Luxemburg, inca din anul 1988. Este compusa din 27 de membri , cate unul pentru fiecare stat membru al Uniunii Europene, alesi dintre persoanele care apartin sau au apartinut in tarile lor institutiilor de control extern sau care poseda o calificare deosebita pentru aceasta functie. Ei sunt alesi pentru competentele lor si pentru independenta lor si vor lucra numai pentru Curtea de Conturi.
Membrii Curtii sunt desemnati de catre Consiliul Uniunii Europene pentru un mandat de 6 ani care poate fi reinnoit. Acestia isi desmneaza un presedinte pentru un mandat de 3 ani. 
Mandatul membrilor Curtii de Conturi poate inceta in urmatoarele situatii: 
- la termen;
- prin demisie voluntara;
- prin decizia din oficiu pronuntata la cererea Curtii de Conturi, de catre Curtea de Justitie, cand aceasta a constatat ca cel in cauza a incetat sa raspunda conditiilor cerute sa-si indeplineasca obligatiile care decurg din insarcinarea pe care o are.
Personalul Curtii cuprinde de Conturi cuprinde 550 de functionari cu nivel inalt de calificare (1/3 dintre ei au categoria A). 
Curtea de Conturi Europeana este organizata pe urmatoarele structuri: 
- Presedintia, care are misiunea de a superviza realizarea misiunii Curtii si de a intretine relatiile cu institutiile europene si cu alte institutii indeplinind si functii de audit intern;
- Grupe de audit, pe domenii, alcatuite de regula din 5-6 membri condusi de un decan
- Grupa coordonare, evaluare, asigurare, dezvoltare (CEAD), care are ca misiune elaborarea metodologiei de audit si formare, asigurare, calitate, coordonarea procedurilor de intocmire a rapoartelor, alte servicii profesionale de asistenta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Curtea Europeana de Conturi.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!