Corupția

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Prevenirea coruptiei si imbunatatirea managementului serviciului public sunt principalul scop al promovarii unor standarde etice pentru functionarii publici.

Codul international de conduita pentru functionarii publici adoptat prin Rezolutia 51/59 Actiune impotriva coruptiei a Adunarii Generale ONU din 12 decembrie 1996 este recomandat statelor membre ca un instrument de indrumare a eforturilor lor impotriva coruptiei. El prevede principii (integritate, impartialitate, echitate, nediscriminare, etc.) si reguli generale privind conflictul de interese si descalificarea, declararea averii, acceptarea cadourilor sau a altor favori, informatia confidentiala si activitatea politica.

Multe guverne au revizuit politicile lor privind conduita etica in serviciul public, fiind preocupate atat de agravarea problemei coruptiei cat si de declinul increderii in administratia publica. In vederea asistarii acestor guverne, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a dezvoltat un set de principii pentru a ajuta tarile sa analizeze institutiile, sistemele si mecanismele lor de promovare a eticii in serviciul public.

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica recomanda statelor membre sa asigure institutii functionabile si sisteme de promovare a conduitei etice in serviciul public. Principiile identifica functii de indrumare, management si control, in baza carora sunt verificate sistemele de management al eticii publice. Aceste principii reflecta experienta tarilor OCDE si parerile vis-a-vis de managementul stabil al eticii. Principiile au menirea unui instrument necesar tarilor pentru adaptarea la conditiile nationale. Ele nu sunt suficiente prin ele insesi, ele trebuie privite ca o cale de integrare in mediul mai larg al managementului public.

Recomandarea nr. R (2000) 10 privind codurile de conduita pentru functionarii publici a Comitetului de Ministri al Consiliului Europei din 11 mai 2000 prevede ca ridicarea valorilor etice sunt mijloace importante pentru prevenirea coruptiei. Guvernele statelor membre trebuie sa promoveze, sub rezerva legislatiei nationale si a principiilor administratiei publice, adoptarea codurilor nationale de conduita pentru functionarii publici bazate prin aceasta Recomandare. Grupul de State contra Coruptiei (GRECO) monitorixzeaza implementarea acestei Recomandari.

Uniunea Europeana, de asemenea, atribuie o mare atentie luptei impotriva coruptiei si instituirii unor mecanisme de administrare eficienta si etica a serviciului public. Iar Compactul Initiativei Anti-Coruptie a Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud Est prevede explicit angajamentul promovarii bunei guvernari si a administratiilor publice de incredere, in special promovarea implementarii recomandarilor privind etica serviciului public si codurile de conduita.

Una din conditiile puse in fata tarilor candidate la UE a fost adoptarea unui cod de conduita pentru functionarii publici.

Sub influenta Codului european, in februarie 2004 au fost puse bazele crearii unui cadru normativ pentru morala si etica in administratia publica din Romania, prin adoptarea de catre Parlament a Legii nr. 7/2004. Adoptarea acestui act normativ reprezinta un pas important in reforma administratiei publice din Romania, daca se va reusi punerea in aplicare a noii legi, deplin si corect, rapid si cu hotarare.

Obiectivele explicite ale Parlamentului legate de aceasta lege sunt de a forma administratia publica din Romania prin:

- promovarea unor standarde de conduita si integritate in randul functionarilor publici;

- informarea cetatenilor asupra normelor de comportament la care trebuie sa se astepte din partea acestor functionari;

- schimbarea mentalitatilor ;

- alinierea la standardele europene.

Codul stabileste normele esentiale de conduita, obligatorii pentru toti functionarii publici, evidentiind un mod de comportament care nu a fost, pana in prezent, institutionalizat sau respectat, cum ar fi evitarea conflicului de interese si a utilizarii functiei pentru propriul interes.

Codul reprezinta atat un instrument de informare cu privire la conduita profesionala la care sunt indreptatiti cetatenii sa se astepte din partea functionarilor publici, cat si un mijloc de creare a unui climat de incredere si respect reciproc intre cetateni si functionarii publici pe de o parte, si intre cetateni si autoritatile administratiei publice, pe de alta parte. Din perspectiva functionarilor publici, Codul reprezinta o colectie clara de norme de conduita, prin care se cere functionarilor publici sa asigure un tratament egal a cetatenilor in fata autoritatilor si institutiilor publice, profesionalism, impartialitate si independenta, cinste si corectitudine.

Codul stabileste in mod detaliat drepturile si obligatiile functionarilor publici in exercitarea functiei publice, printre care interdictia functionarilor publici de a solicita ori a accepta cadouri, servicii, favoruri, invitatii sau orice alt avantaj, care le sunt destinate personal, familiei, parintilor ori persoanelor cu care au avut relatii de afaceri sau de natura politica, care le pot influenta impartialitatea in exercitarea functiilor publice detinute ori pot constitui o recompensa in raport cu aceste functii. Incalcarea acestui principiu este ceea ce Codul Penal reglementeaza ca infractiune de ,,luare de mita".

Codul prevede ca incalcarea prevederilor sale de catre functionarii publici poate atrage raspunderea disciplinara, atunci cand prin faptele savarsite cu incalcarea normelor de conduita profesionala

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Coruptia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 054 cuvinte
Nr caractere:
13 841 caractere
Marime:
12.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
coruptie, drepturi, legi
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!