Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Cuprins referat Cum descarc?

1. Statutul Consiliului Europei 3
2. Noua Curte Europeana a Drepturilor Omului 5
2.1. Compunerea Curtii Europene a Drepturilor Omului 6
2.2. Organizarea Curtii Europene a Drepturilor Omului 7
2.3. Conditiile de admisibilitate a cererii 10
3. Sistemul national de protectie a Drepturilor Omului 12
4. Procedura in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului 16
Bibliografie 20


Extras din referat Cum descarc?

1. Statutul Consiliului Europei
Consiliul Europei, cu sediul la Strasburg, a luat nastere la 4 mai 1949 si reuneste toate statele Uniunii Europene precum si alte state din centrul si estul Europei. Este independent de Uniunea Europeana, si este diferit si de Consiliul European sau de Consiliul Uniunii Europene. Consiliul Europei are doua dimensiuni: una federalista, reprezentata de "Adunarea Parlamentara", alcatuita din parlamentari proveniti din parlamentele nationale, si cealalta, interguvernamentala, intruchipata de "Comitetul Ministrilor", alcatuit din ministrii de externe ai statelor membre.
Membrii fondatori ai acestei organizatii au fost: Anglia, Belgia, Danemarca, Franta, Irlanda, Italia, Luxemburg, Novegia, Olanda si Suedia. Ca urmare a primirii succesive de noi membri de-a lungul anilor, Consiliul Europei are 47 de membri.
Preambulul Statutului Consiliului Europei stipuleaza ca in conceptia statelor membre ,,edificarea pacii bazata pe justitie si cooperare internationala este de interes vital pentru pastrarea societatii umane si civilizatiei." Motiv pentru care membrii originari ai organizatiei isi exprima ,,atasamentul lor pentru valorile spirituale si morale care sunt mostenirea comuna a popoarelor lor si sursa reala a libertatii individuale, libertatii politice si statului de drept, principii care formeaza baza oricarei democratii autentice."
Scopul principal al Consiliului Europei este realizarea unei unitati mai stranse intre tarile membre, in vederea salvgardarii si promovarii idealurilor si principiilor care constituie patrimoniul comun al lor si favorizarea progresului economic si social al membrilor sai (art.1, pct.a).
Realizarea acestui scop se va implini prin urmatoarele actiuni: examinarea de catre organele Consiliului a problemelor comune tarilor membre; incheierea de acorduri; adoptarea de actiuni comune ale statelor membre in domeniile economic, social, cultural, stiintific si administrativ, ca si in ceea ce priveste salvgardarea si promovarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului (art.1, pct.b).
Statutul Consiliului Europei prevede o serie de conditii pe care trebuie sa le indeplineasca statele care doresc sa devina membre ale acestei organizatii si anume: fiecare membru trebuie sa accepte principiile statului de drept; fiecare persoana aflata sub jurisdictia respectivului stat trebuie sa se bucure de drepturile si libertatile fundamentale ale omului. Calitatea de membru al Consiliului Europei o poate dobandi orice stat care se poate conforma conditiilor de mai sus si care are vointa de a le realiza in practica. 
In ceea ce priveste organele Consiliului Europei, acestea sunt: Comitetul de Ministri si Adunarea Parlamentara.
Comitetul de Ministri reprezinta principalul organ al Consiliului si este alcatuit din Ministrii Afacerilor Externe din toate statele membre ale Consiliului, fapt pentru care ei apar in calitate de reprezentanti ai guvernelor si nu cu titlu individual, ca experti in domeniul drepturilor omului.
Comitetul de Ministri este competent sa examineze, la recomandarea Adunarii Parlamentare sau din proprie initiativa, masurile necesare realizarii scopului organizatiei, inclusiv incheierea de acorduri internationale, precum si adoptarea de catre statele membre a unei politici comune fata de diferitele probleme (art.15).
Comitetul de Ministri are obligatia sa prezinte un raport de activitate Adunarii Parlamentare. El poate sa infiinteze comitete sau comisii cu caracter consultativ sau tehnic in scopurile pe care le considera necesare.
Adunarea Parlamentara este organul deliberant al Consiliului Europei si este compusa din reprezentanti ai fiecarui stat membru, alesi de catre Parlamentul national dintre membrii sai. Ca organ deliberativ, ea dezbate problemele care tin de competenta sa si transmite Comitetului de Ministri concluziile sale sub forma de recomandari. In cadrul competentei sale si Adunarea Parlamentara poate infiinta comisii sau comitete care sunt insarcinate sa examineze si sa raporteze in legatura cu anumite probleme.
Inca de la constituirea Consiliului Europei, principiul respectarii drepturilor omului a fost una dintre pietrele de temelie ale organizatiei. In timpul unei reuniuni de la Haga din 1948, Congresul Europei a fost catalizator pentru crearea Consiliului Europei prin adoptarea unei rezolutii avand urmatorul continut:
- Apreciaza ca Uniunea sau Federatia ce va lua nastere trebuie sa ramana deschisa catre toate natiunile europene cu o guvernare democratica care se vor angaja sa respecte o Carta a drepturilor Omului;
- Hotaraste sa creeze o Comisie pentru imediata indeplinire a dublei sarcini de a redacta acesta carta si de a enunta normele carora un Stat trebuie sa i se conformeze pentru a merita numele de democratie.
- Orice membru al Consiliului Europei recunoaste principiul suprematiei dreptului si principiul in virtutea caruia orice persoana aflata sub jurisdictia sa trebuie sa se bucure de drepturile omului si de libertatle fundamentale.
Numeroase alte dispozitii din Statutul Consiliului Europei subliniaza importanta drepturilor omului si articolul 8 stipuleaza chiar ca grave incalcari ale drepturilor omului si ale libertatilor fundamentale justifica suspendarea sau excluderea unui stat membru al Consiliului Europei.
Activitatile desfasurate de Consiliul Europei au in centrul lor respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, iar Conventia Europeana pentru protectia drepturilor omului, adoptata in 1950 si organul judiciar instituit prin aceasta, Curtea Europeana a Drepturilor Omului, sunt cele mai importante instrumente si mijloace prin care Consiliul Europei isi duce la indeplinire principalul scop al activitatilor sale.
2. Noua Curte Europeana a Drepturilor Omului
Activitatile desfasurate de Consiliul Europei au in centrul lor respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, iar Conventia Europeana pentru protectia drepturilor omului, adoptata in 1950 si organul judiciar instituit prin aceasta, Curtea Europeana a Drepturilor Omului, sunt cele mai importante instrumente si mijloace prin care Consiliul Europei isi duce la indeplinire principalul scop al activitatilor sale.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului are sediul la Strasbourg, in Franta, la Palatul Drepturilor Omului. Ea functioneaza permanent, fiind organul judiciar european ce are sarcina sa protejeze drepturile si libertatile fundamentale ale individului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Curtea Europeana a Drepturilor Omului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!