Cuprinsul Contractului de Societate

Extras din referat Cum descarc?

Conform art. 5 din Legea nr. 31/1990, societatea in nume colectiv sau in comandita simpla se constituie prin contract de societate, iar societatea pe actiuni, in comandita pe actiuni sau cu raspundere limitata se constituie prin contract de societate si statut.
In cazul societatii pe actiuni, in comandita pe actiuni sau cu raspundere limitata, legea permite ca cele doua acte (contractul de societate si statutul) sa se incheie sub forma unui inscris unic, denumit act constitutiv.
Societatea cu raspundere limitata se poate constitui si prin actul de vointa al unei singure persoane (societatea cu raspundere limitata cu asociat unic). In acest caz se va intocmi numai statutul.
Cand se incheie numai contract de societate sau numai statut, acestea pot fi denumite act constitutiv.
Contractul de societate
Pentru a fi incheiat valabil, contractul de societate trebuie sa indeplineasca anumite conditii. Trebuie sa contina elemente care il particularizeaza fata de celelalte contracte. Ca toate contractele trebuie sa indeplineasca anumite conditii esentiale pentru validitatea unei conventii.
Conditiile pentru valabilitatea contractului de societate sunt : consimtamantul valabil al partilor care se obliga, capacitatea de a contracta, un obiect determinat si o cauza licita.
Contractul de societate este un acord de vointa prin care doua sau mai multe persoane convin sa constituie un fond comun din aporturile individuale pentru a desfasura o activitate comerciala in urma careia sa obtina un profit pe care sa-l imparta intre ei, de regula in functie de valoarea aportului adus de fiecare la constituirea capitalului social.
In conformitate cu dispozitiile articolului 5 din Legea 31/1990, societatea in nume colectiv sau in comandita simpla se constituie prin contract de societate , in timp ce societatea pe actiuni, in comandita pe actiuni sau cu raspundere limitata se constituie prin contract de societate si statut. Rolul contractului de societate in constituirea unei societati comerciale e acela de a reglementa raportul juridic care ia nastere intre asociati, respectiv, drepturile si obligatiile specifice ce incumba acestora. Rolul statutului este acela de a reglementa modul concret de functionare a societatii comerciale de a detalia atributele sau indatoririle revenind organelor de conducere si control ale respectivei societati. Avandu-se in vedere atat evidenta legatura de complementaritate dinte contractul de societate si statut dar si constatarea practica ca in fapt cele 2 documente cu rol distinct contineau un mare numar de prevederi identice, repetabile fara justificare, prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.32/1997 aprobata prin Legea nr.195/1997 s-a stabilit ca contractul de societate si statutul pot fi incheiate sub forma unui inscris unic denumit act constitutiv.
In contractul de societate trebuie avute in vedere pe langa conditiile generale de valabilitate ale contractului de societate (consimtamantul, capacitatea, obiectul determinat, cauza licita si forma) si conditiile specifice de valabilitate ale acestuia Acestea sunt:
- participarea asociatilor cu aporturi la constituirea capitalului social;
- intentia asociatilor de a colabora (affectio societatis);
- participarea asociatilor la beneficii si pierderi.
Prestatiile asociatilor se materializeaza in aporturile acestora care pot fi:
- aporturi in numerar; 
- aporturi in munca;
- aporturi in creante;
- aporturi in industrie. 
Avand in vedere prevederile art. 1491, contractul de societate poate fi definit ca acordul de vointa prin care doua sau mai multe persoane consimt sa constituie, prin aporturi individuale, un fond comun, destinat unei activitati lucrative, desfasurate impreuna, prin indeplinirea de acte de comert, in scopul de a imparti foloasele realizate . rezulta din aceasta definitie, ca contractul de societate are urmatoarele caracteristici: are un caracter consensual, patrimonial,oneros,comutativ si comercial.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cuprinsul Contractului de Societate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!