Curtea de Justitie Prezentarea Institutiei in Evolutia Tratatelor

Extras din referat Cum descarc?

Obiectiv: Prezentarea Curtii de Justitie a CE in evolutia tratatelor - urmarind rolul, structura si competentele CJCE. 
Intro:
CJ este una din institutiile Comunitatilor Europene. CJCE a fost creata cu rolul de a asigura respectarea regulilor de drept comunitar, dat fiind ca una din valorile si nevoile fundamentale ale CE este respectarea statului de drept.
Curtea de Justitie a fost infiintata prin Tratatele originare - Tratatul de la Paris 1951 (CECA) si Tratatele de la Roma 1957-58 (CEE si Euratom). CJ beneficiaza de dispozitii aproape identice in cele 3 tratate, avand rolul de a asigura respectarea dreptului in interpretarea si aplicarea Tratatelor. 
Prin Conventia din 1957 se stabileste ca atributiile conferite CJ de cele 2 Tratate de la Roma vor fi exercitate de o Curte de Justitie unica, care inlocuieste Curtea prevazuta de Tratatul de la Paris. Asadar, la intrarea in vigoare in 1958 a celor tratatelor de la Roma, cele 3 Comunitati au o Curte de Justitie comuna, unica, care, insa, isi exercita atributiile stabilite de fiecare tratat originar in parte. Fiind institutie unica, comuna celor 3 COM, CJ faciliteaza unitatea de aplicare si interpretare a Tratatelor si rezolva eventuale conflicte de competenta.
Este de mentionat faptul ca CJ nu este o jurisdictie internationala, ci o jursidictie interna a Comunitatilor, creata dupa modelul jurisdictiilor statale (prin subiectii/ persoana justitiabililor, natura litigiilor si procedura). CJ este competenta de drept in cazurile prevazute in Tratate, jurisdictia sa fiind obligatorie (vs. voluntara in dreptul international). CJ este accesibila nu numai MS si institutiilor, dar conform Tratatelor, si particularilor PF sau PJ, ceea ce o distinge de jurisd. internationala.
Tratatul instituind Comunitatea Economica Europeana (Roma 57-58) - Sectiunea a 4a
Rolul CJ - Articolul 164. Curtea de Justitie asigura respectarea dreptului in interpretarea si aplicarea prezentului tratat.
Structura CJ (7+2 )
- este formata din 7 judecatori - care desemneaza presedintele CJ
- este asistata de 2 avocati generali - Rol: de a prezenta public, intr-un mod pe deplin impartial si independent, concluzii motivate in cauzele prezentate CJ, cu scopul de a sprijini Curtea in indeplinirea misiunii sale /Art 164. Ei intervin in momentul punerii concluziilor. 
- 1 grefier - atributii procedurale si administrative ( legate de fluxul documentelor, comunicari, arhivare si publicarea hotararilor). Are in subordine toti functionarii si agentii CJ. 
Mandatul (6 ani)
Judecatorii si avocatii generali sunt numiti de comun acord de guvernele MS, pentru un mandat de 6 ani. Alesi dintre personalitatile care prezinta toate garantiile de independenta si care indeplinesc conditiile cerute de exercitarea celor mai inalte functii jurisdictionale, in tarile din care provin, sau care sunt juristi cu competente recunoscute. 
La fiecare 3 ani are loc o reinnoire partiala a judecatorilor si a avocatilor generali. Mandatul lor poate fi reinnoit- asigurarea continuitatii. Presedintele CJ, e desemnat din randul judecatorilor prin vot secret, pentru un mandat de 3 ani. Mandatul acestuia poate fi reinnoit. Presedintele conduce lucrarile, prezideza audierile si deliberarile. Grefierul ales pe 6 ani. 
Exista posibilitatea de mari numarul de judecatori si avocati (Consiliul, hotarand in unanimitate, la cererea CJ).
Statutul judecatorilor si al avocatilor generali: 
- juramant de exercitare a functiilor cu deplina impartialitate si cu constiinciozitate
- beneficiaza de imunitate de jurisdictie, chiar si dupa incetarea functiei -- independenta
- nu au dreptul sa exercite nici o functie politica sau administrativa, nu au dreptul de a desfasura nici o activitate profesionala, remunerata sau neremunerata.
- au obligatia de a manifesta onestitate si retinere in acceptarea anumitor functii sau avantaje dupa incetarea functiei lor
- obligatia de a-si stabili resedinta in orasul in care CJ isi are sediul - Luxemburg. 
- CJ este singura abilitata sa asigure controlul asupra activitatii si disciplinei membrilor sai.
- Independenta judecatorilor este asigurata de caracterul secret al deliberarilor si garantata de statutul acestora. 
- Hotararile CJ sunt decizii colective, nu este admisa opinie separata. 
Statutul Curtii de Justitie adoptat printr-un Protocol parte a TCEE, care contine si procedura CJ.
Functionarea CJ
- se intruneste in plen (minim 7 judecatori prezenti)
- poate constitui in cadrul sau camere compuse fiecare din 3 sau 5 judecatori, pentru a lua anumite masuri de instructie sau pentru a judeca anumite categorii de cauze
- In toate cazurile, Curtea de Justitie se intruneste in plen pentru a hotari in cauzele cu care este sesizata de un stat membru (MS) sau de o institutie a Comunitatii, precum si asupra intrebarilor preliminare care ii sunt adresate in temeiul articolului 177.
- Deliberarile sunt valabile doar cu un nr. impar de judecatori. Deliberarile se desfasoara in asa-numita Camera de Consiliu, doar in prezenta judecatorilor care au participat si in faza procedurii orale, in absenta av. general si a grefierului. Presedintele nu are vot dominant.
- CJ functioneaza permanent, iar vacantele judiciare intrerup activitatea, dar nu suspenda termenele procedurale. 
- Formal, limba folosita este cea a paratului (exceptie cand paratul este Com sau Cons).
Competenta CJ / Jurisdictia
1. Cauze ref. la neindeplinirea de catre MS a obligatiilor conform Tratatului (Actiunea in constatarea neindeplinirii obligatiilor)
In cazul in care Comisia considera ca un stat membru nu si-a indeplinit una din obligatiile care ii revin in temeiul prezentului tratat, emite un aviz motivat cu privire la acest subiect, dupa ce a oferit statului in cauza posibilitatea de a-si prezenta observatiile.
In cazul in care statul in cauza nu se conformeaza acestui aviz in termenul stabilit de Comisie, aceasta poate sesiza Curtea de Justitie.
In cazul in care Curtea de Justitie constata ca un stat membru nu si-a indeplinit una din obligatiile care ii revin in temeiul prezentului tratat, acest stat este obligat sa ia masurile pe care le impune executarea hotararii Curtii de Justitie - sanctionarea MS. 
2. Controlul de legalitate a actelor Consiliului si ale Comisiei
CJ controleaza legalitatea actelor Consiliului si ale Comisiei, altele decat recomandarile sau avizele. In acest scop, Curtea este competenta sa se pronunte asupra actiunilor formulate de un stat membru, de Consiliu sau de Comisie pentru motive de necompetenta, de incalcare a unor norme fundamentale de procedura, de incalcare a prezentului tratat sau a oricarei norme de drept referitoare la aplicarea sa ori de abuz de putere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Curtea de Justitie Prezentarea Institutiei in Evolutia Tratatelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!