Criminalii in Serie Obiect de Studiu in Criminologie

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
I. Criminalul in serie - fenomen studiat in criminologie 4
1.1 Notiunea de crima in serie 4
1.2 Trasaturile caracteristice ale criminalului in serie 5
1.3 Motivele criminalilor in serie 8
II. Cei mai periculosi criminali in serie din istorie si metodele lor sadice 11
2.1 Gilles de Rais 11
2.2 Pedro Alonso 11
2.3 Joachim Kroll 12
2.4 Albert Fish 12
2.5 Henry Lee Lucas 12
2.6 Bruno Ludke 13
2.7 Andrei Chikatilo 13
2.8 Richard Trenton Chase 13
2.9 Jeffrey Dahme 14
Concluzie 15
Bibliografie 16


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Crima in serie reprezinta uciderea de victime disparate in timp, de la zile la saptamani sau luni, intre ele. Aceste pauze de timp intre omoruri sunt denumite si ca perioade de ,,calmare".
In terminologia psihiatrica, un criminal in serie poate fi clasificat fie ca psihotic sau psihopatie, depinzand de informatiile examinate ca si de faptele crimei. Din experienta lui Vernon J.Geberth, totusi, criminalul este rareori psihotic. Criminalii sunt de obicei psihopati sexuali, care au o criminalitate profunda si sunt, in mod cert, in legatura cu realitatea.
Criminalii in serie au fost descrisi ca inteligenti, fermecatori, smecheri, incantatori si, in general, aratosi. Ei sunt indivizi mobili, capabili sa calatoreasca kilometri intregi in cautarea victimei ,,potrivite", care sa fie vulnerabila si usor de controlat. Victimele lor pot fi femei, copii, vagabonzi, homosexuali si prostituate.
Criminalii in serie sunt extrem de manipulativi si sunt deseori capabili sa ,,vorbeasca" victimelor lor, mai ales pe terenul lor, descris ca ,,zona de confort": un loc unde ei isi pot controla victimele. De multe ori ei folosesc un truc ca sa ramana singuri cu victimele lor, isi perfectioneaza continuu acest truc si au o iscusinta stranie in recunoasterea potentialelor victime".
Multi criminali in serie au o fascinatie pentru procedurile politiei: unii chiar au lucrat ca ofiteri de politie sau gardieni publici si isi folosesc aceasta experienta ca sa evite identificarea. Ei sunt cunoscuti ca niste obisnuiti ai politiei si trag cu urechea la conversatiile de pe marginea cazului. Unii dintre ei chiar s-au strecurat singuri in investigatie.
I. Criminalul in serie - fenomen studiat in criminologie
1.1 Notiunea de crima in serie
Un criminal in serie este definit ca fiind un individ care a omorat trei sau mai multe persoane pe o perioada de timp mai mare de o luna cu o perioada de "pauza" intre crime si a carui motivare pentru a ucide este de cele mai multe ori pusa pe seama unor probleme mentale.
Alte surse definesc criminalul in serie ca fiind acel criminal care comite mai multe omoruri la intervale de timp relativ mari, avand ca mobil obtinerea unor senzatii extreme, legate de fantasme sexuale perverse si (sau) de impulsuri sadice de dominare si manipulare a victimelor. 
De multe ori exista un element specific anumitor crime cum ar fi cele pasionale in care elementul de baza este unul legat de atractia fizica dar criminalul poate omori si din alte motive cum ar fi: manie, bravura, avantaje financiare si nevoia de a atrage atentia asupra lui. Crimele sunt comise in acelasi fel si de multe ori victimele au ceva in comun: ocupatia, rasa, sexul, varsta.
Un criminal in serie, in ciuda aparentelor exterioare, este un individ nesigur. El nu are nici o putere pana nu are victima sub controlul sau. El se simte in siguranta in acea superioritate temporala.
Multi criminali in serie au o fascinatie pentru procedurile politiei: unii chiar au lucrat ca ofiteri de politie sau gardieni publici si isi folosesc aceasta experienta ca sa evite identificarea. Ei sunt cunoscuti ca niste obisnuiti ai politiei si trag cu urechea la conversatiile de pe marginea cazului. Unii dintre ei chiar s-au strecurat singuri in investigatie. 
Unii criminali in serie se intorc la locul crimei sau la locul unde a fost descoperit cadavrul, fie ca sa evalueze investigatia, fie ca sa tachineze politia cu indicii suplimentare.
Acestia se bucura de publicitatea crimelor lor din acelasi motiv. Ei urmaresc probabil indeaproape evenimentele in ziare si au acea satisfactie constienta ca au invins politia.
Crimele in serie sunt considerate de unii psihologi ca reprezentand ultima extensie a violentei. Din punct de vedere rational, crimele in serie sunt acte complet irationale. Totusi, criminalul in serie simte o mare placere in exercitarea puterii si a controlului asupra victimei, incluzand puterea vietii si a mortii, actul sexual fiind secundar. El este excitat de cruzimea actului sau si, frecvent, va tortura victima pana la moarte. 
Criminalul poate inregistra pe casete tipetele de durere ale victimei sale, pe care le poate folosi pentru a-si spori fantezia atunci cand nu are o victima ,,cu care sa se joace", sau poate folosi aceste inregistrari pentru a teroriza viitoarele victime. Orice mutilare a victimei va fi facuta fie ca sa socheze autoritatile, fie sa faca neidentificabile ramasitele cadavrului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Criminalii in Serie Obiect de Studiu in Criminologie.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Cioclei Valerian. Manual de criminologie. - Bucuresti: Editura ALL BECK,
2. Gheorghiu - Bradet Ion. Criminologia generala romaneasca. - Brasov: Tipocart Brasovia, 1993. 
3. Ciobanu Igor. Criminologie. Volumul I. - Chisinau: Muzeum, 2003
4. Manual de criminologie - Valerian Cioclei 
5. Enciclopedia Criminalilor in serie - Michael Newton 
6. Crimele in serie - Kate Pilgrim 
7. Enciclopedia criminalilor in serie - Bryan Lane si Wilfried Gregg 
8. Peter Vronsky - Female Serial Killers 
9. Michael Newton - The Enclyopedia Serial Killers 
10. Ronald Holms - Serial Murder 
11. The Female Serial Killer - D. Kelleher pag 96
12. Ion Bodunescu: "Flagelul terorismului international", Editura militara 1978
13. Freda Adler, Gerhard O.W.Mueller, William S. Laufer: "Criminal Justice:The Core", mcgraw Hill 1996
14. Patrick R.Anderson, Donald J. Newman :"Introduction to Criminal Justice", mcgraw Hill 1993
15. Brian Lane& Wilfred Gregg:"Enciclopedia ucigasilor in serie", RAO 1996


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!