Corespondenta Diplomatica

Extras din referat Cum descarc?

Corespondenta diplomatica poate fi transmisa cu ocazia efectuarii demersului diplomatic sau independent, prin curier special sau prin posta obisnuita. Ea se realizeaza prin note diplomatice.
Notele diplomatice sunt comunicari oficiale pe care un stat sau o organizatie le face altui stat sau unei organizatii internationale, prin intermediul ministerelor de externe si al misiunilor diplomatice, respectiv al secretariatelor organizatiilor internationale. Ele se diferentiaza pe mai multe categorii.
Nota verbala este o comunicare scrisa nesemnata, redactata la persoana a III-a care emana de la misiunea diplomatica, de la Ministerul Afacerilor Externe sau de la secretariatul unei organizatii internationale. Nota se dactilografiaza pe hartie cu antetul emitentului, va purta sigiliul (stampila) institutiei emitente si va putea purta initialele celui care a aprobat trimiterea notei. Nota verbala nu se semneaza. In introducere si in incheiere se folosesc formule de curtoazie consacrate. De regula, aceste formule sunt: la inceput -'' Ministerul de Externe al ... prezinta salutul sau ambasadei ... asigurarea inaltei sale consideratii''. Uneori, in cazul notelor care exprima un protest, formulele de curtoazie pot lipsi partial sau integral. Notele verbale sunt folosite pentru o mare varietate de comunicari oficiale, mergand de la probleme administrative de rutina privind raporturile dintre misiuni diplomatice si ministerul de externe al statului acreditat sau secretariatului organizatiei internationale acreditare, pana la probleme de interes major pentru pacea si securitatea internationala, cum ar fi o propunere de text al unui tratat de pace sau de incheiere a unui conflict. 
La origine, notele verbale se foloseau in urma unei intrevederi, pentru a consemna in scris ceea ce s-a discutat oral. Ulterior notele verbale au fost folosite si pentru comunicari de mai mica importanta. Astazi, practica recurgerii la notele verbale si pentru comunicari oficiale, care nu s-au discutat in cadrul unor intrevederi, este larg raspandita, pentru cele mai diverse subiecte.
Un tip important de nota verbala este nota circulara, deci o nota verbala cu acelasi continut pe care Ministerul de Externe sau secretariatul unei organizatii internationale o trimite mai multor sau tuturor misiunilor
diplomatice acreditate in statul respectiv sau pe langa organizatia respectiva. Se foloseste pentru a transmite informatii in probleme de protocol, o dispozitie legala sau alte comunicari de interes general. Practica folosirii notelor verbale s-a extins atat de mult incat s-a ajuns ca prin schimburi de note verbale cu un continut identic doua state sa poata incheia acorduri interstatale, in intelesul dreptului international public.
Tehnica unui acord prin schimb de note verbale este ca un stat sa prezinte altui stat o propunere, intr-o nota verbala transmisa misiunii diplomatice a acelui stat. Aceasta accepta propunerea repetand-o textual intr-o nota verbala de raspuns. In momentul primirii raspunsului, schimbul de note verbale astfel realizat constituie un acord intre cele doua state. Desigur, practica, in asemenea situatii, este ca statele sa se consulte si sa puna in prealabil de acord asupra textului propunerii propriu-zise, care va figura in notele verbale.
Nota semnata este un document diplomatic mai solemn. Ea este semnata de expeditor si adresata personal ministerului de externe, sefului executiv al organizatiei internationale sau a sefului misiunii diplomatice, dupa caz.
Nota semnata este redactata la persoana I si incepe prin formula de adresare '' Domnului ministru, domnule secretar general sau domnule ambasador'' dupa caz, sau pur si simplu excelenta si se termina cu o formula de curtoazie , de obicei : Va rog sa primiti domnule ministru asigurarea inaltei mele consideratii. In cazul notelor semnate, redactate intr-o limba straina formularea frazelor de curtoazie trebuie sa se faca dupa normele limbii respective in domeniul corespondentei diplomatice. Din punct de vedere juridic, nu exista nicio diferenta intre nota verbala si nota semnata. Ambele produc efecte din momentul primirii lor de catre destinatar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Corespondenta Diplomatica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!