Criminalitatea Informatică

Cuprins referat Cum descarc?

I.Introducere 3
II. Aspecte caracteristice 3
III. Studiu de caz. Tipuri de criminalitate informatica 4
1. Fraudele cu carti de credit 4
2. Infractiunile informatice si cele indreptate impotriva sistemelor informatice 5
3. Tehnici moderne de criminalitate informatica 8
IV. Aspecte finale 9
BIBLIOGRAFIE: 11


Extras din referat Cum descarc?

I.Introducere 
Internetul reprezinta un mediu extrem de favorabil pentru infractori. Deplasarea criminalitatii informatice pe terenul Internetului nu s-a produs intamplator, ci din ratiuni cat se poate de pragmatice, care tin de faptul ca aceasta mega-retea planetara prezinta practic cel putin trei avantaje de marca pentru infractori: abolirea distantelor, costuri minime si o fatada anonima. Infrastructura, organizarea si multitudinea de retele implicate in cadrul Internetului fac ca investigatiile desfasurate in acest mediu sa fie dificile. Caracterul transfrontalier al Internetului si al infractionalitatii informatice necesita un raspuns pe masura prin realizarea unei cooperari internationale intre jurisdictiile si institutiile nationale cu atributii in combaterea infractiunilor informatice. De aceea este esential ca investigatorii din diferite tari sa conlucreze, in pofida diferentelor legislative si procedurale, prin formarea unor puncte de contact in randul fortelor de politie competente in domeniu. 
In Romania s-au facut o serie de studii si evaluari care au identificat unele caracteristici ale acestui tip de criminalitate care se desfasoara pe teritoriul tarii noastre sau in care faptuitorii sunt cetateni romani. Astfel, aceste activitati vizeaza obtinerea unor produse financiare, respectiv de credit si sisteme de plata oferite de institutii financiar-bancare, pe care membrii acestor retele criminogene le acceseaza fraudulos, producand prejudicii importante atat unor persoane fizice, dar si unor corporatii sau societati comerciale. Faptuitorii acestor infractiuni sunt mult mai dificil de identificat si retinut prin prisma faptului ca au nivel de inteligenta ridicat si dispun de mijloace informatice sofisticate, de ultima generatie. 
Grupurile infractionale sunt organizate, structurate si specializate pe diverse tipuri de activitati, in functie de abilitatile individuale ale membrilor si gradul de complexitate a operatiilor informatice pe care cei implicati sunt in masura sa le puna la dispozitia grupului, in vederea accesarii cat mai rapide a mijloacelor tehnice, a penetrarii statiilor de lucru, a serverelor si altor dispozitive de calcul folosite in mediul financiar, bancar etc. O alta caracteristica a gruparilor infractionale se refera la caracterul transfrontalier, aceasta insemnand ca membrii retelelor se pot afla raspanditi atat pe teritoriul Romaniei, cat si in alte zone ale globului, de unde pot accesa informatii si pot executa operatiuni cu caracter infractional, fara a putea fi identificati cu usurinta. 
II. Aspecte caracteristice
Din evaluarile gruparilor infractionale care actioneaza in domeniu s-au desprins urmatoarele caracteristici privind criminalitatea informatica produsa in Romania:
- caracter predominant financiar, se urmareste obtinerea unui produs financiar substantial si sunt vizate sisteme de plata, produse de credit si plata oferite de institutii financiare;
- organizarea gruparilor care actioneaza, structurarea si specializarea membrilor acestora;
- folosirea unor tineri cu abilitati in a utiliza computerele si noile tehnologii, care sunt organizati si coordonati de catre lideri ai gruparilor infractionale;
- trecerea de la fraudele informatice, in care increderea era elementul primordial in realizarea tranzactiilor, la fraude in care predomina folosirea de programe informatice in fraudare;
- permanenta preocupare pentru identificarea de noi moduri de operare, de identificare de produse ce pot fi fraudate, precum si sisteme informatice ce pot fi compromise;
- reorientarea gruparilor infractionale catre fraudarea mijloacelor de plata electronica oferite de institutiile financiare din Romania;
- reorientarea gruparilor infractionale care comit fraude informatice, de la fraudele marunte (prejudicii mici) indreptate impotriva persoanelor, catre fraudele mari (prejudicii mari - sute de mii/milioane de euro) impotriva companiilor;
- zonarea infractorilor pe tipuri de infractiuni si tari de destinatie, datorate specificului zonei (zone turistice, zone cu numar ridicat de grupari infractionale bine organizate etc).
Principalii factori care au determinat reorientarea gruparilor criminale catre infractiuni informatice:
- obtinerea de castiguri materiale mari intr-un timp relativ scurt si cu riscuri relativ mici;
- caracterul transfrontalier al infractiunilor face ca instrumentarea acestora de catre autoritatile unui stat sa fie mult mai dificila, intrucat pentru probarea faptelor este nevoie, de cele mai multe ori, de obtinerea unor informatii de la autoritatile competente din mai multe state, pe calea cererilor de asistenta juridica internationala, procedura ce este costisitoare si lenta;
- accesul facil la echipamente moderne care permit desfasurarea de activitati ilicite si complexe; 
- posibilitatea deplasarii rapide a membrilor unei grupari criminale de pe teritoriul unui stat pe teritoriul altui stat, urmarirea activitatii desfasurate de catre acestia fiind, de cele mai multe ori, foarte greu de realizat de catre autoritatile competente. 
Fraudele informatice, atacurile informatice, fraudele cu mijloace de plata electronica sunt tipuri infractionale care necesita investigatii specializate, pregatire si dotare corespunzatoare pentru structurile de aplicare a legii.
III. Studiu de caz. Tipuri de criminalitate informatica
1. Fraudele cu carti de credit
Acest gen de fraude a cunoscut o crestere exponentiala , inregistrandu-se numeroase cazuri de persoane depistate la bancomate in Romania care folosesc carti de credit in mod fraudulos. De asemenea, numeroase cazuri sunt semnalate de catre autoritati straine cu privire la cetateni romani care sunt depistati comitand astfel de fraude la bancomate.
Ca principale moduri de operare exista:
- ,,skimming-ul", care consta in instalarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cartilor de credit, care ulterior sunt folosite pentru inscriptionarea unor noi carti de credit;
- ,,phishing-ul", care reprezinta crearea unor pagini web false si transmiterea de mesaje catre diverse persoane, in scopul obtinerii unor date de identitate pentru Internet sau carti de credit.
Odata obtinute informatiile despre carti de credit, conturi de utilizatori, conturi de e-banking, acestea pot fi folosite cu usurinta pentru plata unor servicii sau achizitionarea de bunuri prin Internet, efectuarea de transferuri de bani sau folosirea identitatii celui ale carui date au fost furate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Criminalitatea Informatica.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!