Crizele din Europa

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere.3
1.Primul razboi mondial.3
1.1 Cauze si responsabilitati.3
1.2Victime.4
2.Marea criza economica sau Marea depresiune.4
3.Al Doilea Razboi Mondial.4
3.1 Cauze.5
4.Revolutia Ungara din 1956.6
5.Criza rachetelor cubaneze.7
6.Primavara de la Praga 1968.7
6.1 Reformele din primavara.7
6.2 Ocupatia sovietica .8
6.3 Reactii in lume.8
7.Accidentul nuclear de la Cernobil .9
8.Caderea comunismului in Europa de Est, 1989 .9
8.1 Caderea Zidului in 1989.10
9.Focare de instabilitate si criza in Europa post 89'.11
9.1 Surse de instabilitate/crize ce se manifesta in spatiul Uniunii Europene.11
9.1.1 Irlanda de Nord. .12
9.1.2 Spania (,,conflictul basc") .12
9.2 Surse de instabilitate/crize ce se manifesta in afara spatiului Uniunii Europene.13
9.3 Povacari viitoare .14
10.Noua criza economica.14
10.1 Origini.14
10.2 Masuri de salvare.15
10.3 Perdanti.16
10.4 Castigatorii.17
10.5 Masuri comune pentru Uniunea Europeana.17
11. Rolul organizatiilor internationale de securitate in mentinerea pacii si stabilitatii in Europa.18
11.1 Implicarea organizatiilor internationale de securitate in crizele europene din balcanii post 89".18
12. Bibliografie.22


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Dupa natura si modul de manifestare, crizele isi pot avea originea la nivel:economico-financiar;politic;militar;social;cultural;de mediu.Aceste niveluri reprezinta palierul clasic de desfasurare a competitiei pentru resurse, in special cele energetice, a rivalitatilor etnice si religioase (care, nu de putine ori, genereaza conflicte violente de natura etnica, religioasa sau combinate, etnico-religioase, reusind chiar sa transceada granitele nationale, prin existenta afinitatilor etnice sau religioase, si sa creeze, astfel, instabilitate in zonele de granita, aparand riscul de extindere a conflictului pe teritoriile mai multor state) sau a descompunerii statelor.
Acestora li s-au adaugat, in ultimele decenii, surse de instabilitate ce isi au originea in fenomene ca:terorismul;proliferarea armelor si tehnologiilor pentru arme de distrugere in masa;traficul de arme si de droguri;imigratia ilegala.Spre deosebire de cele care se manifesta in cadrul palierului clasic, acestea din urma prezinta o caracteristica speciala, data de faptul ca urmarile lor nu sunt limitate la un nivel anume (de exemplu: politic, economic, social s.a.), ele fiind resimtite la toate nivelurile acestui palier, ceea ce le face sa fie considerate surse majore de instabilitate, cu repercusiuni atat asupra securitatii nationale, cat si a celei regionale si, implicit, globale (atentatele teroriste, de exemplu).
Am considerat necesar sa-mi indrept atentia asupra principalelor crize ce au avut importante efecte in istoria Europei.Care sunt cauzele si modurile de desfasurare a crizelor? Ce efecte au provocat? Ce ar putea destabiliza Europa in acest moment? Care este originea si natura surselor de instabilitate din Europa? Acestea sunt intrebarile pe care le-am considerat punctul de pornire in realizarea referatului de fata.
1. Primul razboi mondial
In ziua de 28 iunie 1914 Franz Ferdinand, arhiducele Austriei si mostenitorul tronului Austro-Ungar, a fost asasinat la Sarajevo de Gavrilo Princip, un student sarb bosniac. Acesta a facut parte dintr-un grup de cincisprezece asasini, sustinuti de Mana Neagra, o societate secreta fondata de nationalisti pro-sarbi, cu legaturi in armata Serbiei. Asasinatul a amorsat tensiunea grava, care exista deja in Europa. Rebeliunile de la Sarajevo provocate de asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand au fost instigate de minoritatea sarba. Desi acest asasinat a fost considerat ca detonatorul direct pentru Primul Razboi Mondial, cauzele reale trebuie cautate in deceniile premergatoare, in reteaua complexa de aliante si contrabalansuri care s-au dezvoltat intre diferitele puteri europene, in urma infrangerii Frantei si a formarii statului german sub conducerea lui Otto von Bismarck, in 1871. Cauzele Primului Razboi Mondial constituie o problema complicata din cauza multitudinii factorilor implicati, intre care: nationalismul, disputele anterioare nerezolvate, sistemul de aliante, guvernarea fragmentara, intarzieri si neintelegeri in comunicatia diplomatica, cursa inarmarilor, etc.
1.1. Cauze si responsabilitati
Exista multe ipoteze care incearca sa explice cine, sau ce, a fost vinovat pentru inceputul Primului Razboi Mondial. Primele explicatii, prevalente in 1920-1930, accentuau versiunea oficiala, care, in conformitate cu Tratatul de la Versailles si Tratatul de la Trianon, plasa intreaga responsabilitate asupra Germaniei si aliatilor sai. Versiunea oficiala a fost o ipoteza bazata pe ideea ca razboiul a inceput cand Austro-Ungaria a invadat Serbia, sustinuta de Germania care a invadat Belgia si Luxemburg fara provocare. In aceasta viziune, ipoteza este ca responsabilitatea pentru razboi s-a creat prin agresiunea Germaniei si a Austro-Ungariei, in timp ce Rusia, Franta si Marea Britanie au ripostat legitim acestei agresiuni. Aceasta idee a fost, ulterior, aparata de istorici ca Franz Fischer, Imanuel Geiss, Hans-Ulrich Wehler, Wolfgang Mommsen, si V.R. Berghahn. Cu timpul, alti analisti au luat in consideratie si factori suplimentari precum, de exemplu, rigiditatea planurilor militare ruse si germane, data fiind importanta conceptiei de a ataca primul si de a executa planurile militare intr-un ritm rapid).
Unii observatori au sugerat ca, pe parcursul mai multor decenii, britanicii au fost obisnuiti cu razboaie coloniale, unde au triumfat rapid si usor, iar din aceste considerente au intampinat Marele razboi cu mare entuziasm. Totusi, dificultatile intalnite de Marea Britanie in razboiul Zulu (1879) si in cel de-al doilea razboi boer (bur) (1899-1902, au redus probabilitatea ca britanicii au fost atat de naivi in privinta potentialului unui razboi major. Faptul ca nici o forta politica importanta nu s-a opus razboiului a insemnat ca cei care nu erau de acord cu el nu aveau destula putere pentru a organiza o opozitie viabila, cu toate ca pe durata razboiului au existat proteste minore.
O alta cauza a razboiului a fost formarea aliantelor si a militarismul. Un exemplu de militarism a fost construirea vasului HMS Dreadnought, o nava de lupta revolutionara, care avea o superioritate majora fata de navele anterioare, numite "pre-dreadnought". Noul vas a marit puterea maritima a Marii Britanii si a lansat o competitie
acerba in constructia vaselor intre Marea Britanie si Germania din cauza Noului imperialism. In general, natiunile care faceau parte din Antanta se temeau de cele care apartineau la Tripla Alianta si vice versa.
Liderii civili ai puterilor europene se aflau in mijlocul mai multor valuri de fervoare nationalista, care a crescut, treptat, in Europa, pe parcursul deceniilor anterioare. Aceasta evolutie a redus optiunile viabile ale politicienilor in iulie 1914. Eforturile diplomatice intense, menite sa medieze conflictul austro-sarb, devenisera irelevante, deoarece actiunile agresive din partea Germaniei si a Rusiei nu faceau altceva decat sa sporeasca, treptat, gravitatea conflictului.
Capacitatea redusa a mijloacelor de comunicare folosite in 1914 a contribuit la agravarea conflictului: toate natiunile utilizau inca telegraful si ambasadorii lor ca principala metoda de comunicare, cauzand astfel intarzieri de ore sau chiar de zile intregi.
1.2. Victime
Soldati aliati mortiBelgia: 13.700 Imperiul Britanic: 908.000 Australia: 60.000 Canada: 55.000 India: 25.000 Noua Zeelanda: 16.000 Africa de Sud: 7.000 Regatul Unit: 715.000 Franta: 1.240.000 Coloniile franceze: 114.000 Grecia: 5.000 Italia: 650.000 Japonia: 300 Muntenegru: 3.000 Romania: 336.000 Rusia: 1.700.000 Serbia: 45.000 Statele Unite: 50.600 Total:7.936.00Soldati morti ai Puterilor CentraleGermania: 2.770.000 Austro-Ungaria: 1.500.000 Bulgaria: 827.500 Turcia: 35.000 Total: 5.132.500 
Civili morti Germania: 760.000 Austro-Ungaria: 300.000 Belgia: 30.000 Regatul Unit: 31.000 Bulgaria: 275.000 Franta: 40.000 Grecia: 132.000 Romania: 275.000 Rusia: 3.000.000 Serbia: 650.000 Turcia: 1.000.000 
2. Marea criza economica sau Marea depresiune
A fost o perioada caracterizata printr-o scadere dramatica a activitatii economice mondiale. Primele semne ale crizei s-au manifestat inca din anul 1928.Inceputul marii crize economice in Statele Unite este de obicei asociata cu prabusirea bursei de actiuni din ziua de marti (asa-numita Martea neagra) 29 octombrie 1929. Criza economica a avut efecte devastatoare, atat in tarile puternic industrializate cat si in cel mai putin dezvoltate, a caror economii depindeau in cea mai mare masura de exporturile de materii prime. Nivelurile comertului mondial au scazut rapid, la fel cum au scazut de altfel si veniturile personale, veniturile bugetare si profitul din afaceri. Orasele din intreaga lume au suferit puternic de pe urma crizei, in special cele care depindeau de industria grea. Activitatea in constructii a fost practic oprita. Zonele rurale a suferit de pe urmna scaderii preturilor marfurilor agricole cu 40 - 60%. Mineritul si exploatare lemnului au avut probabil cea mai dramatica scadere, deoarece cererea scazuse puternic iar alternativele de reangajare a a muncitorilor mineri sau forestieri erau cele mai reduse.
Marea depresiune economica s-a incheiat in momente diferite in tarile globului. In majoritatea tarilor au fost concepute programe de refacere si cele mai multe au trecut prin diferite prefaceri politice, care le-au impins spre extremele dreapta sau stanga. Societatile bazate pe democratia liberala au iesit puternic slabite din criza si dictatorii precum Adolf Hitler, Iosif Vissarionovici Stalin sau Benito Mussolini au ajuns la conducerea unora dintre cele mai puternice state si au pregatit conditiile pentru declansarea in 1939 a celui de-al doilea razboi mondial.


Fisiere in arhiva (1):

  • Crizele din Europa.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!