Curtea Constitutionala a Romaniei

Cuprins referat Cum descarc?

1.Controlul constitutionalitatii legilor
2.Actele supuse controlului constitutionalitatii
3.Procedura in fata Curtii Constitutionale
4.Atributiile si deciziile Curtii Constitutionale


Extras din referat Cum descarc?

1. Controlul Constitutionalitatii in Romania
In Romania, controlul Constitutionalitatii isi gaseste reglementarea in art. 142-147 din Constitutie, precum si in Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, cu modificarile din anul 1997.
In dezvoltarea dispozitiilor Constitutionale si legale, Curtea Constitutionala si-a adoptat Regulamentul de organizare si functionare. Dispozitii privind competenta Curtii Constitutionale mai sunt si in alte legi, ca de exemplu in Legea nr. 69/1992 pentru alegerea Presedintelui Romaniei.
Constitutia Romaniei incredinteaza controlul Constitutionalitatii unei autoritati publice denumite Curtea Constitutionala. Aceasta este formata din 9 judecatori numiti pentru o durata de 9 ani, fara posibilitate de prelungire sau reinnoire a mandatului, trei de catre Camera Deputatilor, trei de catre Senat, trei de catre Presedintele Romaniei. Presedintele Curtii Constitutionale este ales, dintre judecatorii Curtii, de catre acestia, prin vot secret, pentru o durata de 3 ani.
Membrii Curtii Constitutionale, se reinnoiesc, la fiecare 3 ani cu cate o treime, procedeu ce permite imbinarea experientei si continuitatii cu noile tendinte.
Conditiile Constitutionale pentru a putea Candida la functia de judecator al Curtii Constitutionale sunt urmatoarele:
- pregatire juridica superioara - inalta competenta profesionala
- o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica sau in invatamantul superior juridic
In activitatea lor judecatorii sunt independenti si sunt inamovibili pe durata mandatului. Ei nu pot fi trasi la raspundere pentru opiniile si voturile exprimate la adoptarea solutiilor. De asemenea, judecatorii Curtii Constitutionale nu pot fi arestati sau trimisi in judecata penala ori contraventionala decat cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputatilor, al Senatului sau a Presedintelui Romaniei, dupa caz, si la cererea Procurorului General.
Activitatea Curtii Constitutionale nu priveste numai controlul Constitutionalitatii legilor, ci cuprinde si alte domenii, desigur in stransa legatura cu aplicarea si respectarea Constitutiei.
De aceea avand in vedere complexitatea si natura atributiilor Curtii Constitutionale, precum si procedurile potrivit carora isi realizeaza aceste atributii ea poate fi considerata o autoritate publica politico-jurisdictionala. Caracterul politic rezulta din modul de desemnare a membrilor Curtii Constitutionale, precum si din natura unor atributii, caracterul jurisdictional rezultand din principiile de organizare si functionare, precum si din alte atributii si proceduri. Curtea Constitutionala este garantul suprem al Constitutiei. Ea este unica autoritate jurisdictionala constitutionala din Romania si este independenta fata de orice alta autoritate publica, iar competent sa nu poate fi contestata de nici o autoritate publica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Curtea Constitutionala a Romaniei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!