Curs Penal Special

Extras din referat Cum descarc?

normele penale in vigoare si stabileste in mod expres faptele (actiuni sau inactiuni) care constituie infractiuni, conditiile de incriminare a acestora si limitele speciale ale pedepselor aplicabile
Aceste note de curs se adreseaza studentilor Facultatii de Drept, anul III, si urmaresc trasarea unor repere in studierea infractiunilor prevazute in legislatia penala in vigoare, in principal, in Partea speciala a Codului penal, a carui structura o si adopta. Cunoasterea aprofundata va putea fi realizata prin studiul individual bazat pe consultarea bibliografiei selective care va fi prezentata la finalul lucrarii.
TITLUL I
INFRACtIUNI CONTRA SIGURANtEI STATULUI
Tradarea
1. Continut legal
Potrivit art. 155 Cod penal, tradarea consta in "fapta cetateanului roman sau a persoanei fara cetatenie, domiciliata pe teritoriul statului roman, de a intra in legatura cu o putere sau cu o organizatie straina ori cu agenti ai acestora, in scopul de a suprima sau stirbi unitatea si indivizibilitatea, suveranitatea sau independenta statului, prin actiuni de provocare de razboi contra tarii sau de inlesnire a ocupatiei militare straine, ori de subminare economica sau politica a statului, ori de aservire fata de o putere straina, sau de ajutare a unei puteri straine, pentru desfasurarea unei activitati dusmanoase impotriva sigurantei statului".
2. Conditii preexistente
Obiectul infractiunii.
Obiectul juridic special al infractiuniii de tradare este reprezentat de unitatea, indivizibilitatea, suveranitatea si independenta statului roman precum si de ansamblul relatiilor sociale care se nasc si evolueaza legat de acestea.
Subiectii infractiunii.
Subiectul activ al infractiunii de tradare este calificat; infractiunea nu poate fi savarsita decat de o persoana care are calitatea speciala de cetatean roman sau apatrid care domiciliaza pe teritoriul statului roman.
Participatia penala este posibila sub toate formele.
Subiect pasiv al infractiunii este statul roman.
3. Continutul constitutiv
Latura obiectiva.
Elementul material al laturii obiective se realizeaza prin actiunea faptuitorului de a intra in legatura cu o putere sau cu o organizatie straina, ori cu agenti ai acestora. Nu are relevanta faptul ca initiativa de a stabili un contact cu o putere sau organizatie straina, ori agenti ai acestora, a apartinut faptuitorului sau factorului strain, nu intereseaza in ce masura contactul a fost stabilit de faptuitor personal sau prin intermediul altei persoane si nici daca contactul stabilit a fost sau nu
2
urmat de realizarea unei intelegeri.
"Putere straina" este considerat un stat strain sau o formatie statala straina.
Se considera "organizatie straina" orice grupare straina constituita.
Prin "agent" al unei puteri sau organizatii straine se intelege persoana care actioneaza pentru o putere sau o organizatie straina.
Urmarea socialmente periculoasa consta in crearea unei stari de pericol pentru unitatea, indivizibilitatea, suveranitatea si independenta statului roman.
Legatura de cauzalitate rezulta din insasi savarsirea faptei.
Latura subiectiva.
Forma de vinovatie cu care se savarseste infractiunea de tradare este intentia directa calificata prin scop. Faptuitorul urmareste un scop bine determinat si anume suprimarea sau stirbirea unitatii, indivizibilitatii, suveranitatii sau independentei statului.
Pentru existenta infractiunii este necesar ca scopul urmarit de faptuitor sa existe in momentul savarsirii faptei, adica in momentul cand acesta intra in legatura cu o putere sau o organizatie straina ori cu agenti ai acestora.
Realizarea scopului urmarit de faptuitor se poate face prin una dintre urmatoarele actiuni:
- actiuni de provocare de razboi contra tarii;
- actiune de inlesnire a ocupatiei militare straine;
- actiuni de subminare economica sau politica a statului;
- actiuni de aservire fata de o putere straina;
- actiuni de ajutare a unei puteri straine pentru desfasurarea unei activitati dusmanoase impotriva sigurantei statului.
4. Forme si modalitati.
Tentativa la infractiunea de tradare este pedepsita (art. 173 alin. 1 Cod penal).
Consumarea infractiunii are loc in momentul in care faptuitorul intra in legatura cu o putere sau organizatie straina ori cu agenti ai acestora in scopul suprimarii sau stirbirii unitatii, suveranitatii sau independentei statului. Momentul intrarii in legatura coincide cu momentul conturarii starii de pericol pentru siguranta statului, nefiind necesar sa se produca si urmarile efective.
5. Sanctiuni.
Savarsirea infractiunii de tradare se pedepseste cu detentiune pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
Tradarea prin ajutarea inamicului
1. Continut legal
Potrivit art. 156 alin. 1 Cod penal, tradarea prin ajutarea inamicului consta in: "fapta cetateanului roman sau a persoanei fara cetatenie domiciliata pe teritoriul statului roman, care, in timp de razboi:
a) preda teritorii, orase, pozitii de aparare, depozite ori instalatii ale fortelor armate romane sau care servesc apararii;
b) preda nave, aeronave, masini, aparate, armament sau orice alte materiale care pot sluji purtarii razboiului;
c) procura dusmanului oameni, valori si materiale de orice fel;
d) trece de partea inamicului sau efectueaza alte actiuni care sunt de natura sa favorizeze activitatea dusmanului ori sa slabeasca puterea de lupta a fortelor armate romane sau a
3
armatelor aliate".
Alin.2 al aceluiasi articol prevede ca va comite aceeasi infractiune si "cetateanul roman sau persoana fara cetatenie domiciliata pe teritoriul statului roman, care, in timp de razboi, lupta sau face parte din formatii de lupta impotriva statului roman sau a aliatilor sai".


Fisiere in arhiva (1):

  • Curs Penal Special.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!